Cornuri de post

Am facut multe incercari pana cand am descoperit cum sa fac acele cornuri de 40 de bani, pe care le gaseam la "Paine" in copilaria mea. Asa am constatat ca erau facute din coca de paine simpla, fara ulei, ceea ce le facea sa fie crocante la exterior si pufoase in interior. Am incercat de mai multe ori sa le fac cu un  aluat simplu de paine de casa, insa ieseau prea moi. Nu ca nu erau bune, dar nu erau ca "acele" cornuri pe care mi le doream eu. Cand am facut aluatul simplu, fara ulei, au iesit minunat, exact ca acele cornuri ale copilariei mele. Imi placea sa le mananc cu unt si cu sunca sau muschi, ce bunatate! 

Ingrediente pentru 12 cornuri

- 500 g faina alba de tip 000

- 250 ml apa calduta

- 25 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata

- 1 lingurita de sare

- 1 lingura de zahar


Fac aluatul de paine de casa in bolul mixerului vertical, la fel cum fac si franzela de casa. Singura deosebire e ca nu pun deloc ulei. Pun in bolul mixerului vertical apa, drojdia proaspata faramitata, zaharul, apoi faina si sarea. 

Montez carligul de framantare si pornesc mixerul la viteza 1 sa framante aluatul, pana cand se formeaza o bila in jurul carligului, timp de aproximativ 5 minute. 

Daca aluatul e prea moale, mai adaug putina faina. De asemenea, daca e prea tare si nu se aduna in jurul carligului, ramanand faina neincorporata, mai adaug o lingurita-doua de apa calduta (chiar si rece merge). Apoi scot aluatul de pe carlig si formez o bila pe care o pun inapoi bol. 

Acopar bolul cu o carpa curata si il las sa creasca timp de o ora, intr-un loc cald. 

In acest timp aluatul isi dubleaza volumul.


Scot aluatul crescut pe blatul de bucatarie, il framant usor ca sa iasa aerul din el si il impart in doua.


Iau prima bucata si o fac sul, ca si la chiflele kaiser. Impart sulul in 6 parti egale. 


Formez o bila din fiecare bucatica de aluat. 

Iau cate o bila si o rastorn, pentru a o aseza cu partea neteda (cea de deasupra) in jos. Nu e nevoie sa pun faina, decat daca aluatul e prea moale si se lipeste. O latesc putin cu degetele si o intind cat pot de subtire cu un sucitor, formand o foaie ovala, nu neaparat foarte regulata. 


Mie imi plac aceste cornuri cu coaja crocanta si cu putin miez, dar foaia se poate intinde si mai groasa, chiar si cu degetele, ca sa aiba mai mult miez.


Rulez cu grija foaia incepand de la marginea din partea de jos (dinspre mine) spre marginea de sus. 


Asez sulul obtinut cu capatul foii in jos. Apoi il rotesc usor cu mainile pe blat, ca si cand as vrea sa il intind putin, pentru a lipi bine capatul foii, ca sa nu se desfaca ruloul de aluat.

Sucesc capetele cornului in jos si il asez pe tava. 

Eu fac de obicei cam 6 cornuri si o paine, dar se pot face 12 cornuri din toata cantitatea de aluat. Pentru a face cornuri, procedez la fel si cu a doua bucata de aluat.

Acopar cornurile cu o carpa curata si las sa creasca la loc cald timp de 30 de minute, ca si la franzela de casa. Dupa 15 minute, dau drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180C, cu focul de sus si de jos la cuptorul electric. In 15 minute cuptorul ajunge la temperatura potrivita si pot sa bag cornurile sa se coaca.  Le stropesc cu apa simpla cu un pulverizator (cam 2 fasuri pe fiecare corn). 

Le bag la cuptor pentru 30 de minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.


Cand sunt gata le scot si le putem manca. 

Sunt mai bune proaspete, pentru ca sunt crocante deasupra si moi in interior. 


Mie imi plac pentru ca au mai mult coaja si mai putin miez, iar coaja e crocanta, fara sa fie tare. Sunt excelente cu unt si cu un mezel (sunca de Praga, muschi) dupa gustul fiecaruia, dar si cu branza sau cu zacusca ori hummus, mai ales ca sunt de post.

Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare