Limbi de pisica

 Sunt niste fursecuri delicioase, simple, dar bune. Se fac foarte rapid si se folosesc in special ca "blat" sau "garnitura" la prajituri (in special la Jofre) sau la inghetate speciale, ca Profiterolul sau inghetata Sundae. De obicei, acestea au o forma ovala, alungita, de unde si denumirea de limbi de pisica. Pentru jofre se fac rotunde si mici, avand diametrul de aproximativ 3 cm al unei jofre. Sunt la fel de bune si ca niste simple fursecuri, dar le fac foarte rar fara a le folosi la alta prajitura sau inghetata.

Ingrediente pentru o tava de aragaz de 35/40 cm


- 1 albus de ou mare marimea L

- 40 g unt (cam 1 lingura medie cu varf)

- 50 g faina (2 linguri medii cu varf)

- 50 g zahar (2 linguri medii cu varf)


Pun albusul in mixer si il pornesc la viteza maxima sa il bata spuma. Adaug un varf de cutit de sare, pentru a se bate mai bine.


Intre timp, topesc untul la foc mic, intr-o craticioara. Cand e aproape topit, iau craticioara de pe foc si amestec pana cand se topeste tot untul.


Cand albusul e bine batut spuma, cantaresc zaharul.


Apoi incep sa il pun peste albusul batut spuma, fara sa opresc mixerul. Pun cate o lingura, las putin sa bata, apoi mai pun una, pana cand termin tot zaharul. Adaug si o lingurita de zahar vanilat, las sa se amestece si apoi opresc mixerul.


Cantaresc si faina si o pun intr-un castron mai mare, in care sa amestec toate ingredientele.

Torn untul topit peste faina si amestec pana se omogenizeaza.

Apoi pun deasupra jumatate din albusul spuma si amestec usor, de jos in sus, pentru a nu se lasa albusul.


Amestec si restul de albus in aluat.

Dau drumul la cuptor la foc mediu spre mic de 160 C, apoi intind o foaie de copt pe tava. Pun aluatul intr-un pos cu dui cu diametrul de aproximativ 1 cm.


Fac bezele mici  sau bastonase subtiri de aluat pe foaia de copt, lasand distanta de un fursec intre ele - avand in vedere ca aluatul se lateste la copt.


Dau tava la cuptor la foc mediu spre mic de 160 C, cu focul si de sus si de jos la cuptorul electric. 

Le tin 10 minute, pana cand se rumenesc pe margini.

Scot tava din cuptor si le desprind de foaia de copt cat sunt inca calde, apoi le las sa se raceasca.


Pe cele rotunde le folosesc la jofre sau le mananc ca atare. 


Sunt foarte bune, putin crocante pe margini si moi in interior.





Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare