Mucenici moldovenesti cu lapte, unt si ou



Nu reusesc sa ii fac decat foarte rar, pentru ca de cele mai multe ori aceasta sarbatoare cade in timpul Postului Pastelui, cand fac mucenici moldovenesti de post. Desigur, cei cu lapte, unt si ou sunt si mai buni, chiar daca aluatul e ceva mai lejer decat cel de cozonac. Folosesc acelasi aluat ca si la placintele "Poale-n brau", iar siropul si nuca, ca si procesul de modelare si coacere, sunt la fel ca si la mucenicii moldovenesti de post.

Ingrediente pentru 12 mucenici

Pentru aluat
- 500 g faina
- 1 cana de 200 ml lapte si apa caldute, in cantitati egale (sau numai lapte)

- 1/2 cana (cam 150 ml) ulei si unt topit, in cantitati egale

- 25 g drojdie proaspata
- 2 linguri zahar
- 1 ou
- o lingurita de esenta de vanilie sau un plic de zahar vanilat
- 1 lingurita sare

- putina coaja rasa de lamaie, cam de la 1/2 de lamaie mica

Pentru sirop

- 150 ml apa

- 150 g zahar (6 linguri cu varf)

- coaja rasa de la o jumatate de portocala mare

Pentru decor

- 150 g nuci macinate

- 100 g miere

Fac aluatul in bolul mixerului vertical al robotului de bucatarie, la fel cum fac si aluatul pentru mucenicii moldovenesti de post. Insa, spre deosebire de aceia, acesti mucenici moldovenesti sunt "de dulce", deci au oua, lapte si unt. Asa cum am spus si in reteta de post, inlocuiesc apa cu laptele, uleiul cu untul si adaug un ou. Nu este un aluat de cozonac, ci un aluat mai lejer, care, odata copt, va fi imbunatatit cu sirop de zahar si cu miere si nuca, de aceea nu e nevoie sa fie prea dulce si nici prea bogat in oua, unt sau lapte. Acest aluat nu are nevoie de maia, pentru ca va creste bine oricum, prin fermentatia directa a drojdiei in aluat.

Pentru inceput, masor apa cu un pahar gradat, sa fie 100 ml. 

Infierbant bine (aproape de fierbere) apa intr-un ibric.

 Vars apa fierbinte intr-o cana de 200 ml, care e masura pentru lichidul total necesar. Pentru ca pun un ou in aluat, nu mai e nevoie de 250 ml de lichid la 500 g de faina, ci de 200 ml. De aceea amestec 100 ml apa cu 100 ml lapte. 

Iau cu lingura untul si il cantaresc sa fie 75 g.


Pun in apa fierbinte untul rece, ca sa se topeasca. Astfel, nu mai e nevoie sa incalzesc si untul separat. Asta merge la acest tip de aluat mai lejer, nu si la aluatul de cozonac. 


Las 2-3 minute, pana se inmoaie untul.

Apoi torn restul de lapte rece deasupra. Astfel, amestecul lichid este suficient de caldut pentru cat e nevoie la acest aluat. 

Torn laptele cu untul in bolul mixerului vertical. 

Cantaresc sau masor cu o cana gradata cantitatea de ulei necesara. Pot sa il pun de la inceput, cu laptele sau sa il adaug la sfarsitul framantarii, ca la cozonac. Eu am ales sa il adaug ca la cozonac, dupa ce am framantat aluatul.

Faramitez drojdia peste laptele din bol. 

Pun oul in bol.

 Adaug zaharul.

Vars faina cantarita si cernuta (eu o folosesc de multe ori si fara sa o cern) in bol si adaug sarea deasupra.


Pun esenta de vanilie.

Pun carligul de framantat si dau drumul la mixer la viteza 1.

Las sa framante pana cand aluatul se aduna in jurul carligului si se dezlipeste de peretii bolului.

Cand aluatul e moale, pot sa maresc viteza mixerului la 2 si chiar la 3, ceea ce face ca aluatul sa fie framantat mai bine si sa incorporeze aer, asa cum trebuie la aluaturile dospite. 

Daca aluatul e prea moale, mai adaug o lingura-doua de faina, pana cand vad ca aluatul se dezlipeste de peretii bolului. E posibil ca faina sa aiba mai mult sau mai putin gluten sau cana folosita sa fie mai mare sau mai mica, de aceea aluatul poate sa rezulte mai moale decat ar trebui.

Adaug uleiul, putin cate putin peste aluat, fara a opri mixerul. Astept sa se incorporeze apoi mai adaug inca putin, pana cand il termin pe tot. 

Cand e gata, aluatul e elastic si nu se mai lipeste de mana.

Scot bolul cu aluat din mixer si il acopar cu o carpa curata sau cu o folie de plastic. 

Il pun intr-un loc cald pentru o ora, sa dospeasca. 

Intre timp, pregatesc tava, peste care pun o hartie de copt. Nu e neaparat nevoie, pentru ca mucenicii au destula grasime si nu se lipesc de tava, dar folia de copt protejeaza tava, care nu se mai murdareste si nu se mai arde atat de rau.

Cand aluatul si-a dublat volumul (dupa o ora), il scot pe blatul de bucatarie si il framant putin.

Il impart apoi la fel ca si la mucenicii moldovenesti de post. Eu impart aluatul in functie de cat de mari am nevoie sa fie mucenicii. De cele mai multe ori, impart aluatul in 12 parti egale, acopar bucatile si le las 10 minute sa se odihneasca.  Aluatul se relaxeaza, creste, nu mai e atat de elastic si poate fi modelat.

Intind fiecare bila intr-un sul lung.

Impart sulul in 2.

Intind si mai mult fiecare sul, subtiindu-le, fara sa le rup. Daca cumva se rup, le lipesc foarte usor, apasand capetele cu degetul.

Lipesc capetele alaturate, apasand cu degetul. Apoi rasucesc sulurile unul peste celalalt.

Lipesc si capatul celalalt si rasucesc sulul implatit in forma de 8, lipind cele doua capete.

Asez mucenicii pe tava, pe masura ce ii modelez. Las mucenicii sa creasca, acoperiti cu o carpa curata.


Apoi procedez la fel si pentru coacere si pentru insiropare, ca la mucenicii moldovenesti de post. Dau drumul la cuptor la foc mediu de 180C, sa se incalzeasca. Dupa 10 minute, dau tavile cu mucenici la cuptor, la foc mediu de 180 C pentru 20 de minute.

La cuptorul electric eu coc mucenicii la programul cu ventilatie, pentru ca am 2 tavi. A doua tava, de dedesupt, mai sta inca 5 minute in plus.

Intre timp fac siropul de portocale. Pun apa cu zaharul la fiert si adaug coaja rasa de portocala.

Pun siropul intr-un castron mai larg, in care sa incapa un mucenic.


Imediat ce scot o tava de mucenici din cuptor, ii si insiropez. Iau fiecare mucenic cu coada unei furculite mici (ca sa nu ma friga!) si il dau prin sirop, pe ambele parti, timp de 1-2 secunde.

Ii pun pe o alta tava, pana cand se racesc, sa ii pot unge cu miere si tapeta cu nuca.


Macin nuca in blender si o pun intr-un castron mai larg, in care sa intre un mucenic.

Pun mierea intr-un castron sau o incalzesc putin pe foc mic, sa se topeasca, daca e zaharisita.

Asez toate ingredientele sa imi fie la indemana.


Ung mucenicii cu miere.



Apoi ii dau prin nuca macinata.


Ii asez din nou pe tavile in care s-au copt sau pe un platou.


Spor la treaba si pofta buna!


Comentarii

Postări populare