Cartofi zdrobiti gratinati la air-fryer
Am vazut de cateva ori aceasta reteta in mai multe video - mai ales pe TikTok - si mi-a lasat gura apa de asa bunatate! Mi-am propus sa ii fac si eu, cu prima ocazie cand voi avea nevoie de o garnitura - si iata ca ocazia s-a ivit, atunci cand am facut snitele vieneze adevarate la air-fryer. Cum, in ultimii ani, am inceput sa mancam carnea si legumele fripte la air-fryer, am facut cartofii zdrobiti la fel si au iesit deliciosi. Am pus si snitelele si cartofii pe aceeasi tava si i-am copt la air-fryerul de la cuptorul electric. Am cumparat cuptorul special pentru functia de air-fryer, tocmai din acest motiv, pentru a putea gati mai multe alimente deodata. Astfel, am economisit si timp si energie, iar carnea si cartofii au iesit excelent si mult mai sanatosi.
Ingrediente pentru 2 portii
- cam 500 g cartofi albi, de aceeasi marime
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 lingurita de sare
- 50 g de parmezan ras
- 1/2 de lingurita de chimen macinat
- 1/4 de lingurita de rozmarin macinat
- 1/2 de lingurita de piper macinat
- 1/2 de lingurita de usturoi granulat
In plus
- o oala de 2 litri pentru fiert cartofii
- o tava de aragaz
- 1 folie de copt (cine vrea si cine are)
Sunt foarte usor de facut. Dureaza mai mult sa povestec reteta, decat sa fac cartofii! Prima oara aleg cativa cartofi albi, care sunt mai fainosi si fierb repede, fiind buni pentru piure. Trebuie sa fie cam de aceeasi marime, pentru a fierbe toti in acelasi timp.
Ii spal bine de praf si ii fierb in coaja, ca si la salata de boeuf, timp de aproximativ 20 de minute. Adaug in apa si un praf de sare (cam 1/4 de lingurita)
Dupa ce a trecut acest timp, infig o furculita intr-unul din cartofi, pentru a verifica daca sunt fierti. Daca furculita intra usor, inseamna ca sunt fierti.
Ii scot pe o farfurie si ii las putin, pana pregatesc tava, daca nu am pregatit-o intre timp.
Pun o foaie de copt pe tava, ca sa evit sa se arda uleiul si parmezanul pe tava - si ca sa nu se lipeasca cartofii la copt. Asez cartofii pe tava, lasand un spatiu intre ei, pentru a avea loc sa se intinda, atunci cand ii zdrobesc.
Eu am pregatit si snitelele vieneze in acest timp si le-am pus pe tava, alaturi de cartofi.
Zdrobesc cu grija fiecare cartof, cu ajutorul paletei de piure.
Daca ii zdrobesc prea tare, se pot sfarama, dar nu e nimic, pentru ca se lipesc atunci cand pun parmezanul deasupra.
Si eu mai apas prea tare cateodata si cartofii se faramiteaza, dar las bucatile dezlipite alaturi.
Apoi ii ung fiecare cartof zdrobit cu ulei, cu o pensula.
Presar sare pe fiecare cartof. Trebuie doar cate un praf de sare, altfel vor iesi prea sarati, in combinatie cu parmezanul, care e si el foarte sarat.
Presar praful de usturoi.
Presar chimenul macinat.
Presar si piper macinat pe fiecare cartof. Eu am o rasnita electrica, cu care pot sa rasnesc ce vreau, fara efort.
Dau tava la cuptor pentru 10 minute, pentru a rumeni cartofii impreuna cu condimentele.
Intre timp, rad parmezanul, pe razatoarea mica.
Las parmezanul ras pe farfurie.
Dupa 10 minute, scot tava din cuptor. Atunci cand am facut si snitele vieneze a fost numai bine, pentru ca am intors si snitelele pe partea cealalta.
Asez cate o mana de parmezan ras pe fiecare cartof.
Toti cartofii sunt bine acoperiti cu parmezan, din abundenta.
Dau tava iar la cuptor pentru inca 10 minute, pana cand se topeste si se rumeneste parmezanul.
Scot tava cu cartofii gratinati si ii servesc simpli sau ca garnitura, alaturi de orice friptura.
Sunt excelenti impreuna cu snitele vieneze de vitel.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu