Rulada alba cu crema de unt cu bezea italiana si caramel



Am planuit sa fac aceasta rulada pentru ca aveam o ciocolata menaj alba, pe care o tot ocoleam, dar mai aveam si un rest de sos de caramel, ramas de cand am facut inghetata de vanilie. Si cum imi doream de mult sa mai fac o crema de bezea italiana cu unt, m-am gandit ca ar fi si mai buna cu caramel. Am oscilat putin intre a face cupcakes sau rulada, dar am preferat rulada.
Am folosit ciocolata alba ca sa acopar rulada si am mai pastrat si putin caramel, pe care l-am pus deasupra. A iesit o adevarata delicatesa!
A fost foarte simplu sa fac aceasta rulada, pentru ca am facut-o exact ca si rulada de cacao cu crema de unt si bezea cu glazura de ganache, doar ca blatul si glazura au fost simple, fara cacao. Desi pare complicat, nu e greu de facut  si nici nu dureaza mult timp.

Ingrediente pentru o tava de aragaz de 40/30 cm

Pentru blatul de pandispan pentru rulada

- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 5 linguri da faina
- 1 plic de zahar vanilinat

Pentru crema de unt cu bezea italiana si caramel

- 2 albusuri
- 180g unt
- 1 plic de zahar vanilinat
- 100g sos de caramel

Pentru siropul de zahar

- 150 g (1/2 cana) de zahar tos
- 4 linguri de apa

Pentru glazura de ciocolata alba

- 100g ciocolata menaj alba
- 1 lingura zahar
- 1 lingura apa
- 50g unt

Am facut intai blatul de pandispan ca pentru rulada cu gem, ca sa aiba timp sa se raceasca, pana cand faceam crema. De data asta insa, am folosit robotul de bucatarie, de aceea am facut rulada foarte repede si fara mare efort.
Am dat drumul la cuptor la foc mediu de 180C.
Ca la orice blat de pandispan, am separat ouale si am pus albusurile in bolul robotului. Am pus galbenusurile intr-un castronel.


Am pus un strop de sare in albusuri, ca sa se bata mai repede, am montat telul in capul robotului si am pornit robotul la viteza maxima 4.

 


Intre timp am scos untul afara din frigider, l-am cantarit (se poate masura aproximativ si dupa gradatiile de pe pachet) si l-am taiat in cubulete mici, ca sa se inmoaie putin, pana cand urma sa fac crema.


Am pregatit si cele 2 albusuri pentru crema si le-am scos din frigider, ca sa se incalzeasca la temperatura camerei. Eu le aveam in congelator si le scosesem cu o seara inainte, ca sa se dezghete incet, in frigider.
Am scos si sosul de caramel din frigider din acelasi motiv, ca sa se incalzeasca. L-am cantarit si am pastrat o lingura de sos pentru a decora rulada.


Cand albusurile au fost bine batute, am dat viteza mai mica 3 (ca sa nu sara zaharul din bol), am pus cate o lingura de zahar, am lasat sa se amestece pentru cateva secunde si apoi am dat din nou la 4 pentru cateva secunde si tot asa, pana cand am pus tot zaharul. Am adaugat si plicul de zahar vanilinat.

 

Apoi am dat la viteza 3 si am adaugat cate un galbenus odata, lasand cateva secunde sa se incorporeze fiecare inainte de a-l adauga pe urmatorul.


Am masurat 6 linguri de faina in castronel si am dat robotul la viteza 2.


Am adaugat si faina, cate o lingura odata, lasand sa se amestece cea dinainte inainte de a o adauga pe urmatoarea.


Cand am terminat de pus faina, am oprit robotul si am scos telul, batandu-l bine ca sa iasa tot aluatul dintre spite.

 

Am pregatit tava in care am pus o foaie de copt. Am varsat aluatul in tava, nivelandu-l  cu spatula de cauciuc.

 

 

Am dat tava la cuptor pentru 20 de minute, pana cand foaia de rulada a fost putin rumena deasupra.


Dupa 20 de minute a fost gata si am scos tava.


Ca si la rulada cu gem, am lasat-o sa stea 2 minute, apoi am dezlipit usor foaia de copt si apoi am rulat foaia cu tot cu foaia de copt.

 

 

 

Am lasat-o sa stea asa timp de vreo 5 minute, apoi am desfacut-o si am intins-o din nou, lasand-o sa se raceasca.


Am facut crema de unt cu bezea italiana, la fel ca si la rulada de cacao cu crema de unt si bezea italiana si glazura de ganache.
Cand a fost gata, nu am oprit robotul si am adaugat sosul de caramel cate putin, pana cand s-a incorporat in crema de unt.

 


Am pus crema pe blat si am rulat-o la fel cum fac la rulada de cacao cu aceeasi crema.

 

 

 

Am pus rulada in frigider pentru o ora.

 

Intre timp am facut glazura de ciocolata alba, in acelasi fel ca la prajitura creme a la creme.
Am rupt ciocolata in bucati si am taiat untul in cubulete.

 

Am pus o lingura de zahar si una de apa in craticioara.


Cand a inceput sa fiarba, am adaugat ciocolata, am amestecat sa se topeasca. Am pus imediat untul.

 

Am oprit focul si am amestecat bine, pana cand s-a topit si untul si ciocolata. Am pus o lingurita de esenta de rom.

 

Glazura era destul de groasa, asa ca puteam sa o pun imediat pe rulada.
Am scos rulada din frigider, am pus-o pe o tava si i-am taiat capetele, pentru a vea un aspect frumos.

 

 

Am pus glazura cu o lingura, intinzand-o bine pe toata suprafata.

 

 

Am dat-o iar la frigider, sa se intareasca, pentru 30 de minute.


Am scos sosul de caramel ramas si am asezat cana pe ochiul inca cald - de cand am facut glazura - ca sa se incalzeasca putin, sa il pot turna peste rulada.


Am scos rulada din frigider si am decorat-o cu sosul de caramel, pus in fir subtire.


Au iesit ca niste dungi de pe blana unui tigru, foarte frumos.

 

Am dat rulada la frigider pentru inca o ora si apoi am putut sa o tai.

 

A fost delicioasa, desi putin lipicioasa!
Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare