Placinte "Poale-n brau"


Traditionalele placinte moldovenesti, numite si branzoaice, iti lasa gura apa doar cand le pronunti numele! Daca nu am multa branza, atat cat sa fac o tava intreaga de placinta, placintutele "Poale-n brau" sunt optiunea cea mai la indemana, mai ales daca folosesc aluatul meu obisnuit, bun la toate : pentru cornulete de post, mucenici moldovenesti, dar si pentru pizza.
Acest aluat este usor de facut si daca este de post, dar si daca e de dulce. Cand fac aluatul de dulce, acesta este asemanator celui de cozonac moldovenesc, doar ca nu pun multe oua.

Ingrediente pentru o tava cu 12 placinte

Pentru aluat

- 500g faina
- 1 cana lapte caldut
- 1/2 cana(150 ml) ulei sau unt topit
- 25 g drojdie proaspata
- 2 linguri zahar
- 1 ou
- cate o lingura esenta de vanilie si rom
- 1 lingurita sare

Pentru umplutura de branza

- 200g telemea sarata
- 200g branza de vaci
- 1 ou

Fac intai aluatul, la fel ca pentru cornuletele de post cu rahat intr-o zi cand nu e post, adica atunci cand adaug lapte, unt si un ou. Pun faina intr-un castron mai mare, apoi fac un loc in mijloc in care pun : drojdia faramitata cu mana, laptele, zaharul, uleiul, oul si esentele. Sarea o pun mai intr-o parte, pentru a nu se amesteca direct cu drojdia careia ii diminueaza capacitatea de a umfla aluatul, deci aluatul nu va mai creste bine. Framant bine aluatul cateva minute, pana se desprinde de mana, apoi acopar castronul cu un servet curat si il las sa creasca o jumatate de ora. Dar inainte presar putina faina deasupra aluatului ca sa nu se lipeasca de servet cand va creste.
Pot sa fac aluatul mai repede in bolul mare al robotului de bucatarie, in care pun faina, esentele, drojdia, zaharul, oul si sarea (tot intr-o parte, nu direct peste drojdie).


Pornesc robotul la viteza 6, torn prin orificiul capacului laptele si uleiul - ca si la cozonacul moldovenesc - si las sa framante un minut. Apoi rastorn aluatul intr-un castron si il las sa creasca, pana cand isi dubleaza volumul - cam vreo ora. Aici facusem cantitate dubla de aluat, ca sa fac si niste cornuri cu  mac, din acelasi aluat.


Intre timp prepar umplutura de branza. Zdrobesc telemeaua cu o furculita si o amestec cu branza de vaci si cu oul, pana se face o pasta omogena, nu prea moale.


Intind aluatul cu sucitorul intr-o foaie de 5 mm grosime, apoi o impart in patrate cu latura de 10 cm.


Pun cam o lingura de umplutura de branza in mijlocul fiecarui patrat si petrec colturile patratului peste umplutura cate doua, strangand usor capetele, ca sa se lipeasca toate 4 deasupra.



Apas si diagonalele ramase desfacute, ca sa nu iasa branza pe acolo, apoi le las cam 10 minute sa creasca.



Intre timp, aprind cuptorul la foc potrivit 180C si il las sa se incalzeasca. Ung placintele crescute cu galbenus de ou, apoi le dau la cuptor pentru 1/2 ora, pana se rumenesc.


Se servesc calde, cu lapte batut sau iaurt. Cine vrea, poate sa le pudreze cu zahar, sunt delicioase!

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare