Cheesecake cu capsune, mascarpone si frisca


Asa cum se intampla de cele mai multe ori, am vazut aceasta reteta la TV, facuta de vecina Florenta si am ramas cu gandul la minunata prajitura. Si pentru ca aveam inca capsune din gradina, mi-am spus ca ar fi minunat sa o fac si eu. La prima vedere parea usoara, dar metoda de preparare nu e deloc usoara, pentru ca mascarpone e dificil la batut, se poate taia, ca de altfel si frisca naturala. Nici vecinica nu ne-a povestit prea in amanunt metoda de preparare, desi a facut-o la TV, insa pe repede inainte si a trebuit sa deduc multe dintre operatiunile pe care le-a facut. Am reusit sa le fac bine pe toate si mi-a iesit o prajitura delicioasa, asa cum si arata, de altfel. Eu am numit-o cheesecake, pentru ca are crema de branza mascarpone si smantana (de frisca), dar pare un tort in toata regula - foarte usor, dar delicios! Si cum altfel sa fie, daca e cu capsuni?

Ingrediente pentru o forma de tort cu fund detasabil de 20 cm diametru

Pentru blat

- 100 g unt

- 200 g biscuiti

Pentru crema

- 300 g frisca

- 300 g mascarpone

- 200 g capsune pasate

- 200 g zahar pudra

- 15 g gelatina inmuiata in 100 ml apa

- o cana mare (de 300 ml) plina cu capsuni taiate bucati

Sos de capsuni

- 50 g (2 linguri cu varf) de zahar

- 100 g (o ceasca plina) de capsune

- 1 lingurita de zeama de lamaie

Pentru decor

- 10 capsune intregi cu frunze

- o mana de capsune taiate marunt

- 200 ml frisca lichida

- 1 lingurita esenta de vanilie

Ca la orice cheesecake, am macinat intai biscuitii in blender.


Am pus untul in craticioara la foc mic, sa se topesca, amestecand usor in el, tim de maxim un minut. Apoi am dat craticioara deoparte.


Ar fi trebuit sa tapetez fundul formei cu un cerc de hartie de copt, ca si la cheesecake-ul cu capsune si bezele, dar am uitat. Insa nu a fost prea mare problema, pentru ca forma e foarte buna si antiaderenta. 

Am amestecat biscuitii pisati cu untul topit si i-am pus in forma de tort.


Am apasat bine cu lingura, ca sa il nivelez bine si am dat apoi forma la rece, in frigider, sa se intareasca blatul. Reteta initiala spunea sa pui 150 g de unt la 200 g biscuiti, dar abia dupa ce le-am amestecat mi-am dat seama ca era prea mult unt, blatul fiind cam unsuros. Mai tarziu, cand l-am scos din frigider, a fost cam tare. Asa ca am redus in reteta cantitatea de unt, ca sa fie ca si la cheesecake-ul cu capsune si bezele.

Am pus capsunile pentru crema in blender si le-am pasat la viteza 1, timp de 30 de secunde.

Am pastrat capsunile pasate in bol si le-am pus in frigider, pana cand urma sa le folosesc.

Am pus gelatina in apa sa se inmoaie pentru 10 minute, ca si la tortul Padurea Neagra cu frisca

Dupa ce s-a umflat, am varsat-o intr-o craticioara si am pus-o pe foc mic, pe ochiul cel mai mic al aragazului. 

Am amestecat incontinuu gelatina, avand grija sa nu inceapa sa fiarba, pentru a nu isi pierde proprietatile. Cand a dat semne ca incepe sa faca bule de aer (da sa clocoteasca) am dat craticioara deoparte, desi gelatina inca nu era clara, dar am continuat sa amestec, pana cand s-a clarifiat.

 Am lasat-o deoparte sa se racoreasca si am inceput sa bat crema, fara sa uit sa mai amestec din cand in cand in gelatina, ca sa nu se intareasca. Am pus in bolul robotului de bucatarie frisca lichida impreuna cu crema mascarpone - ambele reci, de la frigider.


Am adaugat in gelatina o lingura de smantana lichida, ca sa se mai raceasca putin si sa fie mai usor de amestecat in crema.


Am pus si zaharul pudra cantarit in bolul mixerului si am montat telul in capul mixerului.


Am pornit robotul la viteza mica 1, pentru cateva secunde. Apoi am marit la viteza 2, pentru aproximativ 2 minute, sa bata bine crema.


In acest timp, am mai amestecat din cand in cand in gelatina, ca sa nu se inchege. Am tinut-o la indemana, ca sa o pot pune repede in crema. Cand crema a inceput sa se mai ingroase putin, am marit viteza la 4, ca sa o bata bine, timp de 10-15 secunde, pana cand crema s-a ingrosat ca o spuma, iar telul a inceput sa lase urme in ea. Am oprit mixerul si am dat jos crema ramasa pe peretii bolului, cu o paleta de cauciuc. 


Am pornit din nou mixerul la viteza 3 si am mai lasat sa bata crema pentru inca inca cateva secunde, dar nu prea mult, ca sa nu se taie crema. Imediat ce am pornit mixerul, am pus gelatina, turnand in fir subtire, fara sa opresc mixerul. 


Am lasat sa dea cateva turatii, timp de 2-3 secunde, ca sa se amestece bine, apoi am oprit mixerul. Aceasta nu trebuie sa ajunga sa fie foarte tare, pentru ca e pericol sa se taie si apoi nu mai e nimic de facut. Cel mai bine e sa o opresc atunci cand are varfuri moi (soft peaks, cum spun englezii), adica sa fie mai moale si fina, dar sa se tina totusi, ca o spuma. Mai ales ca urmeaza sa o amestec si cu capsunile pasate, si asta e ca si cand as bate crema in continuare. Am pornit din nou  mixerul la viteza 1 si am adaugat capsunele pasate, cate putine odata,ca sa nu se taie crema. Am lasat 2-3 secunde si am pus inca putine capsune pasate. Spre final, cand mai aveam putine capsuni pasate de pus, am observat ca se intarise crema. 


Am oprit imediat mixerul. Am scos bolul afara.


Am pus si restul de capsuni si am amestecat mai bine cu paleta de cauciuc. 


Am taiat apoi capsunile pastrate pentru umplutura. A trebuit sa ma grabesc putin, ca sa nu se inchege crema prea repede. Am scos forma cu blatul de biscuiti cu unt din frigider si am turnat 1/2 din crema deasupra. Am intins pe toata suprafata si am adaugat cam 2-3 maini de capsune taiate, pe care le-am imprastiat pe toata suprafata cremei. Am pus restul de crema si am nivelat. 


Apoi am dat forma la rece pentru o ora si chiar mai mult, ca sa se intareasca. Crema nu se intareste  prea mult, ci ramane doar ca o frisca mai tare, care insa isi mentine forma.


In acest timp am facut sosul de capsune, cu care urma sa decorez fiecare felie de cheesecake. L-am facut la fel ca si sosul de zmeura de la cheesecake-ul lui Merve. Am pus capsunele si zaharul cu zeama de lamaie intr-o craticioara, pe care am pus-o pe ochiul cel mic al aragazului, dat la mare. 


Am pasat cu lingura capsunele, ca sa isi lase zeama. Am lasat sa fiarba 2-3 minute si am dat deoparte sosul. 

L-am strecurat printr-o strecuratoare, pusa deasupra unui castron sau chiar ibric. 

Am varsat apoi sosul intr-o cescuta pe care am asezat-o alaturi de restul ingredientelor necesare pentru decorarea tortului.


Dupa 2 ore, tortul a fost gata pentru a fi decorat. Crema era inchegata si se tinea bine. Dar inainte de a scoate tortul din frigider, am batut cu mixerul frisca pentru decor, ca si la tortul Padurea Neagra cu frisca.  Am adaugat 2 linguri de zahar si 1 plic si jumatate de intaritor de frisca, plus esenta de vanilie. Am fost atenta sa nu las frisca sa se bata prea mult, ca sa nu se taie. Am oprit mixerul atunci cand telul a inceput sa lase urme in frisca, ceea ce insemna ca era destul de tare.  Cand a fost gata, am pus-o intr-un pos cu dui. 

Am scos tortul si am trecut cu cutitul pe margini, de jur-imprejurul formei, pentru a dezlipi bine tortul de marginile formei. Mea culpa, pentru ca nu am pus hartie de copt! Vorba aceea "Lenesul mai mult alearga!"


Am desfacut usor si fara grija inelul detasabil. Tortul a fost in forma perfecta!

Am facut bezele de frisca pe tort.

Arata bine, foarte apetisant!

Am taiat marunt o parte din capsunele mai marunte, pastrate pentru decor si le-am asezat la indemana, impreuna cu sosul de capsune.

 Am taiat capsunele mai mari in 2, cu un cutit foarte ascutit, cu mare grija sa nu stric frunzele. 

Am asezat cate o jumatate de capsuna pe fiecare, cu frunzele in afara. Apoi am asezat capsunele taiate marunt in mijlocul tortului si am turnat putin sos peste tort.

Arata extraordinar! 

Am taiat si servit tortul cu cateva picaturi de sos deasupra, dupa gustul fiecaruia. 

A fost un adevarat deliciu!

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare