Pulpa de miel marinata coapta in cuptor


Inainte faceam friptura de pulpa de miel la cuptor simpla, cu sare, usturoi si cimbru si o dadeam la cuptor cruda. Iesea foarte gustoasa, dar o tineam 2-3 ore la cuptor, pe putin. Nu stiam de marinarea carnii, dar uite ca niciodata nu e prea tarziu sa mai inveti ceva. Ca simpla gospodina, nu am pretentii ca le stiu pe toate, nici pe departe, de aceea ma bucur cand pot sa aplic cate o reteta buna la preparatele mele. Pulpa de miel marinata coapta in cuptor este un alt fel de a gati o pulpa de miel, asa cum recomanda fetele de la savoriurbane. Am incercat si eu si mi-a placut. Marinarea carnii inainte de gatire este o metoda foarte buna pentru a fragezi carnea si pentru a o gati mai usor. O pulpa de miel de 10-12 kg se aromatizeaza cu o marinada de sare si alte cateva mirodenii, plus ulei, timp de cel putin 8 ore, dar de seara pana a doua zi e cel mai bine si cel mai comod - merge chiar si 24 de ore. Carnea astfel marinata se tine mai putin la cuptor si iese mai frageda decat daca ar fi fost gatita cruda. Mielul nostru de Pastele acesta a fost de 14 kg, deci pulpa trebuie ca a avut cam 2,5 kg macar. Eu separ partea de sus a pulpei de copanel. La un miel mai mare (spre berbecut chiar!) copanelele au destula carne si le coc separat, mult dupa Pasti, atunci cand ni se face iar pofta de friptura de miel.

Ingrediente pentru 6-8 portii 

- 1 pulpa din spate de aproximativ 2,5 kg

- 1/2 lingurita de sare

- 1 varf de cutit piper

- 1 lingurita usturoi granulat

- 1/2 lingurita boia de ardei dulce

- 2 linguri de ulei de masline

In plus

- o bucata de folie de plastic sau de aluminiu, ori o punga simpla 

Fac friptura chiar in dupa-amiaza din ajunul Pastelui, ca sa fie gata pana seara, cand trebuie sa plecam la biserica, sa luam Lumina Sfanta. De aceea, cu o zi inainte dezghet pulpa care a stat la congelator (preferat e sa o tin cu 24 de ore inainte in frigider, ca sa se dezghete incet). Spal pulpa si o usuc cu un servet de hartie, apoi o pun pe o folie de plastic si o dau cu sare, piper. usturoi granulat si boia.


O dau apoi cu ulei pe ambele parti.

Masez usor pulpa pe ambele parti.


O invelesc cu folia si o dau la frigider pentru 12 ore. 


Pentru ca fac friptura chiar in seara din ajunul Pastelui, trebuie sa scot pulpa cu 4-5 ore, inainte de ora la care vreau sa fie gata, din frigider. O scot din folie si o asez deja pe un gratar pus deasupra tavii in care voi coace pulpa de miel.

O las cam 2 ore in bucatarie pe blat, sa se incalzeasca la temperatura camerei. Dupa 2 ore, dau drumul la cuptor la foc de 170 C. Cand s-a incalzit, dau friptura la cuptor la 170 C si potrivesc cuptorul pe functia de ventilatie. Pun cam 1 deget de apa in tava, ca si la pulpa de miel la cuptor. Dupa o ora intorc pulpa de miel pe partea cealalta si o mai las inca 45 min. Mai pun apa in tava daca a secat, ca sa nu se arda grasimea cazuta in tava.

Cand pulpa e rumena la suprafata, o intorc din nou si pe prima parte, ca sa se rumeneasca bine si pe aceasta. Mai las inca 15 minute. Apoi scot friptura si o las acoperita usor cu o folie de aluminiu, timp de 10 minute. 


Cine vrea, poate sa faca si o garnitura de cartofi sau alte legume, insa noi preferam friptura de miel doar cu salata sau chiar doar cu ceapa verde. In seara de ajun, dupa ce am venit de la biserica cu Lumina Sfanta, asez toate bunatatile pe  masa si le tamaiez, apoi le fac poza traditionala, ca in fiecare an. Apoi gustam cate putin din fiecare si ciocnim cate un ou. Friptura facuta asa din pulpa de miel este frageda in interior si crocanta la suprafata.

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare