Ciorba radauteana


Este o ciorba delicioasa, la fel de buna ca si ciorba de burta, ba chiar si mai buna, depinde de gust. Se face cam la fel ca si ciorba de burta, desi se pun mai multe legume, pentru un gust mai bun, puiul in sine neavand un gust aparte, ca burta de vita, ci e cam fad si fara gust. Insa cu legumele si cu smantana si ouale, iese o ciorba foarte gustoasa, desi cam grea de la atata carne si smantana - insa merita "sacrificiul"!

Ingrediente pentru o oala de 6 litri

- 1 pui de maxim 1,500 kg

- 2 morcovi

- 2 radacini de patrunjel

- 1 radacina de pastarnac

- 2 cepe

- 1 ardei gras potrivit

- 1 bucata de telina cat un morcov

- 1 lingura cu varf de sare

Pentru dres ciorba

- 3 catei mari de usturoi (6 normali)

- 500 g smantana

- 4 galbenusuri

- 1 lingura de faina

- 3 linguri de otet


Tai puiul in bucati, asa cum transez orice pui, insa tai si pieptul in doua, ca sa intre mai bine in oala.

Spal bucatile si le pun in oala.

Apoi pun apa pana cand ajunge deasupra bucatilor de carne. 

Pun oala cu puiul la fiert.



Intre timp curat legumele si le spal. Cand clocoteste, iau spuma de cateva ori, pana cand nu se mai ridica alta spuma deasupra.

Pun legumele intregi in oala, peste carne. 


Daca e nevoie, mai adaug putina apa, ca sa stea si legumele bine sub apa. 


Pun sare, acopar oala cu capac si las ciorba la fiert timp de o ora.


Dupa o ora, scot legumele si carnea pe cate o farfurie si le las sa se racoreasca.


Strecor supa printr-o sita si o pun din nou pe foc.


Pregatesc amestecul cu care urmeaza sa dreg ciorba, asa-numita "dreseala". Curat usturoiul si il pun in blender, cu un polonic de supa, ca sa il pasez bine.


Amestec galbenusurile cu smantana si faina, cu telul.


Adaug usturoiul pasat si inca 3 polonice de supa fierbinte. Amestec bine.


Torn dreseala in supa in fir subtire si amestec incontinuu, ca sa nu se branzeasca smantana si ouale.


Las sa fiarba 5 minute, ca sa se gateasca faina.

Intre timp, incep sa curat carnea de pe oase. O rup fasii si dau pielea deoparte. In mod normal, pielea nu se pune, dar, de cele mai multe ori, eu pun si pielea.


Dupa ce a fiert faina 5 minute, opresc focul si dau oala deoparte. Pun otet si amestec usor.

La sfarsit, pun carnea in supa.

Ciorba e gata si pot sa o servesc. Gust ciorba si mai adaug sare sau otet, daca mai e nevoie. Mai pot adauga si patrunjel. Este cremoasa si fina.


Pun ciorba in farfurii sau in castroane, dupa cum prefera fiecare.

A doua zi, cand o incalzesc, ciorba e inchegata ca o piftie, de la oasele de pui. 


E buna cu ardei iute si hrean, ca si ciorba de burta. Eu imi pun ardei iute si hrean ras in otet, de la borcan.


 Cred ca este cea mai gustoasa ciorba, dupa gustul meu. As manca in fiecare zi, fara sa ma satur!


Incercati si voi! Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare