Piscoturi de casa

Cu multi ani in urma, la nunta de aur a bunicii mele, am mancat niste piscoturi moi si pufoase, luate de la o cofetarie pricopsita (Capsa, daca mai tin eu bine minte). Cum nu am avut niciodata bani sa iau ceva de la Capsa, nu am mai mancat astfel de piscoturi vreodata, dar tare imi doream sa mai mananc asa piscoturi delicioase, moi si pufoase - cum se spune, mi-a ramas gandul la ele! Cele mai multe piscoturi de cumparat sunt tari, desi gustoase si ele. De aceea m-am bucurat foarte mult atunci cand am gasit aceasta reteta, cu care fac niste piscoturi moi si pufoase - poate nu chiar ca la Capsa, dar sunt foarte bune. Se fac si usor, asa ca, atunci cand am nevoie de piscoturi si nu vreau sa ma duc sa cumpar, pot sa le fac in casa, foarte rapid si economic. In fond, piscoturile sunt niste mici prajiturele, facute din aluat de pandispan. Pentru ca aluatul se coace in bastonase subtiri, piscoturile ies moi, dar putin crocante la suprafata. Retetele sunt diferite : unii pun mai multe albusuri decat galbenusuri, altii pun mai multe galbenusuri decat albusuri, plus zahar si faina. Eu am ales sa fac aceasta reteta simpla, care e mai la indemana, iar piscoturile ies foarte bune dupa gustul meu. 

Ingrediente pentru 15-20 de piscoturi

- 2 oua

- un varf de cutit de sare (cat iau intre 3 degete)

- 2 linguri cu varf de faina (50 g) 

- 2 linguri cu varf de zahar (50 g)

- 1 plic de zahar vanilat sau 1 lingurita esenta de vanilie

- 2 linguri de zahar pudra

Pregatesc intai tava in care voi coace piscoturile, in care asez o coala de foaie de copt. Pornesc si cuptorul la foc potrivit de 190C. Procedez ca la orice pandispan, doar ca fac totul cu mixerul vertical al robotului de bucatarie, ca si la pandispanul pentru rulada cu gem. Pun zaharul si faina in cate un castronel, ca sa le am gata pregatite si la indemana, langa mixerul vertical. Aduc si esenta de vanilie. Separ ouale si pun albusurile in bolul mixerului, iar galbenusurile intr-un castronel. 

Pun un praf de sare peste albusuri si pornesc mixerul sa bata albusurile la viteza maxima 4. Cand sunt batute spuma, incep sa adaug zaharul, cate o lingura odata. Micsorez intai viteza la 3, ca sa nu sara zaharul din bol, apoi maresc imediat viteza pentru cateva secunde si o micsorez iar, ca sa adaug a doua lingura de zahar. Maresc viteza si las sa bata cateva secunde cu zaharul, apoi adaug cate un galbenus de ou si las cateva secunde sa se amestece. Adaug si esenta de vanilie. Apoi micsorez viteza la 2 si adaug faina, cate o lingura odata, in timp ce merge mixerul. Presar faina, ca sa se amestece bine, fara sa faca cocoloase.  Las sa se amestece doar cateva secunde, ca si la zahar (dar fara sa micsorez mai mult viteza), apoi adaug si cea de-a doua lingura. Las sa amestece inca 10 de secunde si apoi opresc mixerul, ca sa nu se lase albusurile. 

Scot telul si il bat de marginea bolului, ca sa iasa aluatul blocat in interiorul sau. Amestec usor, de jos in sus, cu o spatula de cauciuc sau cu o lingura de lemn, ca sa uniformizez aluatul, sa nu ramana faina neamestecata. Ca sa formez piscoturile, imi trebuie un pos cu dui cu gaura rotunda de aproximativ 1,5 - 2 cm diametru. Eu nu am un dui cu gaura rotunda, asa ca folosesc o punga cu zip, pe post de pos. Este mai groasa decat o punga obisnuita, care se poate rupe atunci cand iese aluatul din ea (mie mi s-a intamplat). Tai varful pungii cu o foarfeca, la dimensiunea aproximativa.


Asez punga cu varful in jos, intr-un ibric sau o cana si ii intorc marginile, ca sa pot pune mai usor  aluatul, pana in varful pungii. Pun aluatul in punga, cu paleta de cauciuc. Dupa ce am pus tot aluatul, il imping cu grija spre coltul pungii, rasucind punga in celalalt capat, ca pe un pos. Pot sa tai varful pungii si dupa ce am pus aluatul. Fac intai un piscot, de incercare, apasand puternic, ca sa iasa un bastonas gros de 10 cm lungime si cam 2 cm grosime(ca la eclere). Daca nu iese destul de gros, mai tai putin din punga. Pun bastonase pe hartia de copt, cu spatiu intre ele, pentru ca se vor lati putin la copt. Cel mai bine incap cam 10 bastonase pe tava de aragaz. Mie mi-au iesit cateodata si mai multe piscoturi, dar mai subtiri, insa la fel de moi si gustoase. Presar fiecare bastonas cu putin zahar pudra cu ajutorul unei site de ceai.


Piscoturile arata bine si apetisant.


Le las cateva secunde si apoi le pudrez iar.

Piscoturile sunt gata pentru copt.


Dau tava la cuptor la foc potrivit de 190C pentru 11 minute, pana cand piscoturile incep sa se rumeneasca putin pe margini. Cine vrea, poate sa le mai lase inca cateva minute, ca sa fie mai rumene si mai tari, insa mie imi plac asa cum sunt facute si la Capsa - nu ca as face eu piscoturi chiar ca la faimoasa cofetarie, dar incerc!


Cand sunt gata, scot tava din cuptor.


Piscoturile arata foarte bine, sunt coapte, moi si pufoase, cu o crusta de zahar aurie deasupra.


Desfac imediat piscoturile de pe hartia de copt, cu ajutorul unui cutit, pe care il bag pe sub piscot si imping usor lama, cat mai aproape de foaie, ca sa dezlipesc bine piscotul intreg.

Pot sa le mananc simple, asa cum sunt, fiind foarte gustoase.

Sunt moi si pufoase.

Le folosesc foarte mult la tortul Diplomat.

Sunt delicioase si cu o inghetata.

Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare