Chiftelute de ciuperci si cartofi coapte in air fryer
Ingrediente pentru 10-15 chiftelute
- 300 g ciuperci
- 3 cartofi potriviti
- 1 ceapa
- 3-4 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita chimen macinat
- 1 varf de lingurita de piper macinat
- 1-2 linguri pesmet sau 1 felie de paine inmuiata in apa
- 1 mana de patrunjel sau marar tocat
- 1-2 linguri de ulei pentru modelat chiftelele
Imi place sa gatesc cu ciuperci proaspete, asa ca intai trebuie sa calesc ciupercile si sa le las sa scada, pana cand se evapora toata apa care iese din ele. Pot fi orice fel de ciuperci. Eu cumpar ciuperci accesibile ca pret, cel mai des Champignon si Pleurotus.
De obicei am ciuperci gata calite la congelator, pe care le calesc atunci cand am prea multe ciuperci si nu le folosesc pe toate in aceeasi zi. Dar daca nu am ciuperci gata calite, gatesc unele proaspete.
Intai le spal intr-un jet de apa, insistand pe la codita, unde mai poate fi pamant. Nu le curat coaja de pe palarie.
Pun o tigaie pe aragaz, pe ochiul cel mai mare, dat la mic.
Pun 2 linguri de ulei in tigaie.
Le toc marunt sau le tai felii.
Le asez bine cu lingura in tigaie. Iau o jumatate de lingurita de sare.
Pun sarea peste ciuperci.
Amestec cu lingura din nou.
Curat ceapa. Daca sunt mai mici, pun mai multe.
Toc marunt ceapa.
Adaug ceapa tocata peste ciuperci.
Pun capacul si le las sa se caleasca pana cand scade zeama, timp de aproximativ 10 minute.
Pun cartofii taiati cubulete la fiert in apa cu sare, ca pentru piure de cartofi.
Cand sunt gata ciupercile, sunt gata fierti si cartofii. Ii incerc intai cu o furculita, sa vad daca sunt moi.
Ii scot cu o sita pe o farfurie.
Pot sa ii pun in aceeasi tigaie cu ciupercile, pentru ca ii dau prin masina cu tot cu ciuperci.
Pregatesc ingredientele si aduc masina de tocat si un castron, in care sa cada ingredientele tocate.
Pot sa pasez separat cartofii, ca pentru piure si sa macin ciupercile in blender. Daca pasez separat cartofii, scurg apa din craticioara in care au fiert si ii pasez chiar in craticioara. Pot sa acopar craticioara partial cu un capac sau o farfurie, lasand sa se scurga apa printr-o fanta mica. Apa trebuie scursa bine, pentru ca aluatul de chiftele sa nu fie prea moale si sa aiba nevoie de prea mult pesmet.
Ma dau pe ambele palme maina cu putin ulei si incep sa formez chiftelutele.
Iau cate o lingurita plina cu varf din umplutura si o asez in palma, unde o modelez in forma de bila, apoi o asez pe o folie de aluminiu sau pe o farfurie, data cu putin ulei, ca sa nu se lipeasca.
Pornesc air fryerul sa se preincalzeasca la 200 C timp de 5 minute, ca si atunci cand fac cartofi copti in air fryer.
Cand s-a preincalzit si aparatul, scot cosul si asez cate chiftelute incap pe fundul acestuia.
Comentarii
Trimiteți un comentariu