Pulpa de miel in folie la cuptor

Este o friptura simpla, cu putine condimente, care se face usor - aproape singura! Imi place foarte mult pentru ca nu are  multe condimente, ci doar sare, piper, usturoi granulat si boia, ca si cartofii prajiti la air-fryer. Am furat ideea de la savoriurbane, insa eu am mai adaugat si usturoiul granulat, fara de care mi se pare ca pulpa de miel nu ar fi la fel de gustoasa. De obicei coc pulpa de miel la cuptor dupa o reteta clasica, care pastreaza gustul specific al carnii de miel, fara multe condimente, doar cu usturoi si cimbru. La fel de apreciata este si pulpa de miel cu rozmarin, menta si usturoi. Avantajul de a o coace in folie este ca pulpa devine moale si frageda, aproape cade de pe os. Carnea de miel este oricum foarte frageda, insa daca e coapta cu folie deasupra, se coace intr-un abur fierbinte, ceea ce o face sa devina si mai frageda. Iar faptul ca o marinez cu condimentele uscate cu o zi inainte, usureaza munca cuptorului si face ca pulpa de miel sa devina foarte gustoasa. De multi ani cumparam cate un miel intreg, pe care il transez chiar eu, asa ca imi portionez fiecare bucata dupa cum vreau sa o gatesc si apoi o bag in pungi cu eticheta, la congelator. Astfel voi sti ce sa iau, atunci cand am nevoie sa le gatesc. Asez pulpele din spate (cele mai mari), oasele de sira pentru ciorba de miel si organele pentru drob, mai in fata, in sertarul congelatorului, pentru a fi mai usor sa le scot. De cate ori a trebuit sa sap la propriu in pungile din congelator, pentru a o scoate pe cea de care aveam nevoie! Dar acum am mai mare grija sa nu le mai inghesui prea rau, ca sa evit bataile de cap. Scot toata carnea de care am nevoie cu o zi inainte de a o folosi si o tin in frigider, pentru a se dezgheta lent, asa cum se spune ca e mai sanatos. Totusi, nu o data am lasat carnea la temperatura camerei, pentru a se dezgheta mai repede. E foarte bine si asa, nu e o nenorocire. Cu o zi inainte de Pasti, eu gatesc toata mancarea, adica drobul, ciorba si friptura, plus pasca - nu chiar in aceasta ordine. Friptura de miel e ultima, pentru ca o fac seara, dupa ce am terminat restul mancarii, aceasta fiind cel mai usor de facut. Daca fac aceasta reteta, trebuie sa condimentez carnea cu o zi inainte, deci o scot cu 2 zile inainte din congelator.

Ingrediente pentru 2 pulpe de miel

- 2 pulpe de miel

- 2 lingurite rase de sare

- 1/2 lingurita de piper macinat

- 2 lingurite de usturoi granulat

- 2 lingurite de boia de ardei dulce

- 2 linguri de ulei

Daca pulpele nu s-au decongelat bine pana in momentul in care vreau sa le condimentez, le mai scot din frigider si le las la temperatura camerei pana cand se decongeleaza bine si in interior. Pun pulpele in tava de la aragaz si le sterg cu un servet de hartie. Presar cate o lingurita de sare, 1/4 de lingurita de piper macinat, cate 1 lingurita de boia si usturoi granulat pe fiecare pulpa, pe amandoua partile pulpei. 

Apoi pun cate o lingura de ulei pe fiecare si masez usor cu degetele, intinzand condimentele pe toata suprafata pulpei, la fel cum fac la friptura de cotlet de porc la cuptor.

Acopar pulpele cu o folie de aluminiu si bag tava in frigider pana a doua zi.

Scot tava in ziua de dinainte de Pasti, spre pranz, pentru a avea timp pana dupa amiaza sa ajunga la temperatura camerei, cu aproximativ 3-4 ore inainte de ale coace. Scot folia si las carnea in bucatarie (sau in alta camera) pana cand ma pot ocupa de ea. Cand s-a incalzit la temperatura camerei, dau drumul la cuptor la temperatura de 180 C, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Cand e incins cuptorul, acopar din nou carnea din tava cu folia de aluminiu, cu partea lucioasa in jos, pentru a tine caldura in interior. Pun 2 cani mari de apa in tava. Dau tava la cuptor la 180 C, cu focul si de sus si de jos, pentru 2 ore. La fiecare jumatate de ora, mai adaug cate o jumatate de cana de apa - doar daca e nevoie - ca sa nu sece de tot si sa se arda sosul format. Dupa ce au trecut o ora si jumatate, scot folia de aluminiu si maresc temperatura la 200 C. Las inca o jumatate de ora sa se rumeneasca friptura.

Apoi o scot afara si o las sa se raceasca. E buna si rece, dar de cele mai multe ori o incalzesc si o servesc de Pasti impreuna cu o salata verde, cu ceapa si ridichi. Carnea e foarte frageda si se rupe fasii, aproape ca se topeste in gura!

Pofta buna si spor la treaba si voua!


Comentarii

Postări populare