Covrigi ca la covrigarie

Am mai incercat sa fac covrigi, dar nu am reusit sa ii fac asa cum imi plac, adica cum sunt covrigii de la covrigarie. Am facut pana acum covrigi Pretzel de post care sunt putin mai moi, nu atat de crocanti, cum suntem noi obisnuiti, aici in Romania. Dar, pornind de la chiflele Kaiser si painea de casa, m-am gandit ca acelasi aluat ar fi potrivit pentru covrigi. Am cautat cateva retete pe YouTube si mi-am confirmat teoria. Am incercat covrigii cu aluatul de paine si au iesit exact asa cum ma asteptam, crocanti, putin gumosi si foarte gustosi. Mai ales pentru ca le-am pus mac si sare, atat cat voiam eu!

Ingrediente pentru 10 covrigi


- 500 g faina

- 25 g drojdie

- 1 lingura de ulei

- 1 lingura de zahar

- 1 lingurita de sare

- 250 ml apa calduta


Am facut un aluat ca la painea de casa. L-am lasat sa creasca o ora.

Am framantat putin aluatul crescut si l-am impartit in 2.


Apoi am impartit fiecare jumatate in 6 parti egale.

Am facut cate o biluta din fiecare parte.

Am modelat covrigii ca si pe covrigii Pretzel de post

 Am facut poze la fiecare etapa, ca sa se vada mai bine. Pe masura ce i-am modelat, i-am asezat pe o foaie de copt in tava de aragaz.

I-am lasat sa creasca timp de 20 de minute, la loc cald, acoperiti cu un servet curat. Am dat drumul la cuptor la 250C ca sa se incalzeasca pana cand cresc si apoi, pana cand se fierb covrigii. Cand covrigii aproape au crescut (cam cu 5 minute inainte de a fi gata) am pus 2 litri de apa la fiert intr-o oala mare de 6 litri. 

Am adaugat o lingura de bicarbonat atunci cand a inceput sa clocoteasca apa - mai putin bicarbonat decat la covrigii Pretzel. Am lasat focul la mediu si am pus cate un covrig in apa fiarta, cu mare grija.

La mine in oala au intrat cate 3 covrigi. 

I-am lasat cam 30 secunde pana ce au crescut, i-am intors si pe cealalta parte, cu grija si i-am lasat la fel.

Apoi i-am scos pe tava de aragaz tapetata cu foaie de copt, rasturnandu-i cu fata in sus - fata fiind aceea cu capetele lipite in partea de sus a covrigului. 


Pot sa ii intorc si dupa aceea, dar e mai greu, pentru ca sunt fierbinti. Cel mai bine e sa ii pun la fiert intai cu fata in jos si apoi sa ii intorc cu fata in sus, astfel fiind mai usor sa ii scot pe tava direct cu fata in sus. Imediat ce i-am scos pe tava, i-am presarat cu mac si sare grunjoasa.

Am dat prima sarja de covrigi la copt la foc de 250C, pentru 20 minute, pana ce s-au rumenit bine. Intre timp, am pus la fiert si ceilalti covrigi si i-am pregatit pentru copt, la fel ca pe primii.


Am scos prima tava cu covrigi si am pus-o pe a doua in cuptor. Covrigii iesit crocanti la suprafata si moi in interior, asa cum trebuia. 

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare