Tarte cu crema de vanilie


De cum am vazut aceste micute tarte la Great British Bake Off  mi-am dorit sa le fac si eu. Mi s-a parut foarte tare sa pun crema de vanilie cruda in tartele crude si sa le coc pe amandoua odata in cuptor - un pic asemanatoare cu felul in care fac crema de zahar ars, dar e si mai draguta, fiind asezata in aluatul de tarte. Dupa cum am auzit si in timpul showului TV, dar si de la o prietena englezoaica, aceste tarte sunt tipic englezesti si mamele le faceau des pentru copiii lor, pe vremuri, adica atunci cand femeile gateau acasa pentru familiile lor. Sigur ca si in ziua de azi suntem destule care gatim acasa, dar aici in Romania! Sunt ideale pentru cine nu vrea sa manance dulciuri prea dulci, dar totusi sa isi faca pofta de dulce - ca toti suntem oameni! Si ma gandesc in special la cei care au diabet, cum e si sotul meu. El a fost foarte incantat si chiar vrea sa ii mai fac. Desigur, nu mananca mai mult de una pe saptamana, sau, cel mult, la cateva zile, adica nu face exces. Reteta originala se face cu o crema de vanilie destul de fada, aproape deloc dulce. Ce-i drept, si aluatul de tarte e dulce, dar, totusi mi-a parut cam prea putin dulce pentru gustul meu. Am citit asta si in niste comentarii la un video pe YouTube, asa ca m-am hotarat sa schimb putin reteta si sa ii adaug mai mult zahar, plus un zahar vanilat. Asa mi-a placut mai mult.

Ingrediente pentru 12 tarte in tava cu forme mici

Pentru aluat

- 165 g faina (5 linguri mari cu varf, plus inca una daca aluatul e prea moale)

- 25 g migdale macinate (1 lingura mare cu varf)

- 120 g unt cu 65 % grasime

- 55 g zahar tos fin (2 linguri cu varf)

- 1 ou

Pentru crema

- 500 ml lapte

- 5 galbenusuri

- 75 g zahar tos fin 3 linguri

- vanilie

- nucsoara macinata (optional)

In plus

- o forma cu diametru de 11 cm pentru taiat aluatul

Incep prin a face aluatul de tarte, ca si la tartele cu capsuni. Acest aluat e putin diferit de cel pe care il fac eu la tartele cu capsuni, dar e la fel de fraged. Amestec untul rece taiat bucatele impreuna cu faina, si migdalele, cu degetele, pana ce untul se faramiteaza si se amesteca cu faina, iar aluatul devine nisipos. 

Adaug apoi zaharul si oul. 

Amestec cu degetele prin strangere, fara sa framant aluatul, pentru ca acesta sa nu devina elastic. 

Daca e prea moale si lipicios, mai adaug o lingura de faina. Aceasta nu afecteaza compozitia aluatului, care va fi la fel de fraged.

Pun aluatul intr-o folie de plastic, il invelesc bine si il pun la frigider pentru 30 de minute, ca sa se intareasca si sa fie mai usr de intins.

In timp ce sta aluatul la frigider, pregatesc formele in care voi pune aluatul. Pentru a putea scoate usor tartele din forme, dupa coacere, tai fasii late de 2 cm si lungi de aproximativ 10 cm. Impaturesc o bucata de hartie de copt lunga si o tai apoi in fasii.

Acestea trebuie sa fie atat de lungi, incat sa pot pune cate 2 in forma de cruce in fiecare forma si sa iasa cam jumatate din lungimea fiecareia in afara, de o parte si de alta a tartei. Le asez in cruce, in fiecare forma.

Scot aluatul din frigider si il scot din folie. Presar putina faina pe blat inainte de a intinde aluatul. 

Pun faina si pe aluat si pe sucitor, ca sa nu se lipeasca aluatul, acesta fiind lipicios. 

De aceea e bine sa fie rece, ca sa se intinda bine si sa nu se lipeasca. Trebuie lucrat rapid, ca sa nu aiba timp sa se incalzeasca. Intind aluatul intr-o foaie de 3-4 mm grosime, cu o suprafata de marimea tavii de aragaz, cam 40/30 cm. Intind cate putin si mai presar faina deasupra si pe sub aluat, intorcand aluatul pe partea cealalta, ca sa nu se lipeasca de blat. 

Cand aluatul e destul de intins, masor cu o forma cu diametrul de 11 cm pe blat, astfel incat sa vad daca pot sa scot 12 cercuri cu acest diametru. Eu folosesc o forma de tarta mai mare, pe care o apas usor peste aluat, doar atat cat sa contureze formele si sa vad daca imi ies cele 12 cercuri. Apoi apas mai tare forma pe fiecare contur, pana ce l-a taiat.


Asez cu grija fiecare cerc in forma de tarta, peste cele 2 fasii de hartie, asezate in cruce. Il apas usor pe margini si pe fund, ca sa ia bine forma de tarta.

Daca nu ies indeajuns, fac alte tarte din restul de aluat ramas dupa decupare. Din aluatul format din aceste ingrediente mie imi ies 2-3 tarte in plus, pe care o pun intr-o forma de tarta la fel de mica, ca si cele din tava cu forme de tarta - in caz ca imi ramane crema in plus. Daca nu ramane crema, fac tartele separat, cum fac tartele cu capsuni, pentru a le umple cu crema de vanilie si capsuni sau alte fructe.

Nu ung formele cu nimic, pentru ca aluatul e cu unt si nu se lipeste, mai ales in aceste forme de ceramica, care se gasesc acum si care sunt antiaderente. Problema e sa nu se sfarame tartele atunci cand le scot din forma, ele fiind foarte fragede, de aceea e nevoie de fasiile de hartie de copt. Dupa ce am pregatit toate tartele, dau drumul la cuptor la foc potrivit spre mare de 200 C, cu focul arzand si de sus si de jos, la cuptoarele electrice. 

Apoi pregatesc compozitia pentru crema de vanilie, pe care urmeaza sa o torn in tarte. Incalzesc putin laptele, cat sa fie caldut, dar nu fierbinte, ca sa nu topeasca untul din aluat. Separ ouale si pun galbenusurile intr-un bolul robotului de bucatarie (sau intr-un castron) impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. 

Pornesc robotul la viteza 1 intai, pana se amesteca zaharul cu galbenusurile, apoi maresc viteza la 3, sa frece crema de galbenusuri cu telul pana cand devine spumoasa si de un galben pal. Se poate bate si cu telul intr-un castron.

 Apoi micsorez viteza la 2 si adaug laptele caldut in fir subtire (sa curga cate putin, ca uleiul de la maioneza, ca sa nu sara laptele pe-afara), fara sa opresc robotul. 

Las sa se amestece usor timp de cateva secunde, pana se omogenizeaza amestecul de oua cu laptele.


Strecor compozitia pentru crema printr-o sita, pusa deasupra unui ibric sau a unei cani cu buza, cu care sa o pot turna in tarte. Aceasta se face pentru a nu ramane fire de la albus, care ar putea fi neplacute la gust.

Umplu tartele cu crema turnand-o cu ibricul (sau cu un polonic).

Umplu initial putin mai jos de buza tartei, dar apoi mai completez pe fiecare, dupa ce termin de umplut toate tartele. Nu e nici o problema daca crema ajunge pana sus.

Reteta spune ca se rade nucsoara deasupra fiecarei tarte, dar eu nu fac asta mereu, pentru noua ne place crema de vanilie asa cum e, simpla.


Dau tava cu tartele la cuptor la foc potrivit spre mare de 200C, pentru 15 minute. Apoi micsorez focul la 180C si mai las tartele pentru inca 10 minute - dar nu mai mult, altfel fierbe crema si se taie, scade prea mult si tartele nu mai sunt aspectuoase, ca in acest caz.


Scot tava din cuptor imediat ce a trecut timpul cerut de reteta. Cand sunt gata, crema trebuie sa tremure usor in mijloc, atunci cand misc tava (forma).


Scot tartele din ea imediat, tragandu-le cu ajutorul fasiilor de hartie.

Daca se lipesc, din cauza cremei, dau usor cu cutitul pe margine, sa le dezlipesc. Apoi trag cu grija de fasiile de hartie. Acestea se pot rupe insa, daca crema curge pe langa forma si inmoaie hartia. In acest caz, ma ajut cu cutitul si scot usor tarta, pentru ca iese imediat si crema e inchegata, iar forma e bine coapta.


Sunt bine coapte si pe fund.

Apoi le las sa se racoreasca pe un gratar.


Daca sunt tinute prea mult, crema nu mai e neteda si matasoasa, ci se taie si are pori. De asemenea, nu ramane dreapta la suprafata, ci se trage in jos, formand un crater.

Este un desert delicios si foarte usor, chiar daca are aluat fraged. Crema e matasoasa si foarte gustoasa.

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare