Pizza


Cui nu-i place pizza? Cred ca tuturor le place, mai ales ca se face atat de usor si e atat de gustoasa! La noi in casa se mananca frecvent, fie ca e doar pizza cu rosii sau pizza de post. Dar cand e si fiul meu sau nepotii mei acasa, fac aceasta pizza cu carnati, care lor le place foarte mult.
Aluatul e simplu, acelasi pe care il folosesc si la cornuletele de post cu rahat, doar ca nu mai pun si zahar. Pentru umplutura folosesc de obicei carnati afumati, dar si salam sau sunca, mai ales pentru copii.

Ingrediente pentru 3 pizza

Pentru blat

- 500g faina
- 250 ml apa calduta
- 150 ml ulei
- 1 lingurita sare
- 25g drojdie proaspata sau un plic de drojdie uscata

Pentru umplutura

- 500 g cascaval (mozzarella pentru pizza e cea mai buna, dar merge orice cascaval)
- 500 g carnati afumati oltenesti sau cabanosi
- 3-4 linguri de pasta de tomate concentrata (o cutie mica de la Lidl e exact cat trebuie)

Fac un aluat din ingredientele de mai sus, framant bine si il las sa creasca 30 minute. De cand am robot de bucatarie, fac aluatul in bolul robotului, unde pun toate ingredientele si las sa se amestece la viteza 1, pana cand se aduna aluatul pe carlig. Pun intai apa calduta si uleiul.

 

Adaug drojdia si apoi pun si faina.

 

Pun sarea peste faina si dau drumul robotului sa amestece la viteza 1 pana cand aluatul se aduna pe carlig.

 
 
 

Daca e prea moale, mai adaug cate putina faina, iar daca nu se incorporeaza faina, adaug inca cate putina apa.
Las aluatul sa creasca in bolul acoperit cu o carpa curata, un servet sau o folie de plastic, timp de o jumatate de ora, intr-un loc cald.

 

Daca vreau ca pizzele sa fie mai satioase, adaug inca jumatate din ingrediente, ca sa iasa blatul putin mai grosut.


Cand aluatul a crescut, il impart in 3, pentru a face 3 foi rotunde, in forma de pizza.

 

Pregatesc cele 3 tavi pe care le am pentru pizza. Sunt tavi obisnuite de la aragaz, iar aluatul il intind in asa fel incat sa incapa perfect in fiecare tava. Desigur, la cuptor am o singura tava, dar eu am pastrat celelalte tavi de la aragazele pe care le-am mai avut inainte, special pentru a face pizza in ele. Presar putina faina inainte de a pune blatul pe fiecare tava, ca sa nu se lipeasca la copt.

  

Intind fiecare bucata de aluat in forma rotunde de pizza, tragand aluatul cu sucitorul in toate partile, pana cand obtin forma rotunda.


Cateodata mai iese si mai patrata, pentru ca am intins aluatul prea mult, dar nu e nici un bai, ca tot o mancam! Asta se intampla mai ales atunci cand fac blatul mai gros.

 

Le las sa mai creasca putin in tava si  intre timp pregatesc umplutur . Dau intai drumul la cuptor la foc mare 220C, ca sa se incalzeasca.
Tai carnatii in rondele mici, nu prea groase, dar nici prea subtitri - sa le simti gustul. Rad cascavalul pe razatoarea mare.

 

Acum pot sa incep sa "umplu" pizza. Pun cam  1 lingura si jumatate de pasta de tomate pe fiecare pizza si o intind uniform.

 

Apoi adaug rondelele de carnati pe care le asez concentric de la margine spre centru, cam 3 cercuri, cu un spatiu mic intre rondele.



Apoi pun cascavalul ras, astfel incat sa ajunga la cele 3 pizza.

 



Bag prima pizza la cuptor si o tin 10 minute la foc mare de 220C. Ma mai uit la ea si am grija sa nu se rumeneasca cascavalul prea tare.


Cand a inceput sa se topeasca, controlez fundul pizzei cu o furculita, ridicandu-l putin in sus. Daca e rumenit, pot sa scot pizza. Coc si celelalte 2 pizza.



Tai pizza cu rotita speciala, dar se poate si cu cutitul. 


Cand ridic felia, se intinde cascavalul topit...ce minunatie!

 

La noi de obicei abia daca ajung 3 pizza, atat de bune sunt, mai ales cu o bere alaturi.


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare