Tort negresa de post cu crema de cacao si stafide


Am facut acest tort de Mos Nicolae, pentru sotul meu pe care il cheama Nicolae. Pentru ca in fiecare an noi tinem Postul Craciunului, de ziua lui nu am cum sa fac un tort adevarat, cu oua si unt. Dar pentru ca lui ii place torta de ciocolata cu visine din visinata, m-am gandit sa combin aceasta reteta cu reteta de negresa de post, asa ca am facut blatul din aluat de negresa, iar crema de la tarta de ciocolata. Am micsorat putin cantitatile la blat, ca sa fie cat un blat de tort. In crema am pus stafide inmuiate in esenta de rom, in loc de visine din visinata. Mai folosisem stafide si la tarta de ciocolata, atunci cand nu aveam visine din visinata si a fost foarte buna. Crema o faceam mai mereu cu margarina, pe vremea cand nu se gasea unt si stiam ca e foarte buna si cu margarina. Asa ca am facut un tort de post delicios!

Ingrediente pentru o forma de tort de 24 cm diametru

Pentru blatul de negresa

- 2 cani de faina (cana de 250 ml)

- 1 cana de zahar

- 1 cana de apa minerala (merge si pepsi sau cola)

- 1/2 pachet de margarina (125g)

- 1 lingurita de bicarbonat (sau praf de copt)

- 1 plic de zahar vanilinat

- 1 lingurita de esenta de rom


Pentru crema  de cacao


- 1 cana de zahar pudra

- 1/4 de cana de apa

- 100 g cacao

- 300 g margarina Rama

- 1 sticluta de esenta de rom

- 50 g de stafide

In plus, pentru decor

-1 ciocolata neagra de post cu 70% cacao

- bombonele pentru decor de la Dr Oetker


Am scos margarina din frigider, am taiat 125 g in cubulete - pentru blat - si am lasat-o o jumatate de ora la cald, sa se inmoaie. Ca sa nu ma incurc cu 2 pachete, am luat un pachet mare de 500 g de margarina Rama, care e si mai avantajos la pret.

Inainte de a ma apuca de blat, am dat drumul la cuptor la foc potrivit de 180C. 

Ca si la blatul de la torta de ciocolata, intai am decupat un cerc din hartie de copt, pe care l-am pus pe fundul formei de tort. Am decupat si fasii late, pentru partile laterale. Am uns cu putina margarina partile laterale ale formei si am lipit de jur-imprejur fasiile de hartie de copt.

Cand s-a inmuiat margarina, am facut blatul, la fel ca la negresa de post, doar ca am folosit robotul de bucatarie. Pentru ca aveam pepsi, aluatul a fost asemanator cu cel din care fac briose de post cu cacao, gem si pepsi. Am pus in bolul robotului intai pepsi-ul si apoi toate celelalte ingrediente. Am montat paleta pentru creme si am pornit robotul, intai la viteza 1, pana cand s-au amestecat toate ingredientele. Apoi am marit viteza la 2 si apoi la 3, pentru 30 de secunde, pana cand s-a format un aluat ca de chec, la fel ca la negresa de post.

Am turnat aluatul in forma si l-am nivelat cu paleta, apoi l-am batut putin de blat ca sa se aseze bine in forma si sa iasa aerul.

Am dat blatul la cuptor la foc potrivit de 180 C pentru 45 de minute. Cand a trecut timpul, am incercat blatul cu o scobitoare, care a iesit curata, deci blatul era copt bine. am oprit focul si am scos forma cu blatul din cuptor. 

L-am lasat pe un gratar sa se racoreasca vreo 10 minute, apoi am desfacut forma si am asezat blatul cu grija (pentru ca era fierbinte!) pe gratar. 

L-am lasat sa se raceasca pana a doua zi, dar nu e nevoie decat de vreo doua-trei ore pana cand e rece complet. Eu am preferat sa fac crema a doua zi, de aceea l-am lasat peste noapte.

Am facut crema la fel ca la torta de ciocolata cu visine din visinata, doar ca nu am mai luat din sosul de cacao pentru blat, ci l-am folosit pe tot la crema. Ca urmare, am pus mai multa margarina si anume 300 g.

Intai am pus stafidele intr-un castronel si am turnat deasupra o sticluta intreaga de esenta de rom. Le-am lasat sa se imbibe bine, in timp ce am facut crema.

Am pus la fiert zaharul pudra cu apa, masurate cu cana, pe focul cel mai mic al aragazului, dat la mic, ca sa nu clocoteasca. Am amestecat usor, ca sa se topeasca zaharul. 

In 5 minute era topit, numai bine, pentru ca incepuse sa fiarba. Am tras craticioara deoparte de pe foc si am pus toata cacaoa. Am amestecat pana cand s-a incorporat bine.

 Apoi am pus si margarina taiata cubulete. Am amestecat pana cand s-a topit si s-a incorporat in sosul de cacao. 

Apoi am lasat crema sa se raceasca. Cand s-a racorit am pus-o in frigider, sa se intareasca. Asta a durat cam 3 ore, timp in care am tot amestecat in ea, din cand in cand, ca sa se intareasca uniform.

Cand era destul de inchegata, am adaugat si stafidele cu tot romul si am amestecat, apoi am dat-o iar la rece. Am scos crema abia cand a fost destul de tare, astfel incat sa nu curga. Se poate intampla ca crema sa nu se intareasca indeajuns, din cauza ca am pus prea multa apa la inceput, dar nu e nici o nenorocire, pentru ca blatul absoarbe surplusul de lichid din crema. Si mie mi s-a intamplat de cateva ori sa patesc asta, pentru ca apa se pune cam dupa ochi si de multe ori e putin mai multa decat trebuie.

Crema fiind destul de tare, am inceput sa montez tortul. Am pus blatul pe un platou.

Am taiat partea tuguiata de deasupra, ca sa am o suprafata dreapta pe care sa o decorez. 

L-am taiat apoi in doua.  

Intentionam sa pun  crema la mijloc, dar pentru ca nu era destul de tare, m-am razgandit si am pus 2 randuri de crema, ca sa fie stratul mai subtire si sa se poata intari mai repede. 

Astfel incat am folosit si partea tuguiata de deasupra, doar ca am pus "tuguiul" in interior si mi-a ramas o parte dreapta deasupra. 

Am nivelat crema care a iesit pe-afara si am dat tortul la frigider, pana cand am topit ciocolata pe care urma sa o pun peste tort.

Am topit o ciocolata neagra de post intr-un castronel in bain-marie si am pus-o peste tort. Am intins ciocolata cu o paleta.

Am presarat imediat bombonelele de decor deasupra, ca sa se lipeasca bine pe ciocolata. Ba chiar am facut si o dunga din perle, insa nu am mai avut timp sa ma migalesc prea mult si cu celelalte, asa ca am presarat pe toata suprafata si pe margini bombonele albe si bucatele de zahar de decor. 

Este un zahar special pe care l-am folosit la decorul tortului "peste" cu kiwi.

Desi parea un esec, din cauza cremei, aceasta s-a intarit si tortul a fost foarte bun. Esenta de rom i-a dat cremei un gust deosebit si a taiat din dulceata...pentru ca tortul are foarte mult zahar!


O felie e mai mult decat suficient pentru a il indulci pe sarbatorit!

Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare