Tort de bezea in forma de brad de Craciun

Este un tort de bezea festiv, ceva mai deosebit decat cel pe care il fac eu de obicei, cu mousse de ciocolata si alune. Are si o crema mai sofisticata, un ganas, care il face sa fie mult mai gustos. Insa ce e frumos la acest tort sunt bezelele colorate, care formeaza un decor vesel, de sarbatoare. Am vazut acest tort la TV Paprika, la un din emisiunile de Craciun ale lui Justine Schofield, avand ca invitata pe "regina ciocolatei", Kirsten Tibals. Aceasta a venit cu reteta bradutului vesel de Craciun, pe care am vrut neaparat sa il fac si eu. Cat de greu poate fi, mi-am spus si intr-adevar, nu e nimic greu in a face acest tort. Sa gasesc reteta a fost mai greu si, desi nu am gasit-o initial pe cea a lui Kirsten Tibballs, ci una asemanatoare, am reusit sa fac tortul fara probleme. Singura problema a fost ca nu apucasem sa ma documentez bine si nu mi-am dat seama ca nu va iesi la fel de inalt ca in emisiune sau ca in poza din reteta gasita de mine. Insa chiar si asa, tortuletul meu a fost foarte dragalas si vesel, plus ca mi-au ramas destule bezele, spre bucuria nepotilor mei!

Ingrediente pentru un tort 

Pentru bezele

- 3 albusuri

- 1 varf de cutit sare

- 120 g zahar tos

- 1 lingurita de zeama de lamaie

- 130 g zahar pudra

- 1 lingura de amidon de porumb

Pentru crema ganas

- 200 g ciocolata cu lapte

- 200 ml smantana lichida pentru frisca

In plus

- 3 coloranti alimentari : rosu, verde si galben

- 5 posuri cu dui

Inainte de toate, am cautat niste sabloane dupa care urma sa trasez blaturile tortului, in marime de 12, 10, 8, 6, 4 si 2 cm. Cum sunt pastratoare si am tot felul de cutii si sticle de plastic, pastrate intr-un sertar, am gasit niste capace potrivite, plus 2 din sabloanele de la tortul tabla de sah.

Am taiat o foaie de copt dupa masura tavii de aragaz si am trasat cele 6 cercuri cu un creion. Apoi am intors foaia invers, cu scrisul in jos.

Am pus albusurile in bolul robotului de bucatarie si am adaugat un varf de cutit de sare, pentru a se bate mai bine.


Am pornit robotul la viteza maxima, sa bata albusurile, pana ce s-au facut ca o spuma tare.

Intre timp, am cantarit zaharul tos si pe cel pudra, pe care urma sa le pun in albus. Ca si la bezele, am pus zaharul la cuptor la foc potrivit, pentru a se infierbanta, atat cat sa simt fierbinte la mana.

Am adaugat zaharul, cate o lingura odata, alternativ cu o lingurita de zeama de lamaie, pusa tot putin cate putin, cateva picaturi odata.


Am mutat spuma in alt bol si am batut-o cu telul mixerului vertical. Am lasat sa se bata spuma pana a devenit tare si lucioasa si se tinea de tel, fara sa cada.


Am amestecat zaharul pudra cu amidonul si le-am dat prin sita, pentru a nu ramane grunji de zahar in crema de bezea.


Am varsat apoi tot zaharul pudra amestecat cu amidonul peste albusul spuma. Am amestecat usor, de jos in sus cu acelasi tel de la mixer, pentru ca tot era cu spuma pe el.


Am dat drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc mic de 90 C. Apoi am taiat o foaie de copt si pentru o a doua tava, pe care urma sa pun bezelele colorate. Am impartit albusul in 2 si am pus jumatate intr-un pos cu duiul mare de 1 cm diametru, cu care urma sa fac blaturile tortului.

Am umplut  cu bezea cercurile trasate, facand cu posul cercuri concentrice de bezea, astfel incat cercul sa aiba 1 cm grosime. Din bezeaua ramasa in pos, am format bezele pe langa cercuri, paa ce am terminat bezeaua din pos.

Am dat tava la cuptor la foc mic de 90 C, cu ventilatie, la cuptorul electric. Am programat cuptorul sa arda timp de 90 de minute. La cuptoarele pe gaz, usa cuptorului trebuie sa stea intredeschisa, altfel bezelele se rumenesc si nu vor fi albe. Eu puneam o lingura de lemn intre usa cuptorului si cuptor pentru a o tine intredeschisa, dar acum nu mai am nevoie, pentru ca la cuptorul electric bezelele se coc perfect cu usa inchisa.

Am impartit restul de bezea in 3 castroane, pentru a face bezelele colorate.

Am adus sticlutele cu coloranti alimentari rosu, galben si verde. Am pus in primul castron cateva picaturi de colorant rosu si am amestecat cu grija de jos in sus, pentur a nu se lasa spuma. Am mai adaugat inca cateva si tot asa, pana cand mi s-a parut ca bezeaua e indeajuns de rosie. Am pus bezeaua intr-un pos cu acelasi dui de la primele bezele, pe care il spalasem intre timp. Am format bezele pe a doua tava.


Din pacate, pana cand le-am colorat pe toate, s-a lasat albusul si bezelele nu au ramas tuguiate.

Am continuat cu bezelele galbene si verzi, in acelasi mod, schimband duiul la alt pos curat, de fiecare data.


Cand am terminat de format bezelele colorate, le-am dat si pe acestea la cuptor, impreuna cu primele, pentru timpul ramas de aproximativ o ora, indeajuns pentru ca bezelele mici sa se coaca. Ale mele nu au ramas tuguiate, ca in reteta originala, ci s-au lasat, insa nu au fost mai rele la gust, iar culoarea a fost perfecta.


Intre timp, am facut crema ganas, care trebuia sa stea cateva ore la frigider, pentru a se intari. Am tocat marunt ciocolata si am pus-o intr-un castron.


Am varsat frisca lichida intr-o craticioara si am pus-o pe foc mediu spre mare, sa se infierbante, pana cand a facut bule la suprafata. 


Atunci am luat-o si am turnat-o peste ciocolata. 


Am lasat-o 2 minute, pana cand s-a inmuiat ciocolata. Apoi am amestecat cu o lingura, pana cand crema s-a omogenizat.


Am lasat-o sa se racoreasca bine si apoi am dat-o la frigider. Am mai amestecat in ea din cand in cand, pentru a se raci omogen. S-a intarit bine cam dupa o ora si jumatate.

In timp ce asteptam sa se raceasca ganasul, au fost gata si bezelele. Am apasat cu degetul pe una din ele si am constatat ca erau tari si crocante. Am lasat totusi tavile cu bezele in cuptor, sa se raceasca acolo, pentru a se usca mai bine, pana cand s-a intarit ganasul.

Cand a fost gata crema, am scos-o din frigider si am scos si bezelele din cuptor. Le-am dezlipit de pe foaia de copt.

Am pus crema ganas intr-un pos cu dui mai mare, ceva mai mare decat la bezele.

Am luat un platou pe care sa montez tortul. Am pus putina crema pe platou, pentru a lipi bine primul blat, adica cel mai mare.


Am pus un strat generos de crema pe blat si am pus al doilea blat deasupra - si tot asa, pana ce am pus toate blaturile si cam jumatate din crema.


Am trasat linii de crema de-a lungul bradutului, de jos pana sus, de jur-imprejur, pana ce am terminat toata crema. Am intins crema cu o paleta peste tort.


Apoi am inceput sa pun bezele, alternand culorile, pe toata suprafata bradutului. Am pus si o bezea in varf si bradutul era gata.


L-am dat la frigider pana cand urma sa il servesc. A fost delicios, ca orice tort de bezea, dar parca si mai bun datorita cremei ganas.

Pofta buna si spor la treaba si voua!



Comentarii

Postări populare