Piure de urzici si stevie

Se face exact ca si piureul de spanac, fiind un preparat "de dulce", foarte potrivit pentru Saptamana Alba din Postul Pastelui. Are in compozitie unt si lapte si il servesc cu oua ochiuri, fiind un adevarat deliciu. Atunci cand apar urzicile, suntem de obicei in Postul Pastelui, insa se mai intampla sa fie cald mai inainte, iar urzicile sa apara chiar de la sfarsitul lui februarie. Asa a fost si anul acesta, cand am luat urzici si stevie in Saptamana Alba si am putut face acest piure delicios, pe care sa il mancam cu oua ochiuri, lucru care nu il putem face decat o data la cativa ani, cand Pastele e mai tarziu, iar Postul incepe si el mai tarziu. Am profitat si am cumparat si 4 legaturi de stevie, pentru a o amesteca cu urzicile, asa cum fac de obicei la mancarea de urzici cu stevie. Nici eu si nici sotul meu nu suntem innebuniti dupa gustul urzicilor, care e putin aspru, oricat usturoi sau leurda i-as pune, asa ca preferam amestecul cu stevie, care aduce urzicilor un gust mai placut, un pic acrisor si mai fin. Am folosit cam jumatate din amestec pentru piure, iar restul l-am facut mancare, astfel avand asigurat un fel de mancare pentru primele doua zile de Post.

Ingrediente pentru 2 portii

- o pereche de manusi chirurgicale de unica folosinta, pentru protectia mainilor

- 250 g urzici

- 2 legaturi de stevie

Pentru sosul bechamel

- 50 g unt

- 1 lingura de faina

- 250 ml lapte

- 1/4 de lingurita de sare

- 1 varf de lingurita de nucsoara macinata

In plus

- 4 oua pentru oua ochiuri

Ca si la mancarea de urzici si stevie, mi-am pus intai manusile in maini. 

Nu va jucati cu mainile goale printre urzici, pentru ca basicile care se formeaza pe maini pot fi foarte dureroase si ustura vreme de o saptamana!!! 

Am spalat urzicile in vreo trei ape, pentru a le curata bine de tarana care se depune printre nervurile si perisorii frunzulitelor. Am lasat sa curga apa in chiuveta, cam pana la jumatate. 

Am varsat urzicile in apa. 

Le-am scuturat bine in apa, de fiecare data, ca si cum as fi clatit niste rufe. 

Le-am scos apoi intr-un lighean, lasand sa se scurga intai.  

Am umplut iar chiuveta cu apa si le-am pus din nou, de inca doua ori. E nevoie sa fie spalate de atatea ori de cate ori e nevoie, pana cand apa ramane curata - nu de alta, dar nu vrem sa ne crantane tarana in dinti, atunci cand mancam piureul.

Dupa ce am spalat bine urzicile, am inceput sa le curat de coditele groase.

 Pun frunzulitele intr-un castron mai mare. 

Am pus apa la fiert intr-o oala mai mare, aproximativ atata apa cat jumatate din volumul urzicilor. Acestea se inmoaie la fiert si ramane o mana de urzici pentru piure.

Dupa ce am curatat urzicile, am asteptat sa fiarba apa (daca nu a inceput deja sa fiarba intre timp).

 Am spalat si stevia, frunza cu frunza.

I-am taiat coditele groase.


Odata toate frunzele pregatite, cand a inceput sa clocoteasca apa, am pus urzicile in apa clocotita. Abia dupa ce am pus ultimile urzici la fiert, am scos manusile din maini, pentru ca nu mai era pericol de urzicare.

Am luat o lingura de lemn cu care sa imping frunzele in apa.

Am impins bine toate frunzele in apa fiarta, astfel incat sa fie toate acoperite, pentru a se inmuia.

Am pus si stevia in oala cu apa.

Am apasat urzicile si frunzele de stevie cu o lingura, pentru a sta toate in apa clocotita. Le-am lasat sa dea cateva clocote, timp de 5 minute.

Am luat o frunza cu lingura sa vad daca e moale.

Apoi am strecurat frunzele printr-o sita, pusa deasupra altei oale. Era mai bine sa pun oala in chiuveta, pentru ca a mai curs zeama pe langa sita.

Am lasat urzicile si stevia sa se scurga timp de 30 de minute.


In acest timp am pregatit sosul bechamel, dupa reteta obisnuita.

Cand a fost gata, am pus sa pasez urzicile si stevia in blender. Eu pun cate putine odata, de aceea le fac in 2-3 transe.

Am pus si cate putina zeama de urzici, pentru a se pasa mai usor frunzele in blender. Insa nu trebuie prea multa zeama, altfel iese piureul prea lichid. Eu pun cateva linguri de zeama, dupa cum e nevoie ca sa invarta bine blenderul.

Am pornit blenderul la viteza 1 si am lasat sa paseze urzicile timp de 10-15 secunde.

Le-am pus apoi in sos.

Am amestecat bine urzicile cu sosul.

Piureul e putin lichid cand e gata, dar se ingroasa pe masura ce se mai raceste. De aceea trebuie servit cand e inca fierbinte.

Am facut 4 oua ochiuri.


Le-am lasat 1-2 minute cu capacul deasupra, sa se gateasca bine.


Am pus cate jumatate din piureul de urzici si stevie pe fiecare farfurie.

Am pus cate 2 oua ochiuri deasupra.

Am servit piureul cu oua ochiuri.

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare