Placinte "Poale-n brau"
Acest aluat este usor de facut si daca este de post, dar si daca e de dulce. Cand fac aluatul de dulce, acesta este asemanator celui de cozonac moldovenesc, doar ca nu pun multe oua.
Pentru aluat
- 500g faina
- 1 cana lapte caldut
- 1/2 cana(150 ml) ulei sau unt topit
- 25 g drojdie proaspata
- 2 linguri zahar
- 1 ou
- cate o lingura esenta de vanilie si rom
- 1 lingurita sare
Pentru umplutura de branza
- 200g telemea sarata
- 200g branza de vaci
- 1 ou
Fac intai aluatul, la fel ca pentru cornuletele de post cu rahat intr-o zi cand nu e post, adica atunci cand adaug lapte, unt si un ou. Pun faina intr-un castron mai mare, apoi fac un loc in mijloc in care pun : drojdia faramitata cu mana, laptele, zaharul, uleiul, oul si esentele. Sarea o pun mai intr-o parte, pentru a nu se amesteca direct cu drojdia careia ii diminueaza capacitatea de a umfla aluatul, deci aluatul nu va mai creste bine. Framant bine aluatul cateva minute, pana se desprinde de mana, apoi acopar castronul cu un servet curat si il las sa creasca o jumatate de ora. Dar inainte presar putina faina deasupra aluatului ca sa nu se lipeasca de servet cand va creste.
Pot sa fac aluatul mai repede in bolul mare al robotului de bucatarie, in care pun faina, esentele, drojdia, zaharul, oul si sarea (tot intr-o parte, nu direct peste drojdie).
Pornesc robotul la viteza 6, torn prin orificiul capacului laptele si uleiul - ca si la cozonacul moldovenesc - si las sa framante un minut. Apoi rastorn aluatul intr-un castron si il las sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul - cam vreo ora. Aici facusem cantitate dubla de aluat, ca sa fac si niste cornuri cu mac, din acelasi aluat.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu