Pastravi prajiti

Nu sunt cei mai "sanatosi" dar ce buni sunt! Mai ales cu mujdei si mamaliguta! Spre deosebire de alti pesti, pot sa prajesc pastravii intregi, acestia fiind subtirei si fragezi - deci se patrund bine, fara sa fie nevoie sa ii tai bucati. Ii las cu tot cu cap (desi nu incap perfect in tigaie), pentru ca e mai simplu sa rup capul pe urma si, pe deasupra, arata mai bine in poza!

Ingrediente pentru 2 pastravi

- 1/2 cana de ulei de floarea-soarelui

- 2 pastravi

- 1/2 cana de faina sau malai

- sare si piper, dupa gust

Pastravii au solzi mici si trebuie sa ii curat, la fel ca si atunci cand fac pastravi la cuptor. De obicei sunt eviscerati (adica au intestinele scoase) asa ca, dupa ce curat solzii, ii spal bine si ii tamponez putin cu servetele de hartie. 

Pun o tigaie mare (cea mai mare pe care o am), in care sa intre pestii intregi, pe ochiul cel mare al aragazului. Dau drumul la foc potrivit, la fel ca pentru crapul prajit. Pun uleiul in tigaie si il las sa se incinga timp de 2-3 minute.

Intre timp, sarez si piperez pestii pe ambele parti si in interior. Nu pun multa sare pe o parte, ci presar doar cat intra intre 2 degete.

Pun faina intr-o farfurie plata si dau pestele prin ea, rasucindu-l astfel incat sa fie acoperit de faina peste tot. 

Apoi il scutur usor, ca sa cada faina care e in plus. Il asez usor in tigaie. 

Procedez la fel si cu cel de-al doilea peste si ii las sa se prajeasca timp de 5 minute, pana cand se rumenesc bine. Mie mi-ar placea si mai rumeniti, dar sotului meu nu ii place asa"ars" - cum zice el - de aceea il prajesc cat pot de mult, dar fara sa il rumenesc prea tare.

Intorc fiecare peste cu grija, ca sa nu sara ulei peste tigaie si sa ma arda. Incep cu primul peste pus in tigaie si apoi il intorc si pe cel de-al doilea, daca e facut. Intai ma uit sa vad daca pestele bine rumenit, ridicandu-l usor cu furculita de la mijloc. Daca e auriu, pot sa il intorc. Eu folosesc doar furculita, pe care o asez cam la mijlocul pestelui si il ridic usor, impingandu-l pana cand se intoarce. 

Fac si cu celalalt la fel, daca e bine prajit. Se poate intampla ca al doilea sa fie un peste mai mare, de aceea trebuie lasat mai mult la prajit, adica inca un minut-doua. 

E posibil ca, in momentul in care il intorc, sa cada zeama din interiorul pestelui si sa se umfle putin uleiul - dar fara sa sara, ca de la apa. Nu e "panica" - cum ar spune fii-miu - asa ca nu va speriati si intoarceti pestii fara grija! 

Las pestii inca 3-4 minute pe partea cealalta. Intre timp, pregatesc o farfurie intinsa pe care asez 2 servetele de hartie de bucatarie, pe care sa asez pestii cand ii scot din tigaie, ca sa absoarba uleiul.

Ridic usor primul peste pus in tigaie, sa vad daca e rumenit bine si daca e, il scot usor cu furculita, pusa pe sub el, chiar la mijlocul pestelui, ca sa fie in echilibru. Il potrivesc bine inainte de a-l ridica din tigaie, ca sa nu am surpriza sa cada inapoi si sa ma stropeasca cu ulei incins. Se poate scoate si cu un cleste de bucatarie, dar eu nu vreau sa ii rup cumva, mai ales pentru ca eu nu ii prajesc atat de tare, ca sa fie coaja crocanta. 

Pun pestele pe farfuria cu servete de hartie. Daca e cazul, las al doilea peste inca putin la prajit si il scot apoi pe farfurie, peste servete, ca sa ii absoarba uleiul.

Las pestele sa se raceasca timp de o ora, ca sa nu il mancam cald si sa ni se aplece, adica sa ni se faca greata.

Intre timp, fac o mamaliguta si mujdeiul din 2-3 catei de usturoi, pentru sotul meu. Eu prefer sa mananc pastrav cu lamaie si cu paine, pentru ca usturoiul pisat imi face rau. Daca pot sa beau o visinata sau o bere pe urma, ma incumet sa mananc si eu mujdei, dar cum, de cele mai multe ori, mancam peste in zilele de post cu dezlegare la peste, nu pot sa beau decat apa, asa ca mai bine imi pun pofta de mujdei si mamaliguta in cui. Nu sunt eu oricum prea mare pofticioasa de peste, asa ca nu mi-e deloc greu.

Cand e gata mamaliguta, numai bine s-a racit si pestele si il pot servi, la fel cum fac cu crapul prajit cu mujdei si mamaliguta

Pentru mine am pastrav cu salata si lamaie.

Este delicios si nu are multe oase - chiar si pentru mine! Curat pestele de piele si desfac usor carnea de pe oase, apoi scot sira cu tot cu oase. Mai sunt cateva oscioare mici, dar ma descurc.


Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare