Pastravi in folie la grill cu sos de usturoi si verdeata
E dezlegare la peste si am cumparat 2 pastravi pe care m-am gandit sa ii fac cat mai simplu, ca sa simtim gustul de peste. Nu mai voiam pastrav cu legume - dar nici prajit - si nici nu mai voiam sa il tin mult in cuptor, asa ca am cautat prin cartile de bucate si pe internet, ca sa aflu o alta reteta. Am gasit in cartea Sandei Marin o reteta de pastravi la gratar, inveliti in folie de pergament. Ea spune ca pastravii sunt niste pesti cu carnea frageda, de aceea trebuie pusi in folie ca sa nu se sfarame atunci cand sunt intorsi pe gratar. Interesant e ca in alta carte de bucate, la aceeasi reteta, spune ca pastravii trebuie unsi cu ulei si inveliti intr-un sul mai lung de pergament, cat sa infasoare un peste de 7-8 ori. In timpul frigerii, folia se arde si, pana cand sunt gata, aproape ca arde toata folia - dar macar nu se faramiteaza pestii, la intoarcerea pe partea cealalta.
Cum eu nu aveam de gand sa ii fac la gratar, m-am gandit ca as putea sa ii fac la grill, in cuptor, asa cum fac de obicei macroul. Ca sa nu se faramiteze - pastravii avand si o piele mai subtire si carnea foarte frageda - i-am pus in folie de aluminiu.

Ingrediente pentru 2 portii
- 2 pastravi potriviti
- 2-3 linguri de ulei floarea-soarelui (merge si de masline)
- 2 catei de usturoi
- 1 varf de cutit de sare
- piper, dupa gust (cine vrea)
- 2 fire de marar (cateva frunze, cam cat sa iei intre degete)
- 2 fire de patrunjel, la fel ca mararul
Pastravii sunt de obicei eviscerati, de aceea i-am curatat doar de solzi, la fel cum am facut si la pastravii cu legume.


I-am spalat bine si apoi i-am uscat cu niste servete de hartie. Am taiat si aripioarele cu o foarfeca.


Am dat drumul la cuptor pe functia grill, la care focul este la maxim, 240C.
Pana cand s-a incalzit, am facut sosul cu care urma sa condimentez pestele, in bolul blenderului. Am pus usturoiul curatat si pisat cu aparatul special (poate fi si zdrobit cu lama cutitului) pentru ca in blenderul meu nu se macina bine un catel de usturoi. Am pus verdeata (eu aveam la congelator), sarea si uleiul de floarea soarelui in bol.
Am pornit blenderul pentru cateva secunde, pana cand s-a macinat verdeata si usturoiul si sosul s-a ingrosat putin.


Am pregatit folia de aluminiu pentru fiecare peste. Am asezat primul peste pe bucata de folie, am pus o lingura de sos pe toata suprafata lui pe deasupra, putin si pe sub el si inca putin si prin interior.




Am cantarit din ochi sa imi ramana cam tot atata sos si pentru al doilea peste.
Am invelit pestele in folie si l-am facut si pe al doilea, la fel.
Intre timp s-a incalzit si grillul si am pus pestii in folie direct pe gratarul cuptorului, iar dedesupt am pus si tava cu putina apa, asa cum trebuie de obicei la grill - chiar daca pestii mei erau inveliti in folie si nu goi, putea totusi sa curga zeama din ei, de aceea era nevoie de tava.


Am tinut pestii in cuptor timp de 30 de minute. Incepuse chiar sa miroasa frumos a peste si a usturoi si marar, deci trebuia sa fie gata. Am bagat la cap ce a spus odata un bucatar faimos, si anume ca atunci cand o mancare e gata, incep sa miroasa ingredientele principale din mancare.
Cand au fost gata, i-am scos cu grija pe o farfurie, folosindu-ma de un servet de bucatarie, ca sa nu ma friga folia. Am scos folia si am incercat cu o furculita, sa vad daca intra usor, deci daca s-au facut pestii.
Erau numai buni, asa ca am desfacut de tot folia, tragand de la un colt, cu grija sa nu ma friga aburul care se formase in interior. Am asezat pastravii pe un platou cu sos cu tot.
Ca sa nu stea asa singuri si ca sa arate mai frumos, am fiert niste cartofi cubulete si niste baby morcovi. Nu am cumparat asa ceva in mod special, ci ii aveam din gradina mea. Multi nu au crescut cum trebuie, dar am pastrat o parte din ei tocmai pentru garnituri.
Cand au fost gata, numai bine s-au racorit si pastravii si am putut sa ii mancam.
Au fost excelenti! Desi sotul meu a spus ca i-ar fi vrut un pic mai uscati, adica mai bine facuti...cine sa-l mai inteleaga si pe el? Odata vrea moi, iar acum vrea mai uscati!
Drept urmare am facut un "repetir" si am luat din nou pastravi - 4 de data asta, fiind inca 4 zile de dezlegare la peste.
De data asta, pentru ca nu mai aveam folie de aluminiu, am invelit pestii in folie de copt (de pergament). I-am facut tot la grill, doar ca dupa ce i-am tinut o jumatate de ora, incepuse sa se arda folia - exact cum citisem in cartea aceea veche de bucate. Nu numai ca se arsese hartia, dar se si rumenisera pastravii pe o parte.


I-am intors si pe partea cealalta, cu mare grija, rasturnandu-i cu folia ramasa, direct in tava de la aragaz. I-am mai pus 5 minute in cuptor, tot la grill, cat sa se usuce putin. Intr-adevar au fost mai buni asa, dar n-as putea spune ca nu mi-au placut si primii.
Cred ca au inceput sa imi placa pastravii!
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu