Dorada cu rosii si lamaie in folie de aluminiu la cuptor


Dorada e un peste strain, din apele Marii Mediterane. Ii spun strain pentru ca nu se gaseste in apele tarii noastre. Fiica mea - care a stat vreo 10 ani in Italia - mi-a pomenit prima oara despre dorada si mi-a spus despre aceasta reteta, laudand pestele, despre care zicea ea ca ar fi foarte gustos. Ce-i drept, cand am vazut pretul, nu prea mi-a venit sa il cumpar, ba chiar mi-a trecut pofta de dorada! Insa, cu prima ocazie cand am putut, am luat vreo 3 bucati de dorada si i-am gatit - "ca sa nu murim prosti" cum se spune pe la noi.
Cel mai mult mi-a placut forma pestelui, care e putin rotund. Dar eu nu sunt mare mancatoare de peste, asa ca nu va luati dupa mine! Pot sa spun ca mi-a placut si gustul dulce si carnea alba, mai ales ca nu prea are oase...asta e ce imi place cel mai mult la un peste! De atunci am inceput sa mancam dorada destul de des, mai ales atunci cand e la oferta si e mai ieftin.

Ingrediente pentru 2-3 portii

- 2-3 pesti dorada
- 1 pahar de suc de rosii
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
-  cateva rosii cherry sau 1 rosie medie
- cateva fire de patrunjel
- 1 lamaie
- sare, piper, dupa gust

Reteta e foarte simpla. Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C, ca sa se incalzeasca in timp ce pregatesc pestele. La cuptorul electric focul trebuie sa vina doar din partea de jos.
Pestii sunt deja eviscerati, adica nu au mate, dar au solzi asa ca trebuie sa ii curat, ca si atunci cand fac dorada cu usturoi, lamaie si patrunjel la cuptor. Scot si osul amar de la cap.
Ii spal bine si ii sterg.


Pun o bucata de folie de aluminiu in tava de aragaz, cam cat tava de mare, astfel incat sa pot infasura bine un peste in ea. Asez pestele pe folie, il dau cu sare si piper, prin interior si prin exterior.


Toc marunt ceapa si usturoiul, apoi le presar peste peste, dar si in interiorul lui.


Tai lamaia si rosia in felii subtiri. Storc un capat de lamaie pe deasupra pestelui si apoi il pun, asa stors, in burta pestelui .


Tocat patrunjelul si presar cate putin deasupra, apoi si in interior.


Torn putin suc de rosii pe toata suprafata pestelui. Apoi asez felii de rosie si de lamaie peste el.


Torn si putin ulei de masline pe deasupra pestelui.


Il invelesc in folie de aluminiu.


Asezonez la fel si celalalt peste, il invelesc in folie si ii pun pe amandoi in tava de aragaz.


Dau pestii la cuptor, la foc potrivit de 180C, pentru 20 de minute. La cuptorul electric, focul trebuie sa vina din partea de jos, altfel dureaza mai mult pana cand se coc pestii.


Cand au trecut cele 20 de minute, scot tava cu pestii, dau folia putin la o parte de pe un peste si il controlez, intepandu-l cu o furculita. Trebuie sa intre usor si sa nu iasa zeama din peste, ceea ce inseamna ca pestele e bine copt. 


Daca pestele e copt si nu iese zeama, ii scot pe amandoi din folie si ii las sa se raceasca putin. Daca cumva pestele nu e copt bine, pun folia la loc si il mai las 5 minute in cuptor. Dupa ce i-am scos pe farfurie, torn deasupra pestilor si zeama ramasa in tava.


Presar si patrunjel deasupra.


Altadata am facut 3 pesti, peste care am pus doar lamaie, pentru ca nu am avut si rosii, dar au iesit la fel de buni.


Arata foarte bine si miros nemaipomenit!


Dorada e un peste care are oase foarte subtiri, doar pe sira spinarii. Inainte de a-l manca, dau pielea la o parte cu un cutit si imping usor carnea de pe sira spinarii tot cu cutitul, desprinzand-o usor de la sira spre exterior. Scot si aripioarele, capul si coada.


Apoi scot si sira.
Astfel obtin un file de dorada, pe care il putem manca fara grija.


Sunt foarte gustosi, intr-adevar! 
Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare