Supa crema de pastarnac si fasole


Este o supa pasata delicioasa si foarte satioasa. E ceva munca la ea, insa merita. Fasolea, daca nu e din conserva, trebuie inmuiata cu o zi inainte, la fel ca orice fasole uscata, ca si la ciorba de fasole uscata. Combinatia e deosebita, aduce la gust cu fasolea batuta, iar ceapa prajita chiar ca o completeaza foarte bine, as putea spune ca e chiar deliciul acestei supe-creme. O servesc cu crutoane sau bucati de paine prajita in unt, ca si la supa-crema de rosii cherry coapte.

Ingrediente pentru 2 portii

Pentru supa

-  2 bucati mari de pastarnac de cam 300 g amandoua

- 200 g fasole alba fiarta (cam o mana)

- 1 ceapa

- 1 lingurita unt

- 1 lingurita ulei de masline

- 1 varf de cutit cimbru

- 1 foaie de dafin

- 1/2 lingurita de sare

Pentru ceapa caramelizata

- 2 cepe

- 1 lingura ulei de masline

- 1 nuca de unt

- sare

In plus

- 100 ml smantana de gatit

Eu prefer sa fierb eu fasolea, nu sa folosesc una gata fiarta, din conserva. Pun la inmuiat de seara, apoi fierb o mana de fasole, separat de restul legumelor, la fel ca la ciorba de fasole

E putin ciudat, pentru ca trebuie sa folosesc o craticioara mai mica si sa fierb apa de schimb in ibric.

Schimb apele si o las sa mai fiarba 10 de minute, dupa ce arunc si cea de-a treia apa. Strecor fasolea in sita de ceai.


Nu fierb fasolea foarte bine, pentru ca o pun apoi din nou la fiert cu restul legumelor. In timp ce fierbe fasolea, curat legumele.

Tai ceapa in bucati mai mari si o pun in blender sa o marunteasca. Pornesc blenderul la viteza 1 si il las 10 secunde.


Pun o oala de 1,5 litri pe ochiul cel mare al aragazului, dat la minim. Pun in oala cam o lingurita de unt si o lingura de ulei de masline. 

Las putin sa se topeasca untul inainte de a pune ceapa maruntita.


Pun ceapa tocata la calit in amestecul de unt cu ulei de masline timp de 5 minute, tot pe ochiul mare, dat la foc mic.

Mai amestec din cand in cand in ceapa, sa nu se arda. 

Maruntesc in blender si pastarnacul, la viteza 3 timp de 3-4 secunde. 


Apoi il vars in oala, peste ceapa. 

Las cateva minute, cam 3-4, sa se inabuse impreuna cu ceapa.

Intre timp strecor si fasolea pe jumatate fiarta.

Amestec legumele, sa nu se prinda de fundul oalei. Adaug apoi 1 litru de apa si dau focul la mare pana cand supa da in clocot. Pun si fasolea partial fiarta. Adaug o foaie de dafin, putin cimbru si sare. 

Intr-un minut supa incepe sa fiarba.

Cand incepe sa fiarba, pun oala pe un foc mai mic, dat tot la minim. Acopar oala cu un capac si las supa sa fiarba la foc mic timp de 25 minute.


Intre timp, tai ceapa pestisori. Pun pe ochiul mare al aragazului, dat la minim, o tigaie de aproximativ 24 cm diametru, in care pun o nuca de unt si o lingura de ulei de masline. 

Tai ceapa pestisori.


Pun ceapa in tigaie la caramelizat, la foc mic, timp de aproximativ 20 minute, ca si la fasolea batuta


Amestec din cand in cand, pana cand se rumeneste si se inmoaie.


Cand ceapa e aurie, opresc focul.


Cand e fiarta supa, scot foaia de dafin si pun totul in blender.


Pornesc blenderul la viteza 4 si las timp de cateva secunde, pana cand se paseaza legumele si devin ca o crema. 

Daca e prea groasa, mai adaug apa. Pun piper macinat si putina zeama de lamaie, dupa gust. Adaug o lingurita unt si pornesc blenderul sa amestece supa inca cateva secunde.


Pun supa in castron si torn cam o lingura de smantana intinsa la suprafata, sub forma de picaturi. Asez ceapa prajita peste supa-crema, cateva fire pe toata suprafata, dar formez si o linie, dintr-o parte in alta a castronului, chiar pe mijloc. Presar putin marar tocat deasupra.


Prajesc cate o felie de paine in o lingura de unt cu una de ulei de masline, ca la supa-crema de rosii cherry coapte si le servesc cu supa.

Este o supa dulce, foarte gustoasa si satioasa. 


Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare