Galuste de gris pentru supa

Cat de greu e sa faci galuste? As spune ca e foarte usor, pentru ca le fac de atatia ani si imi ies mereu pufoase si bune. Dar au fost si zile in care mi-au iesit tari, insa nu m-am descurajat si am continuat sa fac galuste, pana cand "m-am prins" ce trebuie sa fac, ca sa imi iasa mereu galuste bune. De fapt, e foarte simplu : trebuie doar sa fii putin atenta cand faci aluatul, sa il "simti". Acesta trebuie sa fie moale, dar se intareste apoi, dupa ce grisul absoarbe lichidul din ou. Pentru ca stiu cum e sa fii bucatar incepator si sa nu iti iasa galustele, m-am gandit sa fac cateva video, cu fiecare etapa, pentru a fi mai pe intelesul tuturor. Desigur, sunt niste variabile, cum ar fi lingura cu care masori grisul - dar si oul, care poate fi mai mare sau mai mic. De aceea, sfatul meu e sa nu disperati daca nu va ies galustele - continuati sa le faceti pana va ies! Insa, eu sper ca sfaturile mele vor fi de folos chiar si celor mai nepriceputi bucatari. Daca pana si fiul meu se pricepe sa faca galuste dupa reteta mea, atunci puteti si voi!

Ingrediente pentru 6 galuste mari (2 portii)

- 1 ou

- 4-5 linguri de gris

- 1,5 litri de zeama

Atunci cand vrei sa faci galuste, intai te asiguri ca ai destul gris, macar 4 linguri la un ou - si sa ai si un ou, desigur! Apoi, planuiesti ce supa vrei sa faci : de pui ori de rosii - cel putin eu la aceste doua supe pun galuste de gris. Imi pregatesc carnea, asa ca la supa de pui cu carne si galuste si o pun la fiert, impreuna cu legumele intregi. Daca fac supa de rosii cu galuste, e si mai simplu, pentru ca pun doar legumele in apa.

Intre timp, pregatesc aluatul de gris, care trebuie sa stea cateva minute, pentru a se intari putin, inainte de a le pune in supa. Bat oul cu furculita intr-un castronel, apoi adaug cate o lingura de gris si amestec bine.







Aluatul trebuie sa curga ca o smantana mai groasa. 


Il las 5 minute, pentru ca grisul sa absoarba lichidul si sa se umfle. Nu mai adaug gris, pentru ca daca aluatul e prea tare, galustele nu se mai umfla in supa si raman tari.


Eu nu pun grisul cu lingura de obicei, ci cu borcanul in care tin gris, dar am grija sa nu cada prea mult deodata. Totusi, daca aluatul se face prea tare si nu curge, adaug putina apa ca sa il subtiez. Nu recomand insa aceasta metoda, mai bine sa respectati reteta. Daca cumva aluatul e prea moale, mai pun putin gris, cam o jumatate de lingurita, si il incerc din nou, sa vad cum curge.
Dupa ce s-a umflat grisul, iau cate o lingurita plina de aluat, pe care o cufund in supa clocotinda, la foc mare. Aluatul e compact, nu curge din lingurita.


Galusca aluneca in supa si se duce la fund, dar se ridica imediat dupa cateva secunde. Inmoi lingurita intr-o cescuta cu apa, ca sa se raceasca si sa nu se lipeasca aluatul de ea dupa ce am cufundat-o in supa fierbinte.





Dintr-un ou ies 6 galuste mari.


Daca mi se pare ca aluatul e prea tare, fac galuste mai mici, luand cate o jumatate de limgurita de aluat.


Pun supa la foc mediu spre mic, sa clocoteasca putin in oala, ca sa se umfle bine galustele.



Pun si o lingura de ulei in supa de rosii, dar nu si in cea de pui, care are grasimea de la bucatile de pui. Acopar cratita cu un capac pus mai pe o parte, asa fel incat sa iasa aburul , ca sa nu dea in foc supa. 



Galustele fierb in 20 de minute. Dupa cateva minute, le intorc pe partea cealalta, ca sa se umfle bine pe ambele parti.



Dupa 20 de minute, galustele sunt umflate.


Incerc fiecare galusca cu furculita : daca intra bine, inseamna ca e fiarta.



Odata fierte galustele, ramane doar sa termin supa, fie ea cu rosii sau cu pui. Servesc cate 2-3 galuste la fiecare portie.


Galustele sunt moi si pufoase si foarte gustoase.


Pofta buna si sa va iasa galustele!

Comentarii

Postări populare