Pilaf cu zucchini



Este un alt fel de pilaf cu legume, intocmai si la fel ca pilaful cu ciuperci, doar ca in loc de ciuperci am pus zucchini. N-am mai facut pana acum, pentru ca nu prea stiam cu ce se mananca zucchini si nici nu ma tenta prea tare. Ii asociam cu dovleceii nostri si nu am fost niciodata prea mare mancatoare de dovlecei. Asa ca, atunci cand au aparut zucchini pe piata noastra, nu prea m-au impresionat. Dar, de cand am inceput sa pun si dovlecei in gradina, am inceput sa ii gatesc si eu si sa ii accept mai usor, mai ales ca sunt destule feluri de mancare pe care le pot face in zilele de post : chiftelute de dovlecei, salata de dovlecei copti, dovlecei copti cu usturoi, salata Nicoise cu dovlecei si rosii cherry.
Anul acesta n-am mai pus dovlecei in gradina, ci zucchini, la cererea fiicei mele. Ea a stat multi ani in Italia si mi-a spus ca sunt mult mai buni decat dovleceii. De indata ce au inceput sa creasca, m-am convins si eu ca sunt mai gustosi, fiind si mai densi decat dovleceii, chiar daca au tot la fel de multa apa. Asa ca am facut pilaf cu zucchini, asa cum mi-a recomandat ea.
Eu am mai imbunatatit reteta, dupa gustul meu si al sotului meu, care e foarte reticent cand e vorba sa manance orice fel de dovlecei. Am pus legume, ca si la pilaful cu ciuperci si astfel a avut un gust excelent.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1/2 de cana de orez
- 1 zucchini potrivit
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 telina mica
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura Delikat de legume
- 1 legatura de marar, tocat
- 2-3 linguri de ulei de masline

Am pus pe foc mic o tigaie mai inalta, cu maner de inox, pe care sa o pot da si la cuptor, cu pilaful. Am turnat 2-3 linguri de ulei de masline.






Am curatat catelul de usturoi (ceva mai mare, un "cateloi") si l-am storcit cu podul palmei (sau cu latul cutitului) apasandu-l cu putere.

 

Am pus catelul de usturoi in uleiul cald si l-am lasat sa se caleasca putin acolo, dar nu sa se arda - doar atat cat sa dea gust uleiului, apoi l-am scos.

 

Intre timp, am curatat legumele. Am ras morcovul, telina si ceapa si le-am pus la calit in uleiul incins.

 

 

Am ras si zucchini si l-am lasat in castron.

 

 

Am pus orezul intr-un castronel si l-am spalat, apoi l-am adaugat peste legumele din tigaie.

  

 

 

Am adaugat o cana si jumatate de apa (adica de 3 ori mai multa apa decat orezul) si am lasat sa fiarba. Eu am pus si o lingura de Delikat, dar cine nu vrea, e indeajuns o lingurita rasa de sare.


Am lasat orezul cu legume sa fiarba la foc mic, pana cand s-a umflat, timp de 10 minute.


Apoi am adaugat si zucchini ras si inca o cana de apa.

 

 

Am pus inca putin ulei, ca sa fie pilaful mai gustos, apoi am adaugat si o lingura de marar tocat.

 

Am dat drumul la cuptor la foc mare de 240 C si cand s-a incalzit, am pus pilaful in cuptor pentru aproximativ 40 de minute, pana cand s-a rumenit putin deasupra.

 

Intr-adevar a fost foarte gustos, mai ales cu o salata de rosii.
Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare