Supa-crema de rosii cherry coapte

E un alt fel de supa de rosii, pasata ca si supa-crema de telina cu unt si smantana, pe care am ales sa o mancam cu paine prajita, nu cu crutoane. Rosiile cherry sunt foarte dulci si dau o savoare deosebita supei. Iar faptul ca rosiile se coc la cuptor si nu le fierb, ca de obicei, da un gust si mai bun, de copt.

Ingrediente pentru 2 portii

- 500 g rosii cherry

- 1 ceapa mica

- 1/2 morcov

- 1/2 ardei gras

- 1 bucata de telina cat morcovul de mare

- 1/2 pastarnac

- 1 catel de usturoi mare sau 2 mici

- 1/2 cana smantana lichida pentru gatit

- 2 frunze de busuioc

- sare, piper, dupa gust

In plus

- o tava ingusta de 40/20 cm pentru copt rosiile

Dau drumul la cuptor la foc mare, cu focul si de sus si de jos, la cuptorul electric. Tai rosiile cherry in doua direct in tava. 

Sau, pot sa le tai intr-un castron si apoi le pun in tava tapetata cu hartie de copt. 

M-am gandit sa nu murdaresc tava, insa zeama rosiilor a patruns prin hartia de copt si oricum a murdarit tava. Am varsat rosiile in tava si le-am intinsc pe toata suprafata. Am dat rosiile cu 2-3 linguri de ulei de masline si am presarat 1/2 lingurita de sare si un varf de lingurita de piper. 

Am dat tava la cuptor pentru 30 minute, pana cand rosiile s-au rumenit putin deasupra si s-au inmuiat. Le incerc inainte de a le scoate din cuptor.

Am curatat legumele si le-am maruntit in blender. 


Am pus ulei intr-o craticioara de 1,5 litri si am adaugat legumele maruntite. Blenderul meu nu amesteca decat o mana de legume odata, asa ca am pus intai radacinoasele.


Am pus apoi in blender si ardeiul si ceapa si le-am varsat in craticioara. Am amestecat. 

Am curatat usturoiul si l-am zdrobit intr-un castronel. Am pus putina apa si am adaugat mujdeiul peste legumele din oala. 

Am adaugat cam 1 litru de apa, am dat focul mare pana cand a inceput sa clocoteasca, apoi am dat focul la mic si am lasat legumele sa fiarba timp de 10 minute. Am acoperit oala cu capac.


Cand s-au copt rosiile, le-am adaugat pus in blender si le-am maruntit. Apoi le-am adaugat in supa de legume. Am pus putina apa si pe fundul tavii, unde ramasese suc de rosii copt, ca sa il curat si sa il adaug si pe acesta in supa.


Am pus si o frunza de busuioc in supa si am lasat inca 5 minute sa fiarba.  

Apoi am strecurat supa printr-o sita, deasupra altei oale. 


Am apasat legumele din sita cu o lingura de lemn, ca sa treaca pulpa prin sita. 

Am curatat bine si fundul sitei, unde mai ramasese pulpa de legume. Am dat cojile de rosii stoarse deoparte ca sa spal sita imediat, sa nu se usuce rosiile ramase pe ea.


Am adaugat si smantana lichida si am amestecat.

Am potrivit de sare si piper. Supa era potrivit de groasa, asa ca nu am mai adaugat apa. Am servit supa cu 2 felii de paine prajite in tigaie, in unt. 

Le-am lasat pe fiecare sa se prajeasca bine la foc mic, ca sa nu se arda. Cine vrea, poate sa puna cascaval ras intre 2 felii de paine si sa le rumeneasca asa lipite. Cand musti din acest sendvis, curge cascavalul topit si supa e si mai gustoasa cu gustul de cascaval.


Am pus in supa un fir de ulei de masline si frunze de busuioc, plus piper macinat deasupra.


Am asezat feliile de paine prajite in unt pe marginea castronului. 

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare