Chiftelute de ciuperci si cartofi coapte in air fryer


E o reteta usoara de post, sanatoasa si dietetica, deoarece chiftelutele nu sunt prajite in ulei, ci sunt coapte in micul cuptor care se numeste air fryer. Sunt foarte gustoase si usor de facut, desi muncesc ceva pana sa formez chiftelutele.

Ingrediente pentru 10-15 chiftelute

- 300 g ciuperci

- 3 cartofi potriviti

- 1 ceapa

- 3-4 catei de usturoi

- 1/2 lingurita de sare

- 1/2 lingurita chimen macinat

- 1 varf de lingurita de piper macinat

- 1-2 linguri pesmet sau 1 felie de paine inmuiata in apa

- 1 mana de patrunjel sau marar tocat

- 1-2 linguri de ulei pentru modelat chiftelele

Imi place sa gatesc cu ciuperci proaspete, asa ca intai trebuie sa calesc ciupercile si sa le las sa scada, pana cand se evapora toata apa care iese din ele. Pot fi orice fel de ciuperci. Eu cumpar ciuperci accesibile ca pret, cel mai des Champignon si Pleurotus.

De obicei am ciuperci gata calite la congelator, pe care le calesc atunci cand am prea multe ciuperci si nu le folosesc pe toate in aceeasi zi. Dar daca nu am ciuperci gata calite, gatesc unele proaspete.

Intai le spal intr-un jet de apa, insistand pe la codita, unde mai poate fi pamant. Nu le curat coaja de pe palarie.

Pun o tigaie pe aragaz, pe ochiul cel mai mare, dat la mic.

Pun 2 linguri de ulei in tigaie.

Le toc marunt sau le tai felii.



Apoi le pun in tigaie.

Le asez bine cu lingura in tigaie. Iau o jumatate de lingurita de sare.


Pun sarea peste ciuperci.

Amestec cu lingura din nou.


Acopar tigaia cu un capac si las ciupercile sa se caleasca.

Curat ceapa. Daca sunt mai mici, pun mai multe.

Toc marunt ceapa.


Adaug ceapa tocata peste ciuperci. 



Amestec ceapa cu ciupercile.


Acestea si-au lasat zeama intre timp.


Pun capacul si le las sa se caleasca pana cand scade zeama, timp de aproximativ 10 minute.


Intre timp, curat cartofii si ii tai cubulete. 

Pun cartofii taiati cubulete la fiert in apa cu sare, ca pentru piure de cartofi

Cand sunt gata ciupercile, sunt gata fierti si cartofii. Ii incerc intai cu o furculita, sa vad daca sunt moi.

Ii scot cu o sita pe o farfurie.

 Pot sa ii pun in aceeasi tigaie cu ciupercile, pentru ca ii dau prin masina cu tot cu ciuperci. 


Pregatesc ingredientele si aduc masina de tocat si un castron, in care sa cada ingredientele tocate.


Daca am calit mai multe ciuperci, vars doar atatea cate am nevoie peste cartofi.


Curat usturoiul.


Dau cartofii si ciupercile prin masina de tocat.  



Pot sa pasez separat cartofii, ca pentru piure si sa macin ciupercile in blender. Daca pasez separat cartofii,  scurg apa din craticioara in care au fiert si ii pasez chiar in craticioara. Pot sa acopar craticioara partial cu un capac sau o farfurie, lasand sa se scurga apa printr-o fanta mica. Apa trebuie scursa bine, pentru ca aluatul de chiftele sa nu fie prea moale si sa aiba nevoie de prea mult pesmet.


 Ca si pentru piureul de cartofi, e mai bine sa pasez cartofii cu pasatorul de mana sau cu o furculita, altfel cartofii dati prin blender se fac ca o pasta cauciucata. Dar au trecut vremurile alea, in care pasam cartofii cu furculita. Am acum un pasator electric, de la blenderul de mana Braun, care e de foarte mare ajutor. Paseaza cartofii fierti in cateva secunde.



Trebuie doar sa curat pasatorul si e gata piureul!



Opresc focul si la ciuperci, pentru a a scazut zeama.


Vars ciupercile intr-un castron mai maricel, in care sa incapa si piureul de cartofi, pentru a face aluatul de chiftele.

Blendez rapid ciupercile cu blenderul de mana, la viteza mai mica, pentru ca nu e nevoie sa fie chiar pasta, pot ramane si bucati mai maricele.


Am obtinut o pasta de ciuperci.


Vars piureul de cartofi in castron.


Adaug chimenul macinat.


Pun si piper macinat.

Pun usturoiul in pasatorul de usturoi.


Il pasez direct in castron.


Presar sarea.


Pun marar tocat proaspat sau de la congelator (asa cum am pus eu).
 

Pun si pesmetul. 


Amestec bine, pana obtin o pasta omogena, destul de tare incat sa nu se lipeasca de mana.


Daca aluatul e prea moale, mai adaug o lingura-doua de pesmet, pentru a putea forma chiftelutele.


Pun o lingura-doua de ulei intr-un castronel, pentru a ma da pe maini, atunci cand modelez chiftelutele.

Ma dau pe ambele palme maina cu putin ulei si incep sa formez chiftelutele. 

Iau cate o lingurita plina cu varf din umplutura si o asez in palma, unde o modelez in forma de bila, apoi o asez pe o folie de aluminiu sau pe o farfurie, data cu putin ulei, ca sa nu se lipeasca. 


Pornesc air fryerul sa se preincalzeasca la 200 C timp de 5 minute, ca si atunci cand fac cartofi copti in air fryer.


Cand s-a preincalzit si aparatul, scot cosul si asez cate chiftelute incap pe fundul acestuia. 


La mine incap 10 chiftelute de marimea unei caise.


Bag cosul in aparat si il pornesc sa coaca chiftelutele la aceeasi temperatura timp de 20 de minute. Cand sunt gata, aparatul se opreste singur, scotand un sunet de clopotel. Scot cosul si iau chiftelutele cu mana, cu mare grija sa nu ma ating de peretii cosului. 


Sunt moi si pufoase, de aceea se pot deforma atunci cand le scot cu clestele. Din aceasta cauza, prefer sa le iau cu mana goala, avand grija sa nu ma ating de peretii cosului.


Pot sa mananc chiftelutele cu un sos de mustar sau cu ketchup si o salata ori cu muraturi. 

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare