Branza de vaci de casa
Se face foarte simplu, in mai multe feluri. Pe vremuri faceam des branza de vaci in casa, pentru ca aceea din comert nu prea era buna si nici prea proaspata. Am inceput prin a face copiilor mei, pe vremea cand erau bebelusi, apoi am mai facut pentru cainele meu, pe vremea cand era pui si trebuia sa manance branza d evaci in fiecare zi. Fie ca o faceam cu lapte prins, fie cu lamaie, fie cu calciu lactic, in fiecare zi aveam branza de vaci proaspata. Dintr-un litru de lapte, ies cam 200 g de branza de vaci. Cel mai des am facut cu calciu lactic, dar asta era pe vremea cand nu se gaseau lamai, iar calciul lactic era mai accesibil. Insa acum prefer sa fac branza de vaci cu zeama de lamaie, mai ales daca vreau sa o fac rapid. Cand e cald si pot sa tin laptele sa se prinda pana a doua zi, e si mai simplu, pentru ca doar fierb o cana de apa si o pun peste laptele prins, apoi astept sa se adune branza.
Ingrediente pentru 200 g branza de vaci- 1 litru de lapte natural (bio)
- 1 lingura de zeama de lamaie
- o bucata patrata de tifon
- o sita mai mare, cat gura unei oale de 1,5 litri
Storc lamaia prinr-o sita, pentru ca zeama sa nu aiba samburi.
Ramane zeama in cana si iau din ea o lingura.
Pun laptele intr-o oala de 1,5 litri pe foc mare si il las sa dea in clocot. In acel moment pun o lingura de zeama de lamaie in lapte.
Amestec pana cand vad ca laptele s-a taiat si se formeaza graunciorii de branza.
Dau oala deoparte si o las cam 10 minute, pana cand se alege branza la suprafata.
Pregatesc sita, pe care o asez deasupra unei alte oale. Pun peste ea bucata de tifon.
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu