Biban cu suc de rosii si lamaie, in folie de aluminiu la cuptor
Se face la fel ca si dorada cu rosii si lamaie in folie de aluminiu la cuptor. Ca si dorada, bibanul e un peste cu carnea alba si dulce, care traieste in Marea Neagra, Marea Mediterana, precum si in estul Oceanului Atlantic. E mai subtirel decat dorada, deci are mai putina carne, insa e la fel de gustos - mai ales gatit dupa aceasta reteta. Si nu are multe oase - tot la fel ca dorada! Nu e foarte ieftin, dar atunci cand e cate o oferta la Lidl, e mai avantajos si chiar merita, pentru ca e un peste foarte gustos.
Ingrediente pentru 2 portii
- 2 bibani de mare de aproximativ 300 g fiecare
- 1 pahar de suc de rosii mai gros
- o lamaie
- cateva fire de patrunjel
- sare, piper, dupa gust
- 2 linguri de ulei de masline
\- 2 bucati de folie de aluminiu, mari cat sa infasor un peste
La fel ca si dorada, si bibanul are ceva solzi micuti, care trebuie curatati. In acest scop, folosesc chiar cutia de plastic in care au fost ambalati pestii - ca si la dorada cu usturoi, lamaie si patrunjel la cuptor - in care pun apa, aproape cat sa acopar pestele, Astfel, evit sa sara solzii peste tot. Cand e frumos afara, ies in curte si curat pestii pe masa de afara, evitand astfel sa mai sara solzi prin bucatarie. Curat pestii de mate (daca au) si de osul amar de la cap. De obicei pestii sunt eviscerati, dar totusi au osul amar de la cap, care trebuie scos neaparat sau pot sa tai tot capul, pentru ca oricum e prea mic si nu il mancam.
Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180 C, cu focul in partea de jos la cuptorul electric. Spal bine fiecare peste, pe afara si prin interior, apoi procedez ca si la reteta de dorada cu rosii si lamaie in folie de aluminiu la cuptor. Sterg fiecare peste cu un servet de hartie.
Asez o bucata de folie cu partea mai stralucitoare in sus, pe tava de aragaz. Asez pestele pe folie si il dau cu sare si piper. Pun o lingura-doua de suc de rosii sau 1 lingura de bulion inmuiat cu apa, cat sa il pot intinde usor pe peste.
Asez felii de lamaie pe-afara (si prin interior, cine vrea), apoi pun patrunjel tocat, pe afara si prin interiorul pestelui.
Torn o lingura de ulei de masline deasupra. Infasor pestele si strang bine folia la capete, ca sa nu iasa sosul pe-afara.
Procedez la fel si pentru al doilea peste.
Pun pestii in folie pe tava de aragaz si o dau la cuptor la foc potrivit de 180C, pentru 30-35 de minute, cu focul potrivit care sa vina din partea de jos, la cuptorul electric.
Spre deosebire de dorada, bibanul pare ca are o carne mai tare (sau e pielea mai tare) si dureaza ceva mai mult pana sa se inmoaie, desi pestii pe care i-am avut eu au fost mult mai mici decat dorada. De aceea, in loc de 20 de minute, ii tin cam 35 de minute. Dupa 20 de minute ii incerc si daca nu patrunde bine furculita, ii mai las inca 5-10 minute, dupa caz - in functie de cat de mari sunt pestii. Cand sunt gata, desfac folia si scot pestii pe un platou.
Presar patrunjel tocat deasupra.
Sunt foarte apetisanti!
Ii dezosez la fel cum dezosez un peste dorada cu rosii si lamaie in folie de aluminiu la cuptor, impingand usor carnea de pe oase.
Carnea e delicioasa, alba, moale si merge foarte bine cu sosul de rosii si lamaie.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu