Pilaf cu ciuperci



In timpul postului, un pilaf simplu e mai greu de inghitit, insa daca are si o mana de ciuperci in el, parca e altceva. Pilaful cu ciuperci este asemanator pilafului sarbesc si se face ca si umplutura de la ardeii umpluti cu orez si ciuperci sau de la sarmalele cu orez si ciuperci.

Ciuperci Champignon maro vazute de aproapeIngrediente pentru 4 portii

- 1 cana de orez
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 bucata de telina
- 1 radacina mica de patrunjel
- 1 ardei gras mic
- 200g de ciuperci, de orice fel
- sare, piper, dupa gust
- marar tocat, cine vrea
- o cratita sau o tigaie, fara manere de ebonita sau lemn

Curat toate legumele si le spal bine. Ciupercile trebuie spalate rapid, dar bine, mai ales la codite, unde pot avea pamant sau chiar bucati de paie - depinde unde au crescut. La ciupercile Champignon nu se curata pielita de deasupra, pentru ca se mananca si are cele mai multe vitamine! Folosesc orice soi de ciuperci, dar in ultimul timp sotul meu le prefera pe cele din soiul Pleurotus.
Cand am prea multe ciuperci proaspete, adica mai multe decat am nevoie, se pot strica daca le tin mai multe zile in frigider. De aceea, eu le calesc pe toate odata, cat sa fie numai bune sa le pun in mancare. Folosesc cat am nevoie si le pun in congelator pe cele ramase.

Ciuperci pleurotus in caserola Ciuperci pleurotus la spalat in chiuveta sub un jet de apa

Intre timp ma ocup de restul pilafului, la fel ca la umplutura pentru ardei umpluti cu orez si ciuperci sau sarmale de post : toc marunt radacinoasele si ceapa in bolul robotului de bucatarie si le pun la calit, la foc potrivit, intr-o tigaie, in care am pus vreo 4 linguri de ulei.

Pun morcovul si telina tocate in bolul robotului peste ceapa tocata care e deja in tigaie la calit Legumele in tigaie la calit

Tigaia nu trebuie sa aiba maner de ebonita sau de lemn, pentru ca pilaful se baga la cuptor, ca sa se umfle bine orezul si ca sa nu se prinda de fund, daca l-as tine doar pe aragaz. Inainte faceam intr-o cratita de email, cum se gaseau pe vremuri si era foarte buna.
Daca folosesc toate ciupercile cumparate pentru pilaf, le tai felii si le pun peste legume, pentru a se cali impreuna.

O jumatate de ciuperca champignon maro intreaga si cealalata jumatate taiata felii pe tocator Ciupercile felii in tigaie peste legume

Le las sa fiarba inabusit la foc mic, cu capacul pus. Daca am deja la congelator ciuperci, doar scot punga si le pun asa congelate peste legume. Se vor dezgheta pe masura ce se gatesc legumele.
Intre timp pregatesc orezul, pe care il spal, adica il pun intr-un castron mai mare, pun apa peste el, apoi scurg apa si repet procedeul de vreo 2-3 ori.

Orezul pus intr-o cana mai larga ca un castron


Jetul de apa curge peste orezul din cana

Vars apa cu care am clatit orezul

Apoi vars orezul peste legume, adaug  3 cani de apa  si o lingurita de sare.

Vars orezul din cana peste legume in tigaie Pun apa cu cana peste orez si legume in tigaie

Pun putina apa si in bolul robotului de bucatarie, ca sa curat legumele ramase, apoi torn apa peste orez.

Torn apa cu resturi de legume din bol peste orez

Dau focul mai mare ca sa inceapa sa clocoteasca, apoi il dau la mic si las sa fiarba orezul cu legumele, pana cand orezul incepe sa se umfle.
Cand vad ca a absorbit aproape toata apa, dau drumul la cuptor la foc mare. Mai adaug cam o cana de apa si mararul tocat, apoi amestec bine. Bag orezul la cuptor pentru 30 de minute, pana cand se rumeneste putin deasupra, iar orezul a absorbit toata apa.

Pilaful cu ciuperci rumenit dupa ce l-am scos din cuptor

Apoi il scot din cuptor si e gata sa fie servit cu muraturi sau cu o salata, dupa gustul fiecaruia.

Pilaf cu ciuperci luat cu o lingura de lemn

Noi mancam de obicei si cu muraturi si cu salata verde, in functie de anotimp. Cand am ardei gras rosu, arata mai apetisant.



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare