Pateuri cu branza din aluat fraged cumparat



Atat mie, cat si sotului meu ne plac foarte mult pateurile, de aceea am manca la orice ora - din fericire, suntem cumpatati si mancam rareori, altfel am avea cate 200 de kilograme fiecare! Imi amintesc cu placere de pateurile cu branza pe care le mancam in copilarie, in special de la patiseria de pe Lipscani, atunci cand mergeam cu mama la cumparaturi - de Pasti sau cand incepea scoala. Dupa ce cumparam pantofi si uniforma de scoala, ne opream la patiserie si mancam cate un pateu, care pe vremea aceea era ca o placintica patrata si plata, facuta cu foi de placinta si i se mai spunea si merdenea. Beam si un Cico, adica un minunat suc acidulat de portocale si lamai- cel putin asa cred ca era - si apoi ne continuam drumul spre casa.
Nu prea facea mama placinte acasa, poate doar de Craciun, pentru ca erau foarte bune cele cumparate, nu mai spun cat de ieftine erau, adica accesibile pentru oricine. Nici nu ne gandeam ca nu ar fi proaspete sau ca ar fi facute cu "smecherii", adica sa nu puna cantitatea de branza din reteta - lucru pe care nu pot sa il mai spun si in prezent. De branza artificiala nici nu putea fi vorba, cum se intampla acum!
De aceea, prefer sa fac placinta acasa, chiar si pateuri. Pentru ca au aparut aceste aluaturi fragede (frantuzesti) gata facute si congelate (sau nu) prefer sa cumpar un pachet de aluat si sa fac cate o tava de pateuri, pe care le fac foarte rapid, in special pentru micul dejun de sambata sau de duminica, atunci cand am timp.
Incercand mai multe feluri de aluat, am constatat ca acelea de la Lidl sunt mai bune, in sensul ca nu au fost niciodata rancede, cum mi s-a mai intamplat sa cumpar de la alte magazine.

Ingrediente pentru o tava de pateuri

- un pachet de aluat fraged "puff pastry"
- 100g branza telemea
- 2 linguri de branza de vaci

Pateurile cu branza se fac foarte simplu, ca si pateurile cu ciuperci, de exemplu, facute la fel, cu aluat fraged cumparat. Pot sa tai aluatul pe mijloc si asa imi ies niste dreptunghiuri, ca si la pateurile cu ciuperci.

 

Sau pot sa masor putin, ca sa imi iasa patrate, doar ca pateurile sunt putin mai micute si poate iesi branza pe-afara - sau, pot sa pun mai putina branza!
Pasez branza telemea cu o furculita, intr-un castron si o amestec cu branza de vaci, eventual chiar in galetusa, daca mai e putina, cat sa-mi ajunga pentru pateuri. Daca branza de vaci e mai scursa, deci mai tare, pot sa adaug si un ou. Insa, de obicei, este destul de moale si nu mai intra si oul, altfel ar fi prea moale umpltura.

 

Pregatesc tava punand o bucata de hartie de copt pe ea.


Intind aluatul ca si la pateurile cu ciuperci sau ca la cornuletele cu rahat, doar ca tai patrate mai mari.
Apoi asez umplutura pe patratele de aluat, cam cate o lingurita de branza, pusa chiar in mijloc.



Inchid pateurile, intorcand o parte peste cealalta si apasand usor pe  margini, ca sa se lipeasca bine, sa nu iasa umplutura. Asez umplutura mai pe lung, ca sa pot sa inchid bine pateul, fara sa iasa branza pe-afara.

 

 

 

Le mai pot face si triunghiuri.

 

 

Pot sa ung pateurile cu ou sau nu, insa arata mai bine atunci cand sunt unse.

 

Le dau la cuptor la foc de 220C pentru 10-15 minute, pana cand se rumenesc deasupra.

 

 

Le servesc calde...sunt delicioase!

 

Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare