Supa de pui cu carne si galuste
Se face ca si supa de pui cu carne si turnatei, doar ca, in loc de turnatei, pun galuste. Asa m-am gandit, sa iau exemplu de la ciorba radauteana si sa fac o supa cu galuste mai satioasa - nu doar o zeama goala, cu galuste si cartofi. Totusi, nu pun la fiert un pui intreg, ci spinari sau aripi de pui, ce am prin congelator. Pe vremuri, cam atunci cand am inceput eu sa gatesc - acum vreo 43 de ani!!!!! - fierbeam bucatile de piept si pulpe in zeama si apoi le scoteam, pentru a face o mancare cu ele, iar cu zeama faceam o supa. Din spinari, ca si acum, faceam ciorba si asa gateam 3 feluri de mancare dintr-un pui. Acum nu mai sunt vremurile alea, in care sa nu gasim ce ne trebuie, slava Domnului! bani sa ai, ca marfa e cata vrei! Asadar, supa de pui cu carne si galuste e satioasa si foarte gustoasa. Eu o gatesc foarte des si nu ma mai satur de ea!
Ingrediente pentru 4 portii
- 500 g aripi sau spinari de pui
- 1 morcov mic
- 1 patrunjel mic
- 1 pastarnac mic
- 1 ceapa
- 1 telina mica
- 1/4 de ardei gras
- cateva fire de patrunjel
Pentru galuste
- 1 ou
- 4-5 linguri de gris
Procedez ca si la supa de pui cu carne si turnatei, doar ca pun galustele in supa de la inceput, imediat ce am luat spuma. De aceea, pana incepe sa clocoteasca supa, fac si aluatul de galuste, ca la supa de rosii cu galuste.
Las sa stea 1-2 minute, sa se umfle grisul, apoi iau aluat cu lingurita inmuiata in apa rece si pun fiecare galusca in supa, pana ce termin de pus tot aluatul de gris. Daca nu sunt prea distrata, numar galustele, ca sa stiu cate pun in farfurie.
Las focul mare, pana ce supa da in clocot, apoi mut oala pe un foc mic, dat la mediu, in asa fel incat supa sa clocoteasca usor. Pun capacul pe oala intr-o parte, pentru ca aburul sa aiba loc sa iasa. Las sa fiarba timp de 20 de minute.
Verific galustele cu o furculita. Daca intra usor, galustele sunt fierte. Completez cu aproximativ o cana de apa, pentru ca galustele au absorbit zeama si inca se mai umfla. Verific daca a fiert carnea si o scot pe o farfurie, apoi sting focul.
Scot si legumele din supa si le pasez in blender, apoi le adaug inapoi in supa. Sau las supa asa cum e, fara legume pasate. De cele mai multe ori, pastrez morcovul intreg, pentru ca mie imi place sa il mananc in supa. Toc patrunjelul si il pun in supa. Cand s-a racorit, curat carnea de pe oase si o pun in oala.
Apoi pot sa servesc supa, punand atat carne, cat si cate 2-3 galuste de fiecare, plus cate o bucata de cartof si morcov.
Supa este delicioasa si ma intreb mereu, cum de am mancat atatia ani de zile supa facuta cu Delikat, cand puteam sa o fac cu legume adevarate? Probabil pentru ca era mai simplu si mai la indemana, dar nu ma gandeam si la sanatatea noastra. E adevarat ca nu aveam mereu toate legumele la indemana, asa cum sunt acum. Insa acum stiu mai bine si gata cu Delikatul!
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu