Pizza de post cu rosii



In Postul Sf. Marii mancam multe rosii, cel mai mult sub forma de salata, dar si tocate marunt, pe bruschete.  Avand atatea rosii din gradina, m-am gandit ce sa mai fac cu ele si parca as fi avut pofta de o pizza cu rosii. Dar, fiind post, nu puteam sa pun si branza, de aceea m-am gandit sa fac aceeasi reteta de pizza cu rosii, dar fara branza. In schimb am pus alte legume, ca si la pizza de post, doar ca... mai "de vara"! Astfel, aveam cateva ciuperci gata pregatite si congelate, aveam si ardei gras, dar si niste masline - ce imi trebuia mai mult?

Ingrediente pentru 2 pizza

Pentru aluatul de pizza

- 500 g faina
- 25 g drojdie proaspata (1 plic de drojdie uscata)
- 250 ml apa calduta
- 150 ml ulei de floarea-soarelui
- 1 lingurita de sare

Pentru umplutura

- 4 rosii mari
- 1 ardei gras
- cateva ciuperci crude sau 1/2 cana de ciuperci gata calite si congelate
- o mana de masline fara samburi
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline

Am facut aluatul, la fel cum il fac pentru orice pizza. Eu il fac in robotul de bucatarie, de aceea e foarte simplu. Si prefer sa folosesc drojdie uscata pentru ca pot sa o am mereu la indemana.
Pun bolul in robot si montez carligul pentru framantat. La acest robot adaug intai apa calduta si uleiul.

 

Adaug apoi drojdia si faina.

  

Pun si sarea si pornesc robotul la viteza 1, pana cand aluatul se aduna in jurul carligului.

 

 

Am lasat aluatul sa creasca in bolul acoperit cu folie de plastic sau un servet curat, timp de o jumatate de ora, la loc cald.

 

Intre timp am pregatit 2 tavi patrate de aragaz, pe care le-am presarat cu putina faina, ca sa nu se lipeasca blaturile. Eu am fost inspirata si am pastrat una din tavile de la aragazul vechi, pe care l-am aruncat, cu ani in urma. Pentru ca am ingrijit-o bine, tava e foarte buna si acum - desi putin cam mica pentru cuptorul pe care il am acum. Dar astfel am 2 tavi patrate, pentru orice as avea nevoie sa fac la cuptor, mai ales pentru pizza.


Cand aluatul a crescut, am impartit blatul in 2 si am intins 2 blaturi rotunde, punandu-le pe fiecare in cate o tava presarata cu faina.

 

Atunci cand fac pizza normala, "de dulce", fac 3 blaturi din aceeasi cantitate de aluat, ca sa fie mai subtire, pentru ca umplutura e foarte satioasa. Dar acum, fiind pizza de post, doar cu legume, am preferat sa fac blatul mai gros, pentru ca sa ne saturam - cum se spune : sa umplem matul!
Am dat drumul la cuptor la foc mare de 220 C, ca sa se incalzeasca.
Am intors marginile blaturilor, am pus cate o lingura de ulei de masline in mijloc si am intins uleiul cu lingura peste tot blatul, inclusiv pe marginile intoarse, asa cum fac la pizza cu rosii.

 

 

Am intins si cate un catel de usturoi zdrobit, pe toata suprafata blatului.

 

Apoi am taiat rosiile in rondele, cat mai subtiri, pe care le-am asezat concentric, pe primul blat, pana cand l-am acoperit complet.

 

 

N-am pus rosii si pe cea de-a doua pizza, ca sa nu se inmoaie aluatul de la zeama rosiilor. Pe aceea am pregatit-o abia in timp ce prima era la cuptor.


Am taiat si cateva felii de ardei intreg si le-am asezat pe deasupra rosiilor.

 

Am  taiat maslinele in felii subtiri, pe lung, si le-am desprins de pe samburi, cu ajutorul unui cutit , apoi le-am asezat peste rosii, ca sa fie, cat de cat, mai estetic.

 

Am pus si ciupercile peste pizza, imprastiindu-le pe toata suprafata pizzei.

 

La cea de-a doua pizza am pus ciupercile grupate.

 

Alta data am folosit si ciuperci crude, la alta pizza, dar pe acestea le-am taiat in felii subtiri si au fost mai de efect.

 

Am facut-o si doar cu rosii si cu fasii de frunze de busuioc, iar maslinele le-am pus la sfarsit, cand am scos-o din cuptor.


Am dat pizza la cuptorul incalzit la temperatura de 220 C, pentru aproximativ 15 minute, pana cand s-au rumenit marginile, iar legumele s-au inmuiat.



Intre timp, am pregatit si cea de-a doua pizza si am copt-o la fel.

  

Am taiat-o cu rola speciala pentru taiat pizza.

A fost o cina delicioasa si a mai ramas si pentru a doua zi.

 

 

Pofta buna, daca vreti sa incercati!


Comentarii

Postări populare