Cheesecake japonez cu gem de afine

Se face ca orice cheesecake la rece, insa ceea ce m-a atras la aceasta prajitura este decorul suav, cu niste floricele de zahar, delicate. Am vazut reteta pe TikTok si am salvat-o imediat, macar ca o idee de decor. Dar tot am vrut neaparat sa o fac si eu, poate si pentru ca imi plac foarte mult afinele. Ce-i drept, imi placeau afinele de padure, cele adevarate, care sunt de 10 ori mai mici decat cele de cultura - adica, cele care se gasesc acum prin magazine. Sunt intr-adevar o norocoasa ca am apucat sa mananc fructe de padure adevarate, printre care si afinele, care sunt dulci si zemoase si aproape negre de coapte. Ultima oara am avut astfel de afine acum vreo 16 ani, prin 2008. Atunci am facut si o tarta cu afine, delicioasa. Acum, insa, trebuie sa ma multumesc cu cele care se gasesc, asa ca am facut si eu acest cheesecake cu afine de cultura. E foarte simplu de facut si se face rapid. Compozitia e asemanatoare cu a cheesecake-ului cu capsune si bezele, insa putin imbunatatita cu iaurt si lapte condensat, fara alt adaos de zahar, decat de la gemul de afine. Ce are in plus e baza de biscuiti Oreo, care adauga mai multa savoare, prin gustul de cacao. Totodata, face ca prajitura sa arate mai deosebit. Este un cheesecake foarte gustos si fin, dar mai ales apetisant, prin decorul atat de delicat, desi simplu. Chiar acest decor mi-a dat cel mai mult de furca, pentru ca nu am gasit floricele gata facute la nici un magazin. De fapt, am gasit la un magazin online, insa o cantitate prea mare, care nu imi folosea - ce sa mai fac cu ele dupa aia? Asa ca m-am hotarat sa le fac eu singura, fie din fondant alb, fie din ciocolata alba. Cum fondantul nu se prea gaseste mereu prin magazinele noastre, ci mai mult de sarbatori, am asteptat sa vina Pastele - insa nu am gasit nici atunci. Si pentru ca nu voiam sa mai astept pana la Craciun, am decis sa le fac din ciocolata alba si astfel am reusit sa fac tortul - adica cheesecake-ul cu afine. Este un deliciu!

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 20 cm

Pentru gemul de afine

- 125 g afine

- 2 linguri zahar

- 1 lingurita de zeama de lamaie

Pentru baza tortului

- 150 g biscuiti Oreo

- 50 g unt

Pentru crema alba

- 300 g crema de branza moale, la temperatura camerei

- 100 g lapte condensat cu 9% grasime

- 80 g iaurt simplu

- 1 si 1/2 lingurita de suc de lamaie

- 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie

- 170 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime

- 10 g (1 lingura sau un plic) gelatina 

- 5 linguri apa rece (30 ml)

Pentru crema de branza cu afine

- 3/4 din crema alba

- 100 g gem de afine (aproape tot gemul facut)

- 1 lingura de suc de lamaie

Pentru decor

- 1 lingura de crema de branza cu afine

- o lingura de gem de afine

- cateva floricele mici albe cu mijlocul galben, cumparate din magazin

sau

- putin martipan alb ori ciocolata alba, pentru confectionat florile

- 1-2 picaturi de colorant alimentar galben

Intai am facut gemul de afine, pentru a avea timp sa se raceasca. Am pus afinele cu zaharul intr-o craticioara, pe care am asezat-o pe foc potrivit spre mic, pe un ochi mic al aragazului. 


Cand a inceput sa clocoteasca, am dat focul la minim si am mai lasat sa fiarba 5 minute, pana cand afinele si-au lasat zeama, iar gemul a inceput sa se lege.

Am stors zeama de lamaie intr-o lingurita si am pus-o in gemul de afine. Am amestecat si am oprit focul.


Am strecurat gemul printr-o sita, intr-un castronel, apasand gemul cu o lingura, obtinand astfel o pasta fina. Am acoperit castronelul cu o folie de plastic pentru a nu face pojghita deasupra. L-am lasat sa se raceasca cam o jumatate de ora, pentru a-l putea amesteca apoi in crema.


Inainte de a face crema, ca si la cheesecake-ul cu capsune si bezele, am pregatit forma de tort cu inel detasabil. Am trasat fundul formei si l-am decupat cu foarfeca.


Am decupat si o banda mai ingusta pentru peretii formei. 

Apoi am uns forma cu unt si am lipit hartia de copt decupata, pe fundul si pe peretii formei, avand grija sa se uneasca, pentru a nu se scurge crema printre bucatile de folie.


Am inceput sa fac blatul prajiturii. Pentru aceasta, am pus untul cantarit deja intr-o craticioara pe aragaz, la foc mic, pentru a se topi, pentru maxim 1 minut. Nu e nevoie sa fiarba, ci doar sa se infierbante, apoi am oprit focul.

Intre timp, am pregatit biscuitii Oreo. Am incercat blatul cu biscuitii fara crema, dar si cu crema si e o diferenta, in sensul ca blatul care nu include crema s-a dezlipit imediat de forma si de hartia de copt pe care a stat. In schimb, blatul in care am adaugat si crema, s-a lipit de hartie si a fost mai greu sa o scot la sfarsit, cand a fost gata tortul. Asa ca prefer sa curat crema de pe biscuiti si sa ii macin simpli.

Apoi i-am cantarit si i-am macinat in blender. La mine in blender intra cate putini biscuiti odata, asa ca i-am impartit in doua si am macinat in 2 randuri.


Am pus biscuitii macinati intr-un castronel.

Am turnat untul topit peste biscuiti si i-am amestecat cu o paleta de cauciuc.


Am varsat biscuitii cu unt in forma si am tapetat baza formei de tort, apasand bine cu o lingura sau cu fundul unui pahar, pentru a-i tasa mai bine, pana ce am obtinut un blat compact si neted. 


Am dat forma cu blatul la frigider, sa se intareasca.

Intre timp, am pregatit ingredientele pentru crema de branza. Am rasa coaja de lamaie.

Am masurat 100 ml de lapte condensat.

Am cantarit 80 g de iaurt intr-un paharel.

Am socotit cate sute de grame de lichid am in total in compozitie si am masurat cate 2 g de gelatina la fiecare suta de grame, rezultand 15 g de gelatina. Puteau fi chiar 17 g, insa am luat in considerare si crema de branza, care ajuta la intarirea cremei. Tocmai de aceea am micsorat cantitatea la 10 g de gelatina, pentru a nu se intari prea mult crema. Ca si la tortul Diplomat, toate ingredientele trebuie pregatite din timp, pentru a le amesteca rapid, altfel crema se intareste inainte de a o pune in forma. Tocmai aici e chichirezul : crema sa fie putin lichida atunci cand o pun in forma, altfel nu pot realiza modelul japonez, care face tot farmecul tortului. Am varsat gelatina intr-un castronel in care am pus 5 linguri de apa si am lasat sa se umfle gelatina timp de 10 minute.


Am cantarit si 170 ml smantana pentru frisca, avand grija sa pastrez 2-3 linguri necesare pentru a le amesteca mai tarziu cu gelatina.

Cand gelatina s-a umflat, am inceput sa fac prajitura.


Am pus-o intr-o craticioara si am incalzit-o cateva secunde pe aragaz, la foc mic, amestecand in ea, pentru a se dizolva si lichefia.

Cand am vazut ca s-a dizolvat bine si a devenit lichida, am luat gelatina de pe foc, pana sa inceapa sa clocoteasca, pentru a nu-si pierde proprietatile. Am lasat-o deoparte, sa se racoreasca, pana cand am amestecat restul ingredientelor in crema.

Am cantarit si 100 g de gem, sa fie pregatit pentru a-l amesteca in crema.

Am pus frisca in bolul blenderului si am batut-o timp de aproximativ 1 minut, la viteza cea mai mare pana cand s-a ingrosat putin. Nu trebuie batuta pana se intareste, ci trebuie sa fie cremoasa, dar moale, astfel incat sa curga. Am lasat-o deoparte, urmand sa o amestec in crema.

Am adus toate ingredientele pe blatul de bucatarie, sa fie la indemana, pentru a le amesteca cat mai repede, pana sa se intareasca gelatina.

Am pus crema de branza intr-un bol si am amestecat-o putin cu mixerul, la viteza mare, pana cand s-a inmuiat si a deveni cremoasa si spumoasa.

Am oprit mixerul si am varsat laptele condensat peste crema de branza. 

Am mai pornit mixerul la viteza mica, timp de cateva secunde, pentru a se incorpora laptele condensat.

Crema era mai mult moale, asa cum trebuia sa fie.

Am oprit iar mixerul si am pus iaurtul. 



L-am amestecat si pe acesta putin cu mixerul, la viteza mica.

Am pus coaja rasa de lamaie cu o lingurita si jumatate de zeama de lamaie.

Am amestecat din nou cu mixerul, tot la viteza mica, pentru cateva secunde.

Am pus frisca batuta peste crema, amestecand-o si pe aceasta putin cu mixerul, la viteza mica, pentru a nu se intari crema. Chiar daca crema se mai ingroasa, ea se va mai inmuia de la urmatoarele ingrediente.

Chiar inainte de a o adauga gelatina lichida in crema, am adaugat 2 linguri de smantana lichida in ea, pentru a o tempera (raci) putin. Am incercat-o intai cu degetul, sa vad daca s-a racorit.


Daca gelatina se raceste prea repede si se incheaga, o mai incalzesc putin pe aragaz, fara sa clocoteasca si apoi o mai las putin sa se racoreasca, apoi o amestec cu smantana lichida. 

Se poate pune si crema alba in gelatina, pentru a o tempera, dar aceasta se intareste si mai repede in combinatie cu gelatina. Si in acest caz pot sa incalzesc iar tot amestecul de crema si gelatina, pana se face iar lichida, doar sa nu clocoteasca.

Am varsat gelatina peste crema si am amestecat cu mixerul, la viteza mica, pentru cateva secunde, ca sa se incorporeze gelatina. Crema trebuie sa fie groasa si pufoasa, dar totusi sa curga.

Odata crema facuta, am scos din frigider forma de tort cu blatul intarit. Am pus cam 1/4 din crema in forma.

Am intins-o uniform, peste blat. Am batut putin forma de blatul de bucatarie, pentru a se aseza mai bine crema.

Am folosit mai bine o spatula de inox pentru a intinde crema alba.

Inainte de a face crema de afine, am pus o lingurita de crema alba in gemul pus deoparte pentru decor.


Am amestecat crema cu gemul, astfel incat sa rezulte o culoare mov inchis pastelata, mult mai inchisa decat restul cremei.

In restul de 3/4 de crema am adaugat 100 g de gem de afine.

Am adaugat inca o lingura de zeama de lamaie.

Apoi am amestecat cu mixerul cateva secunde pana la uniformizare.

Imediat am turnat crema in forma, peste primul strat de crema alba. 

Am nivelat crema cu afine cu spatula si am batut iar forma de blat, sa se aseze bine crema.

Apoi am pus cate o  lingurita din aceasta crema mov inchis, in cateva locuri peste crema din forma.


Apoi, cu ajutorul unei scobitori am facut cercuri largi prin crema, unind petele de crema mov-inchis.

Am terminat si am fost multumita de cum arata modelul. De fapt, asta a fost a doua incercare, pentru ca la prima prajitura crema s-a intarit prea repde si nu mai era lichida, iar modelul nu arata prea bine.

Am pus tortul la frigider pana a doua zi si am facut apoi floricelele de ciocolata. La fel ca si la fluturasi de ciocolata pentru decorarea torturilor, am topit ciocolata alba intr-un castron, in bain-marie, cu un varf de lingurita de ulei. 

Am amestecat ciocolata topita cu o lingurita.

Apoi am facut un cornet dintr-o bucata de hartie de copt.

Am pus cam 3/4 din ciocolata topita in cornet cu lingurita, avand grija sa las cam jumatate de lingurita in castron, din care sa fac mijlocul galben al florilor.

Am taiat varful mai subtire, pentru a putea forma floricele mici. 

Am desenat cu ciocolata flori cu petale pe o foaie de copt. 

Am pus o picatura de colorant alimentar galben in ciocolata ramasa in castron, pentru a face mijlocul floricelelor. 

Am amestecat cu lingurita.

Am pus ciocolata galbena in alt cornet si am pus cate un strop de ciocolata galbena in mijlocul florilor.

Apoi le-am dat la frigider sa se intareasca.

A doua zi am scos tortul din frigider si am incercat sa vad daca crema e bine intarita, apasand crema cu degetul. Modelul se vedea foarte frumos! Am pus forma cu tortul pe un platou.


Era cat trebuie de tare, asa ca am scos inelul formei de tort.

Apoi am impins usor tortul pe platou, tinand de fundul formei. Astfel, tortul a alunecat usor de pe hartia de copt lipita de fundul formei de tort.

Am desfacut cu grija hartia de pe margine.

In sfarsit,venise vremea sa decorez cheesecake-ul cu floricelele de ciocolata. Le-am scos din frigider unde se intarisera.

Le-am dezlipit una cate una de pe foaia de copt.

 Apoi le-am asezat pe tort, din loc in loc.

Arata foarte dragut, nu?


E si mai bun decat arata, crema fiind gustoasa si putin acrisoara, nefiind gumoasa, ci doar bine inchegata, ca la tortul Diplomat. Cele doua creme de culori diferite fac tot farmecul, tortul fiind extrem de apetisant. Am taiat o felie si l-am degustat.

L-am mancat cu mare placere! E un tort delicios si se face extrem de repede si usor, mult mai repede decat mi-a luat sa scriu reteta.

Pofta buna si voua si spor la treaba!







Comentarii

Postări populare