Salata de andive

Pe vremuri, andivele erau singurele legume care se gaseau in piata pe timpul iernii, in afara de cartofi, ceapa si morcovi. Insa erau atat de scumpe, ca nu mi-am permis niciodata sa cumpar. Dar am mai mancat, ocazional, la cate cineva acasa, astfel incat stiam ce gust au si cum se face o salata de andive. De fapt, nu e mare filozofie, e doar o salata simpla, cu un sos vinegreta, ca la orice salata verde. In ultimii ani, andivele au devenit mai accesibile si am putut cumpara mai des, astfel incat chiar au inceput sa ne placa. Mie una imi placeau oricum, eu fiind o mare amatoare de legume si fructe amarui, asa cum sunt andivele. Acestea sunt un soi de cicoare, ale caror frunze sunt fortate sa creasca pe timpul iernii, fara lumina. In combinatie cu lamaie si sare, plus mustar si ulei, gustul andivelor devine foarte placut, mai ales ca sunt si putin crocante. La noi se gaseste doar o varietate de andive cu frunza alb-galbuie, acestea fiind andivele belgiene. Mai exista o varietate italieneasca, radicchio, care are frunza alb-visinie, asemanatoare cu varza rosie, dar aceasta nu se prea gaseste la noi. Andivele au multe vitamine si fibre, fiind benefice pentru organism, mai ales iarna, atunci cand suferim din lipsa soarelui si a altor fructe si legume proaspete.

Ingrediente pentru doua portii de salata

- 2-3 andive mari

- 2-3 linguri de ulei de masline sau de floarea-soarelui

- 1 lingurita de mustar

- 1/4 de lingurita de sare

- un varf de lingurita de piper macinat

- zeama de la 1/2 de lamaie mica (cam 1 lingura si jumatate)

E foarte usor sa fac o salata de andive. Trebuie doar sa am andive proaspete, fara frunze ofilite. Daca cumva nu le-am observat si exista frunze ofilite, rup partea ofilita. De aceea, e bine sa le verific bine inainte de a le cumpara, mai ales ca sunt ambalate in pungi.

Spal bine fiecare andiva - desi ele sunt curate, dar ca sa fiu sigura. Apoi le tai in felii mai groase sau mai subtiri, dupa gustul fiecaruia.

Le pun intr-un castron.

Separat, in blender (sau, intr-un castronel, cu un tel) amestec uleiul cu mustarul, sarea, piperul si zeama de lamaie, pornind aparatul sa mearga cateva secunde.


Apoi vars sosul (numit si dressing) peste andivele taiate.


Si mai buna e salata de andive cu maioneza. Poate fi maioneza din oua sau maioneza de post, din zeama de naut.


Pun cam 2-3 linguri.


Amestec si gata salata.

Pot sa amestec andivele cu alte salate, asa cum se gasesc, gata taiate, in pungi, in supermarketuri. Andivele sunt usor amarui, dar crocante si fragede.

Noi le mancam cu orice mancare la care merge salata, dar de obicei cu o friptura ori cu peste.

Daca adaug in sos o mana de patrunjel, sosul iese verde, fiind mai apetisant si mai gustos, ca la fileul de pastrav somonat cu sos de lamaie, usturoi si patrunjel.

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare