Snitele vieneze adevarate la air-fryer

Mereu am facut snitele vieneze din pulpa de porc, mai ales din bucata de carne numita "nuca". Stiam ca adevaratele snitele se fac din pulpa de vitel, dar aceasta carne nu prea s-a gasit in tara noastra, in epoca comunista, asa ca am urmat si eu exemplul mamelor si al bunicilor noastre, care au inlocuit vitelul cu porcul, urmand aceeasi reteta. Si cine poate spune ca nu e bun un snitel vienez de porc? Doar ca nu e un adevarat snitel vienez. Dar iata ca a venit si ziua in care sa pot sa fac un snitel vienez adevarat, din pulpa de vitel - si nu orice bucata de pulpa, ci din nuca de vitel, care e cea mai buna si frageda bucata din pulpa de vitel. Am cumparat o bucata de nuca de manzat de 2 kg din Irlanda. Era o oferta foarte buna si nu am vrut sa o ratez. Doar ca nu prea stiam ce sa fac cu ea, pentru ca nu mai avusesem niciodata asa o carne, care arata foarte bine si, care, banuiam ca e de mare calitate - spre deosebire de vita de la noi, care e foarte tare. M-am documentat de la bucatari adevarati, care stiu ce vorbesc si care au fost atat de cumsecade incat sa scrie despre asta, pentru ca si cei mai putin specialisti in ale bucatariei - cum sunt si eu - sa invete ce sa faca cu o carne de vita sau de manzat. Astfel, dupa cum au spus fetele de la savoriurbane si Laura Laurentiu, am tinut bucata de nuca in frigider, invelita intr-o hartie de copt, timp de 4-5 zile, pana cand m-am hotarat ce sa fac cu ea. Conform spuselor lor, pot sa tin carnea de vita sau vitel timp de mai multe zile in frigider, pentru ca nu se strica, ci se matureaza si devine mai frageda. Eu nu am tinut-o prea mult, pentru ca, nefiind prea priceputa in pregatirea carnii de vita, nu am vrut sa o stric. Asa ca am ales sa o portionez in felii de friptura la gratar si felii de snitele, pe care apoi le-am bagat la congelator, in pungute de plastic. Am facut insa imediat o friptura la gratar, care a iesit extraordinar, ca orice vrabioara (sirloin) sau antricot de manzat (ribeye) cumparata de la magazin. Am facut si cateva snitele vieneze si, intr-adevar, sunt foarte gustoase. Chiar si neprajite in ulei, ci facute la air-fryer, sunt mult mai bune decat snitelele vieneze de porc, avand acea savoare specifica carnii de vita. 

Ingrediente pentru 4 snitele

- 4 felii de nuca de manzat (vitel)

- 1 ou

- 1/2 cana de faina

- 1/2 cana de pesmet

- 1/2 lingurita de sare

- 1 varf de cutit de piper macinat

Pentru ca a obtine niste snitele bune, am taiat bucata de nuca de manzat perpendicular pe fibre, in felii de aproximativ 1 cm grosime.

Le bat usor cu un ciocan de lemn sau cu pumnul, pe toata suprafata, pentru a fragezi mai bine carnea.

Dau feliile de carne cu sare.

Asez 2 farfurii intinse pe care pun faina si pesmetul.

Sparg oul intr-o farfurie adanca si il bat cu furculita.

Fiind toate pregatite, pot sa incep sa tapetez feliile de carne.


Apoi le dau prin faina, pe amandoua partile.

Apoi prin ou, cu grija, pe ambele parti.

La sfarsit dau fiecare felie de carne si prin pesmet, la fel cum fac snitelele vieneze de porc

Odata pregatite toate snitelele, le prajesc la air-fryer in cuptorul electric sau in aparatul air-fryer. Ca sa le fac pe toate odata, prefer sa le fac in cuptorul electric.

Pun snitelele pe tava de aragaz tapetata cu hartie de copt.

Am umplut o tava de aragaz cu snitele, dar si cu o felie de paine data prin oul ramas, pentru a face o friganea, tot la air-fryer.


Pornesc cuptorul pe functia de preincalzire, la temperatura de 250 C. Cuptorul meu se poate preincalzi rapid, ca si air-fryerul, astfel incat il pot porni cu cateva minute inainte de a pune snitelele in cuptor.  Intre timp, pun 1-2 linguri d eulei intr-un castronel, pentru a unge snitelele.

Ung fiecare felie cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.

Fiecare snitel e uns cu ulei, pentru a se praji bine la air-fryer.

Dupa ce cuptorul s-a incalzit la 250 C, il setez pe functia air-fryer, la aceeasi temperatura si dau tava cu snitelele la cuptor.

Las snitelele timp de 10 minute pe o parte. 

Dupa 10 minute scot tava si intorc snitelele pe partea cealalta, cu un cleste de bucatarie, pentru a nu intepa carnea. Le las inca 10 minute, timp in care se vor rumeni bine pe ambele parti.

Dupa 10 minute, snitelele sunt gata. S-au rumenit si pe o parte si pe cealalta. 

Scot tava cu snitele si opresc cuptorul. 

Servesc snitelele cu o salata si piure de cartofi.

Snitelele de vitel sunt foarte moi si foarte gustoase.

Altadata am facut snitele vieneze de vitel si cartofi zdrobiti gratinati la air-fryer, in aceeasi tava, la air-fryer, tot in cuptorul electric.


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare