Coronita Pavlova cu fructe de padure


Este aceeasi prajitura Pavlova, ca si Pavlova cu fructe de padure, difera doar forma si fructele, care se pun crude, nu fierte, fiind aceeasi reteta a lui Mary Berry. Eu o fac mai ales de Revelion, pentru ca e o prajitura usoara si de efect, cu atatea fructe colorate deasupra. Coronita e specifica Craciunului, insa eu prefer sa nu fac tort de Craciun, pentru ca atunci avem alte bunatati de mancat, iar desertul e cozonac. Am schimbat putin reteta, in sensul ca am micsorat cantitatile, deci am facut-o mai mica, ca pentru doua persoane.

Ingrediente pentru o coronita cu diametrul de 26 cm

- 4 albusuri

- un praf de sare (cat intra intre 3 degete)

- 240 g zahar tos (9 linguri normale, cu varf)

- 1 lingura mica de otet

- 1 lingura rasa de amidon

Pentru umplutura

- 500 ml frisca grasa 35% grasime

- 1 lingurita esenta de vanilie

- 3 linguri cu varf de zahar pudra

Pentru decor

- 100 g capsune curatate si taiate in sferturi

- 100 g zmeura

- 100 g afine

- 100 g coacaze rosii (cine vrea)

- 25 g seminte rodie (o mana)

- cateva frunze de menta

- cateva moturi de crengute de rozmarin


Incep prin a cantari zaharul sau il masor cu lingura.


Eu am albusuri ramase de la ciorba de burta sau ciorba radauteana, pe care le pastrez in congelator, in cutiute mici de plastic, in care imi intra 2 albusuri. Astfel, nu mai e nevoie sa le cantaresc atunci cand vreau sa le folosesc. Cand fac Pavlova, scot albusurile cu o zi inainte si le tin in frigider, ca sa se dezghete incet. Asa spun specialistii ca e mai sanatos. Daca inca nu sunt dezghetate, atunci cand le scot din frigider, le mai las o ora la temperatura camerei. Pun albusurile in bolul mixerului vertical. 


 Montez telul in capul mixerului si pun un praf de sare in albusuri.


Bat albusurile spuma , la viteza  maxima 4, pana cand obtin o spuma tare. Cand albusurile sunt spuma, incep sa pun cate putin zahar - fara sa opresc mixerul.  Le las sa se bata cam inca 10 minute, pana nu se mai simte zaharul, ca la Pavlova cu fructe de padure.

Intre timp, incalzesc cuptorul la 140C, cu focul si de sus si de jos. Tai o foaie de copt la dimensiunea tavii de aragaz si trasez pe ea un cerc exterior cu diametrul de 26 cm, dupa inelul de la forma de tort cu inel detasabil. Apoi trasez si pe cel interior, dupa o cana uriasa, cu diametrul de 10 cm.


Opresc mixerul si iau putin albus intre degete  si le frec putin, ca sa vad daca se mai simte zaharul. Daca se mai simte, mai pornesc mixerul sa bata inca 1-2 minute si incerc iar albusul. 

Cand bezeaua e gata, amestecat  amidonul cu otetul si il adaug peste albusuri.


Se pot pune si separat, ceea ce am facut si eu, pentru ca amidonul meu nu se amesteca bine cu otetul. Acestea fac bezeaua sa aiba o textura gumoasa, fara sa mai fie lipicioasa. 

Mai las sa se bata putin albusul, cateva rotatii, cat sa se amestece otetul si amidonul. 

Adaug si vanilia, in timp ce se amesteca albusul si apoi il opresc.

Scot telul si il intorc, ca sa vad daca bezeaua e tare.

Il bat de bol, ca sa iasa albusul prins in interior. Scot bolul din mixer.


Pun bezeaua cu o spatula de cauciuc pe foaie, intre cele doua inele, pana ce formez coronita. Intind usor bezeaua  cu spatula, pe deasupra si in parti, ca sa formez frumos coronita. Nu e o forma anume, ci fiecare face cum se pricepe mai bine. Ba chiar coronita e mai frumoasa daca e neregulata, totusi una modelata mai neted e mai eleganta. Fac apoi cu lingura un sant in bezea, pe centrul coronitei - nu prea adanc si nici prea larg - in care sa intre mai multa frisca. Dau tava cu coronita la cuptor.


Micsorez focul la 130 C si las coronita Pavlova sa se coaca timp de o ora.

Opresc focul si las coronita in cuptorul inchis, sa se raceasca si sa se usuce. La cuptoarele obisnuite pe gaz, trebuie lasata usa cuptorului intredeschis, ca sa nu faca condens, insa la cuptorul meu electric pot sa las linistita usa inchisa la cuptor, pana a doua zi, pentru ca nu se intampla nimic, dimpotriva - bezeaua se usuca perfect. A doua zi scot bezeaua din cuptor si o las putin deoparte, pana bat frisca, ca si la tortul cu frisca si capsune.

Pun smantana lichida in bolul mixerului.


Montez telul si pornesc mixerul la viteza 2, ca sa nu sara stropi. Las sa bata frisca asa pana cand se mai ingroasa, timp de aproximativ 5 minute. 


Nu plec de langa frisca, chiar daca deocamdata nu e nici un pericol sa se taie. Imi pregatesc zaharul pudra pe care urmeaza sa il pun in frisca, ca sa fie la indemana. Cand smantana s-a ingrosat putin si nu mai e pericol sa sara stropi, maresc viteza la 3 si imediat la 4. Las sa bata frisca la viteza 4 pana cand incep sa se vada urmele telului in frisca. Opresc putin mixerul ca sa vad consistenta pe care o are frisca. Este cu moturi moi, cum ar spune englezul, adica inca nu e teapana, cum ar trebui.

Pornesc din nou mixerul la viteza la 2 si adaug cate o lingura de zahar pudra. Dupa ce s-a incorporat, maresc viteza la 4 pentru inca cateva secunde, stand cu ochii pe frisca, ca sa vad cand lasa urme adanci telul, semn ca frisca se intareste. 

O mai opresc si verific daca motul e moale, adica daca se "lasa" atunci cand intorc telul. In acest caz mai las sa se bata frisca inca cateva secunde (maxim 10) la viteza 4 si micsorez imediat viteza la 2, mai las 10-20 de secunde si apoi iar opresc mixerul si verific frisca.


Aici frisca are motul teapan, dar scot si bolul si il inclin putin, sa vad daca frisca din el curge - ca la albusul batut spuma. Pentru ca curge (aluneca din bol), il pun la loc si mai las sa se bata frisca inca 10-15 secunde la viteza 2, nu mai mare, ca sa nu se taie. In acest moment frisca ar trebui sa fie gata, cam dupa 15 minute. Cand scot bolul, frisca nu se mai misca, pentru ca e o spuma tare. Adun frisca de pe peretii bolului cu o paleta de cauciuc.

Intre timp am scos fructele din frigider si le-am pus la indemana pe blatul din bucatarie.


Tai cateva capsune in sferturi.

Scot cu grija coronita de bezea de pe hartia de copt, pentru ca e pericol sa se sfarame. Nu apas pe peretii ei si incerc sa o apuc de jos, fara sa strang, doar bag mana sub ea, ca la un platou. Se pot intampla si accidente si peretii Pavlovei sa se sfarame, dar nu e o tragedie, pentru ca se lipesc cu frisca.


Cel mai sigur, ridic coronita cu ajutorul hartiei de copt si o imping usor sa alunece pe platou. O asez langa fructe si langa bolul de frisca, ca sa imi fie usor sa o decorez.


Pun cate o gramajoara de frisca in santul de pe mijlocul coronitei si il nivelez apoi cu grija.

Asez fructele, incepand cu sferturile de capsune, pe care le pun din loc in loc, pe toata suprafata coronitei, cam la distante egale. Continui cu zmeura si apoi cu afinele, ciorchinii de coacaze rosii  si frunze de menta. Presar si cateva seminte de rosie din loc in loc. De mare efect sunt si cateva moturi de rozmarin, asezate din loc in loc.

Coronita Pavlova e gata si poate fi servita imediat. 


O pudrez cu zahar inainte de a o servi.


Poate rezista cateva zile in frigider, fara sa se inmoaie. Ideal ar fi sa fie mancata chiar in ziua in care e facuta.


Are un gust foarte fin si e delicioasa, pentru ca fructele de padure estompeaza dulcele lesinator al bezelei.

Pofta buna si spor la treaba si voua! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare