Mascota

Nu stiu cati dintre cei tineri stiu de aceasta prajitura de cofetarie de pe vremuri, dar era preferata multora, pe vremea copilariei mele. Era nelipsita din cofetariile comuniste, la fel ca si alte prajituri delicioase. Mascota nu era preferata mea, fiind cu prea multa ciocolata si cu coji de portocala zaharisite, care nu imi placeau deloc. Insa sotul meu era innebunit dupa aceasta prajitura - si inca mai este. Nu mai are voie sa manance multe dulciuri, insa are grija sa fie cumpatat, asa ca, de ziua lui, am facut aceste prajituri foarte simple, dar atat de gustoase. Tocmai ce vazusem reteta pe YouTube, postata de o doamna care stie multe retete vechi. Am salvat-o imediat pentru a o face sotului meu. Nici nu mi-a venit sa cred cat de simplu se face! E un fel de trufa mare, in forma de briosa, invelita insa in ciocolata, nu in cacao. La fel ca si trufa, mascota se face foarte simplu, din doar cateva ingrediente, in principal din frisca lichida si ciocolata - adica, e o crema ganas (ganache). Aveam niste forme de briose din silicon, care au fost foarte bune, pentru ca a fost foarte usor sa scot prajitura din forma. Cum reteta nu spune nimic, nu am pus si coaja de portocala zaharisita, desi aveam facuta in casa. Chiar si cu crema simpla, mascota a fost delicioasa si sotul meu a apreciat-o, mai ales pentru ca, in nici un caz, nu se astepta sa iasa atat de bine - adica, chiar ca aceea din copilaria noastra! Ca urmare, va trebui sa o mai fac si altadata.

Ingrediente pentru 8 prajituri

- 200 ml smantana lichida pentru frisca cu cel putin 30% grasime

- 200 g ciocolata menaj amaruie cu 75 % cacao

- 30 g unt cu 82% grasime

- 2 linguri cu varf de zahar pudra

- inca 100-120 g de ciocolata menaj amaruie  pentru glazura (poate fi cu o concentratie mai mica de cacao sau chiar ciocolata cu lapte)

- 1 lingura de rom adevarat (cu 40 % alcool)

Am inceput sa fac crema ganas, punand frisca lichida intr-o craticioara. Am pus-o la incalzit, pe aragaz, la foc potrivit spre mic.


Intre timp, am desfacut ciocolata amaruie cu 75 % cacao si am maruntit-o cu cutitul pe un tocator, pastrand-o in ambalajul ei, pentru a o varsa mai usor in bolul in care urma sa fac crema.


Am varsat ciocolata maruntita in bolul in care urma sa fac crema.


Cand frisca a inceput sa faca bule de aer, semn ca se infierbantase si urma sa dea in clocot, am luat-o de pe foc si am turnat-o peste ciocolata maruntita din bol.


Am lasat-o 1 minut, pentru ca ciocolata sa se inmoaie in frisca fierbinte. Apoi am inceput sa o amestec usor cu o lingura, pana cand s-a incorporat bine ciocolata in frisca, formandu-se o emulsie groasa, ca o smantana.

Am adaugat untul si am amestecat putin, pana cand s-a topit in crema.

Am adaugat si zaharul pudra.

Apoi am amestecat cu telul din blender, timp de 1 minut.

Am pus si romul.


Apoi am amestecat iar cu blenderul timp de 1 minut. Crema se ingrosase deja.

Am curatat peretii bolului cu o spatula de cauciuc.

Am dat crema la rece pana cand am facut formele de ciocolata.

Am rupt in bucati ciocolata pentru glazura. Eu am folosit o ciocolata menaj de la Lidl, care are 52% cacao si a fost foarte buna.

Am pus ciocolata intr-un castron. Aceasta trebuie topita la bain-marie, adica pe baie de abur, ca si atunci cand fac forme de ciocolata. De aceea am ales castronul astfel incat sa intre perfect pe gura unei oale mici de 1,5 l.

Am pus o oala mica cu 1 deget de apa in ea, pe foc mare, pana cand a inceput sa clocoteasca. Atunci am dat focul la mic si am asezat deasupra castronul cu ciocolata.


Intre timp, am pus putin ulei intr-un castronel si am uns bine formele cu ulei, cu ajutorul unei pensule. Am dat peste tot, prin interior, scurgand surplusul.


Imediat ce o parte din ciocolata a inceput sa se inmoaie, am luat castronul de pe foc, cu un servet, ca sa nu ma friga. Am inchis focul, dar am pastrat apa fiarta in oala, pentru ca mai aveam nevoie de ea sa mai tin ciocolata topita.

Am amestecat-o cu o lingura, pentru a se uniformiza si a se topi toata ciocolata.


Apoi am luat cam cate o lingurita de ciocolata topita si am intins-o in interiorul fiecarei forme, pana cand am uns-o pe toata suprafata. Asa am facut cu toate formele. 


Le-am dat la frigider pentru 10 minute, pentru a se intari. Am asezat castronul cu ciocolata ramasa  inapoi pe baia de aburi, fara a aprinde iar aragazul. Aveam nevoie sa ramana topita, pentru ca urma sa mai adaug un strat de ciocolata peste primul.

Crema ganas e bine sa fie scoasa din frigider in acest moment, pentru a se inmuia, in caz ca s-a intarit. Daca am lasat-o la frigider pana ce am terminat de uns cu ciocolata toate formele, crema s-a intarit.  Asa ca, pentru a fi cremoasa atunci cand umplu formele, a fost nevoie sa stea vreo 20 de minute la temperatura camerei, pentru a se inmuia.

Intre timp, am scos formele din frigider. Ciocolata se intarise deja, dar mai era nevoie de inca un strat, pentru a putea fi umplute cu crema.


Le-am mai uns inca o data cu ciocolata. In caz ca ciocolata ramasa nu ajunge, mai topesc inca cateva patratele, incalzind din nou apa din craticioara.

Apoi le-am dat din nou la frigider pentru 10 minute. Am pastrat ciocolata calda, pe baia de abur, pentru ca mai aveam inca nevoie de ea.

Cand s-au intarit, le-am scos din frigider, pentru a le umple cu crema. 


Aceasta trebuie sa fie cremoasa, pentru a adera bine la suprafata formei. Am amestecat-o bine atunci cand s-a inmuiat, pentru a o face cremoasa. 

Am umplut formele de ciocolata cu crema, cu ajutorul unei palete de cauciuc. Am luat cam cat o lingura plina de crema si am apasat bine, pentru a nu ramane goluri in crema. 

Am nivelat crema la suprafata, facand-o putin concava (adica cu o mica adancitura) pentru a avea loc sa torn apoi baza de ciocolata si pentru a putea uni baza de ciocolata cu peretii formei.

Am uns apoi baza prajiturii cu putina ciocolata topita si le-am dat iar la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi, pentru a se intari bine inainte de a le scoate din formele de silicon.


A doua zi am scos formele de la frigider. Erau bine intarite.


Am scos formele de silicon, dezlipindu-le usor, fara a strica forma de ciocolata. De altfel, mascotele se desprind foarte usor din forma de silicon, fiind bine intarite, fiind atat de pline de ciocolata.


Pot sta la frigider cateva zile - daca rezista atat de mult. 


Crema e tare si cremoasa, foarte fina. E un deliciu, mai ales cu gustul fin de rom.

Pofta buna si voua!


 

 



Comentarii

Postări populare