Paine cu apa cu drojdie din mere fermentate



Painea cu apa de mere fermentate se face la fel ca painea cu maia salbatica, adica dupa acelasi procedeu. E adevarat ca dureaza o zi ca sa fie gata, dar rezultatul e de exceptie. Ca si painea cu maia, aceasta paine e foarte gustoasa si, mai ales, sanatoasa.
In momentul in care am ales sa incerc painea cu apa de mere fermentate chiar nu aveam alta solutie, dar imi si doream sa vad cum iese o astfel de paine. Plus ca era si foarte simplu de facut o apa cu drojdie din mere fermentate.
Initial, m-am ghidat dupa spusele  unei colege care mi-a vandut pontul, ca sa zic asa. Ea nu mai facuse de mult si nici ea nu mai stia exact, de aceea m-a sfatuit sa fac o paine obisnuita de casa cu apa de mere fermentate in loc de apa normala si drojdie, sa o framant de cateva ori si sa o las cam o zi sa creasca. Eu nu aveam timp sa fac painea timp de o zi, pentru ca imi trebuia paine la masa de seara, de aceea am riscat sa fac painea ca pe o paine normala, lasand-o sa creasca timp de o ora. Mare greseala am facut si am si stricat faina degeaba, pentru ca aluatul nu a crescut decat putin, iar la cuptor inca putin - in consecinta, a iesit un biloi crud, de la care am putut manca doar coaja!
Apoi a trebuit sa mai hranesc iar apa de mere fermentate, ca sa fie gata alta pentru a doua zi.
Am cautat si alte retete de paine cu apa de mere fermentate si am dat peste cateva retete, unele cu apa de mere, altele cu apa de stafide, ba chiar persoana respectiva facea si maia din apa de stafide fermentate.
Am ales sa urmez reteta de pe blogul Codrutei, fata care face si paine cu maia salbatica, a carei reteta e cea mai simpla. Eu am urmat reteta ei, mai ales cantitatile, pentru ca nu se poate face chiar oricum, ci dupa anumite proportii si procente, la fel ca si painea cu maia salbatica. Singura deosebire a fost ca am modificat putin cantitatea de apa de mere fermentate, pentru ca aluatul iesea putin cam dens si painea nu crestea asa cum trebuie, de aceea am adaugat inca 15 ml de apa de mere fermentate. E si mai simplu de tinut minte 70 % decat 67%, nu? Daca iese painea buna, e tot ce conteaza, cel putin pentru mine, care nu imi doresc sa fac o afacere din asta sau sa ma perfectionez prea tare. Las asta in seama celor mai tineri!

Ingrediente pentru o paine de 500 g

- 500 g faina
- 350 ml apa cu drojdie din mere fermentate proaspat hranita cu o zi-doua inainte (70% din toata cantitatea de faina)
- 1 lingurita rasa de sare (2 % din cantitatea de faina)

In plus

- 2 linguri de ulei pentru uns tava dreptunghiulara
- 1/2 cana de faina pentru cosuletul in care va creste aluatul

Ustensile necesare

- un cantar de bucatarie
- un castron mai mare de 2-3 litri
- o tava dreptunghiulara de 25/40 cm
- un cosulet de paine, de orice fel
- o carpa curata sau folie de plastic, pentru acoperirea aluatului
- o carpa mai mare care sa inveleasca cosuletul
- o punga cu zip sau simpla in care sa intre cosuletul
- o lama de ras, pentru a cresta painea
- o tava de aragaz in care pun apa pentru a face aburi in cuptor

Ca si la painea facuta cu maia salbatica, am cantarit ingredientele pe cantarul de bucatarie, pe care am pus un castron mai mare, in care urma sa fac aluatul.
Am cantarit intai faina in punga, sa fie exact 500g.


Am zgaltait bine borcanul si apoi am strecurat apa cu drojdie de mere fermentate, intr-o cana pusa pe cantar, cantarind-o in acelasi timp, pentru a avea cantitatea de apa care imi trebuia. Prima oara am pus 337ml si mi s-a parut ca a iesit aluatul cam tare, fata de cum e de obicei aluatul cu maia salbatica. De aceea, am modificat reteta si aluatul a iesit mult mai bine.

 

Am pus faina in castron, am facut un gol la mijloc si am adaugat apa de mere cantarita.

 

 

Le-am amestecat cu mana, pana cand s-a incorporat toata faina.


In aceasta faza, ca si la painea cu maia salbatica, aluatul e moale si se lipeste de mana, dar asa e normal sa fie. Am curatat aluatul de pe mana cu un cutit nu prea ascutit...cu grija, sa nu ma tai sau mai bine, se poate folosi o lingura.


Ca sa nu mai framant cu mana si ca sa nu mai pierd timpul cu curatatul aluatului, cand am facut din nou paine, am framantat aluatul cu ajutorul robotului de bucatarie. Am pus direct in bolul robotului apa cu drojdie de mere fermentate si apoi faina. 

 

Am lasat sa framante cu carligul de framantat aluat la viteza 2, pana cand s-a incorporat toata faina.


Am lasat aluatul sa stea 30 minute in castron, acoperit cu o folie de plastic sau cu o carpa curata.


Apoi am pus sarea peste aluat si am framantat la fel ca la painea cu maia salbatica, aducand aluatul din margine spre mijloc, pana cand a inceput sa se desprinda de mana si de castron.

 

 



Am facut aceasta operatiune la fel de bine cu robotul de bucatarie, curat, fara oboseala si efort.  Am pus intai sare peste aluatul ramas in bolul robotului de la prima framantare.


Am dat drumul la robot la viteza 1 timp de 2 minute, apoi la viteza 2 inca 2 minute, pana cand aluatul a devenit elastic si s-a dezlipit de pe peretii bolului.



Am oprit robotul si am mai impaturit de cateva ori aluatul cu paleta de cauciuc, cu care am si scos aluatul din bol.

 

Am pus aluatul in tava mare dreptunghiulara unsa cu 2 linguri de ulei pe fund.

 

 

 Am acoperit tava cu o folie de plastic.

 

Am lasat aluatul acolo timp de 2 ore si jumatate.  In acest timp am facut doua impaturiri ale aluatului, pentru a incorpora cat mai mult aer, pentru a creste mai bine, la interval de cate 50 de minute, exact ca si la painea cu maia salbatica.
Prima impaturire am facut-o dupa primele 50 de minute. Am luat putin ulei din tava (sau din sticla) si m-am uns pe maini, ca sa nu se lipeasca aluatul.

 

Apoi am intins bine aluatul pe toata suprafata tavii in lateral si l-am impaturit, ca in acest video.


Am impartit imaginar aluatul in 3, am adus treimea de aluat din stanga peste treimea din mijloc si apoi am adus si partea din dreapta peste cele doua parti.
Apoi am intins din nou partea mai lunga si am impaturit aluatul inca o data, adica in perpendicular pe prima impaturire. Pare putin complicat, dar nu e.
Am lasat aluatul sa se odihneasca inca 50 de minute, acoperit in tava si apoi am mai facut inca o impaturire, la fel ca prima.

 

Am lasat aluatul sa stea inca 50 de minute acoperit in tava si uite-asa au trecut cele 2 ore si jumatate.

 

Am presarat putina faina pe blatul curat din bucatarie si am rasturnat aluatul din tava pe blat.

 

Am framantat putin aluatul, dandu-i o forma rotunda. Am procedat la fel ca la a doua framantare, aducand aluatul de pe margine spre mijloc si apasand usor ca sa mai eliberez din bulele de aer formate in aluat.

 

 

E mai mare dragul sa vezi aceste bule, atat de mari, semn ca aluatul va creste bine!
Nu am framantat mult, ci doar cateva miscari, cat sa se formeze aluatul ca o bila, chiar daca acest aluat nu sta chiar atat de ferm, ca aluatul de paine obisnuit, ci e mai flasc.


Dar nu e e un motiv de ingrijorare, pentru ca acest aluat asa este. Nu trebuie adaugata faina, ci trebuie lasat asa cum e, pentru ca painea sa creasca frumos.
Dupa ce i-am dat forma rotunda, am intors aluatul cu fata in jos si l-am lasat sa se odihneasca acoperit cu carpa curata, timp de 20 de minute.


In acest timp, am spalat tava dreptunghiulara de uleiul ramas si am pregatit cosuletul de paine in care urma sa pun aluatul, pentru a creste, la fel ca si la painea cu maia salbatica.


Am pus in cosulet o alta carpa mai mare, pe care am putut sa o petrec pana sub cosulet. Eu am folosit un cosulet de paie oval, dar se poate folosi orice fel : rotund, patrat, de nuiele sau de plastic, chiar si de sarma. Ideea e ca painea sa aiba si un model frumos pe care il ia de la formele cosuletului. Carpa se pune pentru a mentine umezeala aluatului.


Am presarat faina mai multa, cat sa acopere bine fundul si marginile cosuletului, ca sa nu se lipeasca aluatul de carpa.


Dupa ce au trecut 20 de minute, am luat aluatul si l-am alungit ca sa ii dau forma cosuletului si l-am pus cu partea neteda in sus, in cosulet.

  

 

 

Am presarat putina faina si deasupra aluatului, ca sa nu se lipeasca.


Am bagat cosuletul in punga cu zip si am inchis-o.

 

L-am lasat sa stea asa o ora la temperatura camerei, apoi l-am pus in frigider pentru 8 ore.

 

Dupa ce au trecut cele 8 ore, aluatul a crescut frumos si a umplut cosuletul. L-am scos afara din frigider, apoi am scos punga si l-am lasat sa stea asa inca o ora.

 

In acest timp am dat drumul la cuptor la foc mare de 230C. Ca si la painea cu maia salbatica, am umplut tava de aragaz cam pe jumatate cu apa si am pus-o in partea de jos a cuptorului. Aburii rezultati ajuta painea sa creasca si sa faca o coaja frumoasa si rumena.
Dupa o ora, cuptorul era bine incins si aburii formati.
Am rasturnat painea in tava dreptunghiulara curata, in care urma sa se coaca. Am facut cu lama 3 taieturi oblice pe suprafata painii, apasand putin, ca sa patrunda cam 1/2 cm. Am mare grija cu lama, sa nu ma tai, desi patrunde usor in aluat, deci trebuie doar sa strang lama cu grija, ca sa nu se miste pe degetele mele. Specialistii pun lama intr-un betisor, ca sa nu fie accidente.

 

Painea era pregatita asa ca am pus-o in cuptor si am lasat-o timp de 15 minute la acelasi foc mare de 230C cu tava cu aburi in cuptor.

Mare atentie la aburii din cuptor, cand se deschide usa cuptorului!


Dupa 15 minute, am scos cu grija tava cu apa si am mai lasat painea sa se coaca pentru inca 30 de minute, tot la foc mare de 230C. Painea era deja crescuta dupa primele 15 minute, apoi s-a rumenit bine in urmatoarele 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am oprit cuptorul si am scos tava cu painea.

 

Am luat-o din tava cu manusa si cu servetul de bucatarie si am pus-o pe gratarul aragazului sa se raceasca.


Pentru eu am copt painea seara tarziu, am taiat-o abia a doua zi, cand a fost rece.

 

Am fost tare mandra de painea mea pentru ca a crescut bine si arata foarte bine si in interior. Gaurile mari arata ca apa de mere fermentata a fost foarte buna si a ajutat aluatul sa creasca. Chiar daca nu e foarte inalta, este bine coapta.
A fost atat de buna, incat am mancat-o aproape pe toata la o masa!
Pofta buna si spor al treaba si voua, daca vreti sa faceti o astfel de paine!

Comentarii

Postări populare