Rulada de biscuiti cu banana si cocos
Este o alta forma a salamului de biscuiti, care este mai delicioasa si la fel de usor de facut.
Reteta este aceeasi, doar ca are ceva ingrediente in plus, care dau savoare si un aspect mai placut preparatului final. Mie si familiei mele ne place atat de mult, incat a devenit desertul preferat in zilele de post.
Ingrediente pentru o rulada
Pentru blatul de biscuiti
- 500 g biscuiti simpli Petite Beurre (un pachet mare)
- 1/2 cana de zahar (masura este o cana de 250 ml)
- 1 cana apa sau lapte vegetal de ovaz, migdale, soia, orez sau cocos (sau lapte de vaca, cand nu e post)
- 50 g margarina (sau unt, cand nu e post)
- 2 linguri cacao
Optional, pentru cine vrea
- 2 cubulete de rahat
- cateva nuci
- visine din visinata si/sau stafide
Pentru crema
- 1 pachet margarina Rama (sau unt, daca nu e post)
- 250 g zahar pudra
- 1 sticluta esenta vanilie
- 2 linguri nuca de cocos (cine vrea, dar nu e musai)
In plus, pentru umplutura surpriza
- 2 banane bine coapte
Intai scot din frigider margarina pentru crema si o tai in cubulete mici intr-un castron, pentru a se inmuia pana cand voi face crema. Merge si o margarina tartinabila.
Apoi, incep sa fac blatul de biscuiti. Spre deosebire de salamul de biscuiti, pentru rulada rup toti biscuitii in bucatele mici intr-un castron mai mare, ca sa am loc sa ii amestec cu siropul de zahar ars.
Astfel, cand se vor inmuia, nu vor mai avea aspect de salam, ci vor arata ca o crema.
Intre timp, pun jumatate din zahar intr-o craticioara, pe foc potrivit sa se caramelizeze. Invart craticioara cand zaharul incepe sa se maroneasca intr-o parte, pentru a-l amesteca, evitand astfel sa se arda prea rau si sa devina amar, ca si la napolitanele cu caramel de post. Nu e bine sa amestec cu lingura pentru ca se poate zaharisi si, in loc sa se topeasca zaharul, se face cocoloase.
Cand e topit tot zaharul si e caramelizat, pun peste el cana de apa si restul de zahar. Il las pe foc sa fiarba inca 5 minute, sa se topeasca bine tot zaharul.
Intre timp, pun jumatate din zahar intr-o craticioara, pe foc potrivit sa se caramelizeze. Invart craticioara cand zaharul incepe sa se maroneasca intr-o parte, pentru a-l amesteca, evitand astfel sa se arda prea rau si sa devina amar, ca si la napolitanele cu caramel de post. Nu e bine sa amestec cu lingura pentru ca se poate zaharisi si, in loc sa se topeasca zaharul, se face cocoloase.
Cand e topit tot zaharul si e caramelizat, pun peste el cana de apa si restul de zahar. Il las pe foc sa fiarba inca 5 minute, sa se topeasca bine tot zaharul.
Daca am lapte vegetal, pot sa nu mai caramelizez zaharul, pentru ca acesta are o oarecare aroma de lapte si pun zaharul direct in lapte, pe care il pun la incalzit pe aragaz.
Intre timp, adaug peste biscuiti cacaoa.
Curat visinele de samburi si toc nucile. Acestea sunt facultative, deci cine vrea pune. Eu nu pun la aceasta rulada, pentru ca prefer sa am doar gustul de banana, cacao si cocos.
Curat visinele de samburi si toc nucile. Acestea sunt facultative, deci cine vrea pune. Eu nu pun la aceasta rulada, pentru ca prefer sa am doar gustul de banana, cacao si cocos.
Cand e topit zaharul, adaug siropul de zahar ars sau laptele fiert cu zahar simplu peste biscuiti si amestec bine.
Adaug si margarina in aluatul de biscuiti si amestec pana cand se topeste.
Cine vrea, poate sa puna acum visinele, rahatul taiat in bucatele mai mici si nucile.
Las sa se inmoaie bine biscuitii si sa se raceasca compozitia.
Pana cand se racesc biscuitii, fac crema. Pun margarina inmuiata la temperatura camerei intr-un castronel. Eu prefer sa folosesc margarina Rama tartinabila, care e foarte buna pentru creme simple.
Pun si zaharul pudra.
Pun si esenta de vanilie.
Frec bine crema, pana cand nu se mai simte zaharul.
Cine vrea, poate sa adauge si 2 linguri de fulgi de cocos, dar e buna si fara.
Amestec crema de biscuiti cu esentele.
Pregatesc o folie de aluminiu, hartie de copt sau celofan (de preferat, desi nu prea se mai gaseste), cam de 30 cm lungime pe 20 cm latime (cam cat e de lata folia) ca si la salamul de biscuiti de post.
Presar 2-3 linguri de zahar pudra pe toata suprafata foliei, lasand marginile goale.
Presar tot atatea linguri de cacao pe toata suprafata foliei.
Toate acestea formeaza o crusta necesara pentru a nu se lipi blatul de biscuiti de folie, dar si pentru a-i da un gust mai bun.
Intind compozitia pe toata suprafata foliei, lasand cam 2-3 degete pe margini.
Pun aluatul de biscuiti pe folie. Daca aluatul s-a intarit prea mult si e sfaramicios, mai adaug putina apa sau lapte vegetal, pentru a-l putea intinde usor. Eu aici l-am lasat destul de sfaramicios.
Intind compozitia pe toata suprafata foliei, lasand cam 2-3 degete pe margini.
Pun crema peste blat.
Apoi intind si crema uniform, pe toata suprafata blatului.
Apas usor pe toata lungimea ruladei pentru a o aduna bine, in forma rotunda si continui sa rulez pana la capat.
Aduc si partea cealalta a ruladei deasupra, cu ajutorul foliei opuse.
Si apoi o infasor in folie, strangand bine la capete.
Daca folia e de celofan sau hartie de copt, trebuie legata cu o ata la capete, ca sa stea.
Pun rulada pe o tava mai lunga, in care sa incapa bine.
Dau rulada la frigider sa se intareasca, de preferinta pana a doua zi. Desfac folia, care serveste doar pentru a-i da forma, pana cand se intareste rulada.
De multe ori, o tai imediat, chiar daca nu s-a intarit bine.
Chiar daca nu are mereu aspect de rulada perfecta, cu stratul de crema uniform, este delicioasa oricum!
Dupa ce se intareste, rulada se taie mai bine si arata si mai bine, dar e la fel de gustoasa.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu