Tarta cu lamaie si bezea dupa reteta lui Mary Berry
Nu de putine ori am incercat retetele faimoasei Mary Berry si mi-au placut foarte mult, de aceea am vrut sa incerc si aceasta tarta cu lamaie, care mi s-a parut foarte apetisanta. Este foarte usor de facut, mai ales ca exista si un video pe YouTube, in care chiar Mary Berry pregateste aceasta tarta delicioasa.
Ingrediente pentru o tava de 23 cm
Pentru blat
- 12 biscuiti digestivi pisati
- 1 lingura de zahar brun (merge si simplu)
- 100 g unt topit
Pentru crema
- 394 g lapte condensat
- 3 oua
- zeama si coaja rasa de la 2 lamai potrivite
- 175 g zahar (7 linguri mari cu varf)
Singura problema a fost ca nu am inca o forma de tarta cu diametrul de 23 cm. Dar am folosit o forma rotunda putin mai mare de 25 cm, pe care o folosesc de obicei pentru tarte sau placinte mai mici. Fiind mai mare, am adaugat inca 2 biscuiti si inca 10 g de unt, ca sa fiu sigura ca imi va ajunge pentru forma mea mai mare.
Am luat biscuiti digestivi de la Lidl. Am pasat 12 in blender, cate 6 odata.
Am varsat biscuitii pisati intr-un castron mai mare.
Intre timp, am pus si untul intr-o craticioara, la foc mic, sa se topeasca.
Am turnat untul topit peste biscuiti si am adaugat o lingura de zahar tos normal.
Nu am avut brun si nici nu am vrut sa cumpar, pentru ca e cam scump si nici nu il folosesc prea des. In schimb, am pus un zahar Diamant ceva mai fin, de tip Brilliant, pe care il folosesc bine la ceai si cafea, pentru ca se topeste mai repede. Am amestecat biscutii cu untul si zaharul cu o lingura, pana cand s-a incorporat bine untul.
Apoi am varsat amestecul in forma de tarta si l-am intins pe toata suprafata, apasand cu lingura, astfel incat sa imbrac si peretii formei, avand grija sa am un strat cat mai egal peste tot.
Am lasat deoparte forma imbracata cu stratul de biscuiti si am facut crema. Am spalat bine si am sters lamaile, apoi le-am ras pe razatoarea pentru citrice, peste care am pus o bucata de hartie de copt, ca sa nu ramana coaja rasa printre gauri.
Asa fac de obicei si apoi curat hartia de coaja ramasa pe ea cu un cutit.
Am spart ouale si am pus albusurile in bolul mixerului vertical, unde urma sa le bat spuma. Am pus galbenusurile intr-un castronel mai mic.
Am desfacut cutia de lapte condensat si l-am varsat intr-un castron. Am curatat bine cutia cu paleta de cauciuc, pentru ca nu trebuie sa se piarda nici o picatura - ca ar fi fost pacat!
Am adaugat galbenusurile peste laptele condensat din castron si am amestecat cu un tel, pana s-au combinat bine cu laptele, timp de cateva secunde.
Apoi am pus coaja de lamaie si am amestecat putin.
Am adaugat usor si zeama de lamaie, amestecand incontinuu cu telul.
Cand am terminat de adaugat zeama, crema deja se ingrosase putin, dar am mai batut putin cu telul, ca sa se ingroase mai bine. Se vede ca e mai groasa ca o maioneza moale, pentru ca lasa urme la suprafata si se tine pe paleta de cauciuc.
Am pus crema in forma de tarta, peste biscuiti.
Am nivelat-o usor, ca sa se intinda bine pana in margine, apoi am pus forma in frigider, ca sa se intareasca putin, in timp ce am pus sa se bata albusurile.
Am pus telul in capul mixerului vertical si l-am pornit sa bata albusurile, la viteza maxima 4. Am adaugat si un varf de cutit de sare, ca sa se bata mai bine. Le-am lasat pana cand albusurile s-au facut ca o spuma tare.
Atunci am inceput sa adaug zaharul, cam cate o lingura odata. Eu am folosit tot zahar Diamant de tip Brilliant cu granulele mai mici, ca sa se topeasca mai repede.
Am micsorat intai viteza la 3, inainte de a adauga cate o lingura de zahar (eu am turnat direct cu castronul), ca sa nu sara zaharul pe-afara. Apoi am marit imediat viteza la 4 pentru inca cateva secunde si tot asa, pana cand am adaugat tot zaharul.
Intre timp, am pornit cuptorul la foc potrivit spre mare de 190C.
Am lasat sa se bata albusurile pana cand s-a topit zaharul si spuma devenit tare si lucioasa, ca la bezele sau ca la Pavlova cu fructe de padure. Am mai oprit mixerul ca sa curat spuma de pe margini, pentru a nu ramane acolo zahar netopit. Apoi am pornit din nou mixerul la viteza maxima 4.
Dupa inca 1-2 minute, am oprit din nou mixerul si am incercat sa vad daca mai este zahar netopit, luand putina spuma intre degete si frecand usor degetele. Nu am simtit nimic, asa ca zaharul se topise si spuma era gata, lucioasa si tare. Daca mai e zahar netopit, se simte intre degete si mai las sa se bata spuma.
Am scos telul din capul mixerului si l-am scuturat bine de marginea bolului, ca sa cada toata spuma din interiorul sau.
Apoi am scos tarta din frigider si am pus bezeaua cu o lingura (puteam sa ma ajut de o alta lingura, pentru ca spuma nu cade asa usor de pe lingura) intai pe margine si apoi in mijloc. Am intins apoi bezeaua pe toata suprafata tartei, astfel incat sa acopere si blatul de biscuiti de pe margine. La sfarsit am facut "moturi" cu paleta cu care am intins spuma, ca un fel de decor.
Tarta era gata de copt, frumoasa si apetisanta!
Am dat tarta la cuptor la foc potrivit spre mare de 190 C, pentru 15-20 minute, pana cand s-a intarit putin bezeaua la suprafata.
La mine s-a rumenit putin si s-a colorat spre crem pentru ca am depasit putin 20 de minute.
Am scos tarta si am lasat-o sa se raceasca bine, inainte de a o taia. Ideal e sa stea si la frigider macar o ora inainte de a o taia. ca sa nu se sfarame. Eu am taiat-o inainte de a sta la frigider si untul era inca topit, de aceea prima felie s-a cam rupt...totusi a fost delicioasa! A doua felie insa s-a taiat foarte bine, dupa ce a stat o zi la frigider.
Comentarii
Trimiteți un comentariu