Placinta cu branza



La fel ca si placinta cu mere sau placinta cu dovleac, e o reteta foarte populara in casele romanilor. Cu toate astea, nu fac prea des placinta cu branza - decat o data la cateva luni, poate chiar de doua ori pe an. Cand stateau copiii cu noi faceam mai des, pentru ca avea cine sa manance o tava mare de placinta, dar acum, ca am ramas doar eu si sotul meu, e prea mult pentru noi si se usuca, pana cand mancam o tava intreaga. Ca sa ne facem pofta, fie fac o tava mai mica de placinta cu branza, fie mai coc niste placinte "Poale-n brau".
De obicei, folosesc si la placinta cu branza, acelasi aluat ca si la placinta cu mere. La fel de bun si fraged este si aluatul de post, pe care il folosesc la placinta cu dovleac si la strudelul cu mere. Insa, cel mai mult imi place placinta facuta cu foi subtiri de placinta. A fost o vreme cand invatasem sa le fac acasa, pentru ca nu se mai gaseau deloc la magazin. Asta se intampla de mult, pe cand stateam acasa cu copiii si aveam destul timp la dispozitie. Acum nu mai fac foi de placinta, pentru ca prefer sa le cumpar. Eu le prefer pe cele de la Lidl, pentru ca sunt chiar foarte bune si subtiri - si nici nu se lipesc, cum erau acelea de pe vremuri.
Pentru umplutura de branza imi trebuie neaparat branza de vaci, dar si telemea de vaca sau oaie, in cantitati egale. Eu mai adaug si putin iaurt sau smantana si ceva unt, pentru ca branza de cumparat nu e mereu de buna calitate si nu are atata grasime cata ar trebui.

Ingrediente pentru o tava de aragaz

- aluat din 500g de faina, ca la placinta cu mere
sau, un pachet de foi de placinta
- 1/2 pachet de unt topit (pentru a unge foile de placinta subtiri)
- 1/2 kg de branza de vaci
- 1/2 kg telemea de vaca sau oaie
- 5-6 oua
- 1 cana de iaurt
- 1/2 cana de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilinat

In plus, pentru cine vrea

- o mana de stafide (50g)
- 1 fiola de esenta de rom (1 lingurita)

Fac aluatul de placinta, la fel ca pentru placinta cu mere si il las sa se odihneasca 10 minute.


Pot sa fac umplutura intr-un castron mai mare in care pasez telemeaua cu o furculita, apoi amestec si celelalte ingrediente, batand usor ouale inainte de a le amesteca, intr-o parte a castronului. Insa e mai simplu sa pun totul in bolul robotului de bucatarie, ca si la budinca de fidea cu branza , pentru ca se amesteca totul in cateva secunde.


Daca am, adaug in umplutura si stafidele inmuiate in rom, la fel ca la cozonacul moldovenesc sau la budinca de fidea cu branza.
Daca vreau sa fac placinta sarata, nu mai adaug nici zahar, nici stafide si nici rom.
Dau drumul la cuptor, la foc potrivit de 180C.
Impart aluatul in doua parti : una mai mica, pentru foaia de deasupra si una mai mare, pentru foaia de jos, care trebuie sa fie putin mai mare.


Intind prima foaie pe care o asez pe fundul tavii, avand grija sa fie destul de intinsa ca sa aiba si o margine pe care sa o ridic in sus, ca si la placinta cu mere. Astfel, umplutura va sta bine si nu va curge pe margini.

 

Torn umplutura, care e destul de lichida. Am facut placinta si intr-o tava mai mica sau chiar intr-una rotunda.

 

Indoi marginile foii peste umplutura, tot pentru a tine umplutura in interiorul foii.

 

Intind a doua foaie si o pun deasupra. Petrec marginile peste foaia de jos si o bag dedesupt, acolo unde e posibil. Astfel, umplutura va sta bine in interior si nu va curge, evitand astfel sa se arda in timpul coacerii.

 

 

Pentru ca umplutura e mai lichida si e nevoie sa se coaca bine, ca sa se inchege, eu tai placinta cu branza in felii, asa cum o voi taia cand va fi gata. Imi trebuie un cutit foarte ascutit si fac miscari ca de fierastrau, astfel incat patratele de aluat de deasupra sa ramana la locul lor si sa nu intre sub umplutura.

 

Daca folosesc foi de placinta, le stropesc intre ele cu unt topit, ca la strudelul cu mere cubulete in foi de placinta sau ca la baclava.

 

Impaturesc placinta si o tai in patrate, la fel ca si cu aluatul obisnuit.


Torn restul de unt pe taieturi.


Bag placinta la cuptor pentru 45 de minute, pana cand se rumeneste frumos deasupra.




Se poate face placinta si fara sa fie taiata, dar in acest caz umplutura se umfla si poate rupe foaia de deasupra.




Pot sa tai placinta si calda si rece, dar e mai bine sa o las putin sa se racoreasca ca sa se inchege bine branza.





Mie imi place placinta cu branza pudrata cu zahar, chiar daca umplutura e deja dulce. Iar daca e sarata, zaharul pudra o face si mai buna.





Pofta buna!

Comentarii

Postări populare