Placinta cu mere cu aluat dospit
E atat de buna incat poate fi numita prajitura cu mere. Foaia este moale si pufoasa si foarte compacta cu umplutura, astfel incat e o adevarat placere sa mananci o placinta cu foaia din aluat dospit. Chiar daca are drojdie, aluatul nu are nevoie sa dospeasca prea mult, doar o jumatate de ora. Acesta este aluatul pe care il folosesc pentru a face cornulete de post cu rahat, mucenici moldovenesti de post, dar si pizza, la care nu mai pun zahar. E un aluat simplu, cu ulei, apa, sare, zahar drojdie si faina, insa nici nu ai spune ca e de post, atat de pufos si gustos e! Nu ma gandisem niciodata sa il folosesc la placinta, dar ginerele meu a avut aceasta initiativa si mi-a placut foarte mult. De aceea, am preluat si eu ideea, de care sunt foarte multumita.
Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40/20 cm
Pentru aluat- 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 150 ml ulei
- 25 g drojdie proaspata sau 6 g
- 2 linguri de zahar
- 1 lingurita de sare
Pentru umplutura
- 2 kg de mere
- 1/2 cana de zahar
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 4 linguri de gris sau pesmet
Fac aluatul cu ajutorului mixerului vertical - sau, mai bine zis, acesta il face singur, eu doar pun ingredientele, exact ca la aluatul de pizza. Pun apa calduta in bolul mixerului, adaug uleiul, drojdia faramitata si zaharul.
Apoi cantaresc faina, sa fie exact 500 g si o pun in bol.
La sfarsit, pun sarea peste faina.
Montez carligul de framantat in capul mixerului vertical si il pornesc sa amestece aluatul la viteza 1.
Cand aluatul e adunat ca o minge in jurul carligului, opresc mixerul si scot aluatul, desfacandu-l de pe carlig. Acesta poate parea prea moale, dar e elastic si nu se lipeste. Este perfect pentru a intinde foaia de placinta. Cine vrea - in caz ca aluatul chiar e prea moale si se lipeste - poate sa mai adauge o lingura-doua de faina, foaia va fi la fel de frageda.
Las aluatul sa creasca in bol, timp de 30 de minute la loc cald, timp in care isi dubleaza volumul. Acopar bolul cu o carpa curata sau o folie de plastic sau chiar cu un servet de hartie.
Intre timp, curat merele si le rad pe razatoarea mare sau tot cu robotul de bucatarie, care are si o razatoare, ca la orice placinta cu mere. Doar atat ca trebuie sa curat merele si de coaja si de seminte, apoi robotul le rade in cateva secunde pe toate. Pun merele rase intr-o craticioara, pe care o asez pe foc potrivit spre mic. Pun si zaharul si amestec usor. Acopar craticioara cu capac si le las sa se caleasca, pana cand scade zeama lasata de mere. Mai amestec din cand in cand, ca sa nu se prinda de fund. Cand sunt gata, opresc focul si pun scortisoara, apoi amestec bine. De aceasta data, insa, am avut merele gata calite, congelate si doar le-am scos din congelator si le-am pus pe foc, sa se decongeleze. Merele mele au fost cam zemoase, asa ca le-am mai pus 2 linguri de gris, ca sa absoarba zeama.
Cand aluatul a crescut, dau drumul la cuptor la foc mediu de 180C, cu focul si de sus si de jos, la cuptoarele electrice.
Impart aluatul crescut in 2 bucati : una mai mare, cam 2/3 din aluat, care o sa fie foaia de baza si una mai mica, cam 1/3 din aluat, care o sa fie foaia superioara. Cantitatea de aluat se poate folosi si pentru tava patrata de aragaz, dar eu prefer sa fac o placinta mai mica si mai inalta, intr-o tava dreptunghiulara mai ingusta. De aceea, foile mele sunt mai groase. Intind prima foaie, mai mare decat tava, astfel incat sa o pot aseza si in sus, pe laturile tavii, pentru a tine bine umplutura.
O pun in tava, asezand-o cu grija, astfel incat sa acopere si laturile tavii. Daca nu sta bine pe laturi si cade jos, apas aluatul de tava, ca sa stea lipit, pana cand pun umplutura.
Presar 2 linguri de gris (chiar si cu mana, dupa ochi) pe fundul tavii, peste foaia de aluat, acesta avand rolul de a absorbi zeama merelor, astfel incat sa nu se inmoaie si umezeasca foaia.
Vars si merele rase si le intind uniform, nivelandu-le cu lingura.
Presar inca 2 linguri de gris peste mere. Aduc apoi marginile foii peste umplutura.
Intind si a doua foaie, pe care o asez deasupra, aducand marginile peste marginile foii inferioare, sigiland astfel foarte bine placinta, ca sa nu iasa umplutura.
Nu e nici o nenorocire daca ies merele pe afara, doar ca se ard pe tava si apoi e mai multa munca, atunci cand o spal.
Dau tava cu placinta la cuptor, la foc mediu de 180C, cu focul si de sus si de jos, pentru 40 de minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra. Placinta trebuie sa fie aurie deasupra, nu maro.
Cand e gata, scot placinta si o lasa sa se racoreasca.
Apoi pot sa o tai, chiar si daca nu e inca rece.
Este foarte buna si asa, simpla, e ca o prajitura!
Pudrez bucatile taiate cu zahar si, eventual - daca am - ii pun si un decor frumos deasupra, cum ar fi un ciorchine de coacaze rosii.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu