Galuste de gris pentru supa
Cat de greu e sa faci galuste? As spune ca e foarte usor, pentru ca le fac de atatia ani si imi ies mereu pufoase si bune. Dar au fost si zile in care mi-au iesit tari, insa nu m-am descurajat si am continuat sa fac galuste, pana cand "m-am prins" ce trebuie sa fac, ca sa imi iasa mereu galuste bune. De fapt, e foarte simplu : trebuie doar sa fii putin atenta cand faci aluatul, sa il "simti". Acesta trebuie sa fie moale, dar se intareste apoi, dupa ce grisul absoarbe lichidul din ou. Pentru ca stiu cum e sa fii bucatar incepator si sa nu iti iasa galustele, m-am gandit sa fac cateva video, cu fiecare etapa, pentru a fi mai pe intelesul tuturor. Desigur, sunt niste variabile, cum ar fi lingura cu care masori grisul - dar si oul, care poate fi mai mare sau mai mic. De aceea, sfatul meu e sa nu disperati daca nu va ies galustele - continuati sa le faceti pana va ies! Insa, eu sper ca sfaturile mele vor fi de folos chiar si celor mai nepriceputi bucatari. Daca pana si fiul meu se pricepe sa faca galuste dupa reteta mea, atunci puteti si voi!
Ingrediente pentru 6 galuste mari (2 portii)
- 1 ou
- 4-5 linguri de gris
- 1,5 litri de zeama
Atunci cand vrei sa faci galuste, intai te asiguri ca ai destul gris, macar 4 linguri la un ou - si sa ai si un ou, desigur! Apoi, planuiesti ce supa vrei sa faci : de pui ori de rosii - cel putin eu la aceste doua supe pun galuste de gris. Imi pregatesc carnea, asa ca la supa de pui cu carne si galuste si o pun la fiert, impreuna cu legumele intregi. Daca fac supa de rosii cu galuste, e si mai simplu, pentru ca pun doar legumele in apa.
Intre timp, pregatesc aluatul de gris, care trebuie sa stea cateva minute, pentru a se intari putin, inainte de a le pune in supa. Bat oul cu furculita intr-un castronel, apoi adaug cate o lingura de gris si amestec bine.
Eu nu pun grisul cu lingura de obicei, ci cu borcanul in care tin gris, dar am grija sa nu cada prea mult deodata. Totusi, daca aluatul se face prea tare si nu curge, adaug putina apa ca sa il subtiez. Nu recomand insa aceasta metoda, mai bine sa respectati reteta. Daca cumva aluatul e prea moale, mai pun putin gris, cam o jumatate de lingurita, si il incerc din nou, sa vad cum curge.
Dupa ce s-a umflat grisul, iau cate o lingurita plina de aluat, pe care o cufund in supa clocotinda, la foc mare. Aluatul e compact, nu curge din lingurita.
Daca mi se pare ca aluatul e prea tare, fac galuste mai mici, luand cate o jumatate de limgurita de aluat.
Pun supa la foc mediu spre mic, sa clocoteasca putin in oala, ca sa se umfle bine galustele.
Incerc fiecare galusca cu furculita : daca intra bine, inseamna ca e fiarta.
Odata fierte galustele, ramane doar sa termin supa, fie ea cu rosii sau cu pui. Servesc cate 2-3 galuste la fiecare portie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu