Prajitura Joffra, ca la cofetarie

Ca si mascota, joffra e o prajitura de ciocolata de pe vremuri. Ca si mascota, joffra e compusa din mousse de ciocolata acoperit cu ciocolata, deci e facuta din 2 ingrediente : frisca si ciocolata. Are in plus doua fursecuri rotunde, unul sus si unul jos, care sustin prajitura sa stea dreapta. Joffra a fost inventata la cofetaria Capsa, din Bucuresti, in onoarea maresalului francez Joseph Joffre, cu ocazia vizitei lui in Romania, putin dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Pentru ca acesta era diabetic, cofetarii s-au gandit sa faca o prajitura mica, pe care sa o poata manca si el, fara sa-i dauneze. Si pentru a arata ca prajitura e in cinstea maresalului Joffre, pe langa numele prajiturii, i-au dat si o forma cilindrica, asemanatoare cu chipiul maresalului, specific ofiterilor francezi. De atunci, prajitura Joffra s-a gasit mereu in cofetariile noastre comuniste, care la acest capitol le dadeau clasa celor din zilele noastre. Joffra nu a fost printre prajiturile mele preferate, dar sotul meu era innebunit dupa ea, ca si dupa mascota. Aceeasi doamna care a postat reteta de mascota, are si reteta de joffra si nu puteam sa o ratez. E adevarat ca eu nu sunt atat de priceputa si nu le-am facut atat de bine, dar gustul a fost exceptional. Trebuie doar sa mai exersez si imi vor iesi si mai bine de-atat.

Ingrediente pentru 15 jofre

Pentru fursecuri

- reteta de limbi de pisica rotunde

Pentru ganas

- 200 g ciocolata amaruie cu cel putin 52 % cacao

- 200 g frisca lichida

- 1 lingurita de pasta de vanilie

- 1-2 linguri de zahar pudra

Pentru acoperire

- 200 g ciocolata amaruie cu cel putin 52 % cacao

Pentru a face Joffra, incep intai cu fursecurile limbi de pisica. Din reteta ies mult mai multe fursecuri decat e nevoie pentru joffre. Pentru ca la Joffra imi trebuie 30 de fursecuri de forma rotunda cu diametrul de 3 cm, dar ies cam de doua ori mai multe. Cand sunt gata, le las deoparte sa s eraceasca si pot sa incep sa fac ganasul.


Ca si la ganasul facut pentru mascota, incalzesc frisca intr-o craticioara, pana cand face bule, fara sa o las sa fiarba.


Intre timp, maruntesc ciocolata sau o rup in bucati mici, intr-un castron potrivit, in care sa pot bate ganasul.


Pun frisca lichida fierbinte peste ciocolata si las cateva minute sa se topeasca ciocolata.


Apoi, amestec usor cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza.

Adaug si o lingura de zahar pudra si amestec.

Apoi las ganasul sa se raceasca la temperatura camerei. Cand e rece, il dau la rece in frigider, pana cand se intareste, pentru cel putin 2 ore.

Scot ganasul cand e intarit si il bat cu mixerul timp de 1-2 minute, pana cand isi schimba culoarea spre bej deschis si se face spuma.

Pun mousse-ul de ciocolata intr-un pos cu dui cu diametrul de 3 cm, atat cat trebuie sa fie de groase jofrele.


Iau cate un fursec si il asez cu partea plata in jos, pentru ca jofra sa aiba stabilitate. In poza pusesem fursecul gresit, cu partea plata in sus. De obicei, fursecurile sunt mai plate, dar de data asta au iesit un pic bombate.

Apoi asez cate un cilindru de mousse de aproximativ 4-5 cm inaltime pe fiecare fursec. Pun un alt fursec peste crema si apas usor.

Dau toate jofrele la rece in frigider pentru o ora sau la congelator pentru 15 minute. E mai bine sa inghete la congelator, pentru a nu se topi in contact cu ciocolata fierbinte cu care urmeaza sa le acopar.

Topesc ciocolata la bain-marie, ca si la mascote. Rup ciocolata in bucati si o pun intr-un castron in bain-marie. 


Cand s-a topit ciocolata, scot joffrele din congelator si le dau rapid prin ciocolata topita, ajutandu-ma de o paleta si o furculita.


Trebuie tinuta bine joffra si data rapid prin ciocolata, ceea ce numai cineva de meserie poate face. Nu e simplu si trebuie facuta rapid operatia, altfel se topeste mousse-ul in ciocolata fierbinte si aceasta se intareste, in contact cu mousse-ul congelat. In acest caz, eu am lasat ciocolata pe foc pana cand am terminat de acoperit toate joffrele. Cand s-a intarit ciocolata din nou, am mai adaugat ciocolata si am asteptat sa se topeasca. Nu e simplu, dar se poate.

Ideal ar fi ca prajiturile sa stea la congelator si sa fie luate una cate una, pentru a ramane foarte inghetate. Pe masura ce le acopar cu ciocolata, le asez pe un gratar, sa se scurga. Mult mai bine se acopera joffrele turnand ciocolata peste prajituri, ca pe un tort, asa cum se face la cofetarie in acest video.

Le dau la frigider sa se intareasca ciocolata pentru o jumatate de ora. Le dezlipesc apoi de gratar cu un cutitas si le pun pe un platou cu un cleste. Pentru ca pastrez hartiile de la bomboanele de ciocolata, pun jofrele pe hartie.


Jofrele sunt un adevarat deliciu si o comoara nationala, pe care trebuie sa o pastram. Sa nu va fie frica sa le faceti, sunt usor de facut si nu e o nenorocire daca nu ies perfect. Cui ii place ciocolata, e musai sa le guste.


Pofta buna si voua si spor la treaba!


Comentarii

Postări populare