Oua posate
Sunt un fel de oua ochiuri dietetice, adica sunt fierte in apa, nu prajite in ulei. Sunt, cum s-ar spune, niste oua sanatoase. Dar sunt la fel de bune ca si ouale ochiuri in ulei, deci chiar si cine nu are voie sa manance prajeli, isi poate face pofta cu un ou posat. E adevarat ca nu e la fel de apetisant cum e un ochi facut in ulei, pentru ca galbenusul e acoperit de albusul inchegat.
Pentru a face un ou posat pun apa la fiert, cam 1/2 de litru de apa intr-o craticioara, plus o lingura de otet si un praf de sare (cam cat iau intre 3 degete).
Las la foc potrivit spre mic, pana cand incepe sa faca bule, semn ca ar incepe sa fiarba. Nu trebuie sa clocoteasca, ci doar sa fiarba molcom.
Amestec rapid cu telul in apa fiarta si fac un vartej, in care, imediat, vars cu grija oul din castronel - cumva, il asez in vartej, nu ii dau drumul de sus, ca sa nu se imprastie albusul.
Il las sa se fiarba la foc mic de tot, fara sa clocoteasca, timp de 3-4 minute : dupa 3 minute, oul iese moale, dupa 4 minute, oul iese cleios. Timpul e si in functie de cat de mare e oul : daca e un ou marimea L (peste 70 g) e gata in 5-6 minute. Scot oul pe o farfurie si pot sa trec sa fac urmatorul ou, la fel ca pe primul, in aceeasi apa.
Las focul asa cum e, la mic. Fac cu telul iar un vartej si pun oul din castronel in vartej.
Dupa ce termin de facut ouale si le scot pe farfurie, scurg de cateva ori apa de pe farfurie.
Presar sare si piper peste fiecare ou.
Comentarii
Trimiteți un comentariu