Oua ochiuri
Intotdeauna am considerat ouale ochiuri o provocare, pentru ca nu am reusit intotdeauna sa fac ochiuri perfecte, mai ales cu tigaile de pe vremuri. Dar ce spun eu "perfecte" - macar sa nu se fi lipit de tigaie si era mare lucru! Insa de cand am o tigaie de teflon foarte buna, sa fac oua ochiuri e floare la ureche!
De fapt, nu e mare lucru - zic eu acum, ca nu mai fac un talmes-balmes in tigaie! Trebuie doar ca uleiul sa fie bine incins inainte, pentru ca ouale sa se si coaguleze si sa nu aiba timp sa se lipeasca. Eu pun cam 2-3 linguri de ulei in tigaie, cat sa fie acoperit tot fundul tigaii. Focul trebuie sa fie potrivit : nu prea mare - ca sa se arda ouale, dar nici prea mic - caz in care ouale ar stea prea mult pana sa se prajeasca si s-ar lipi de fundul tigaii. Trebuie musai sa presar putina sare pe toata suprafata uleiului, inainte de a pune ouale, ca sa nu sara uleiul. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins, timp de cateva minute, sa zicem 2-3 minute. Abia dupa ce s-a incins uleiul pot sa pun ouale. Le asez unul langa altul in ulei. Instantaneu albusul incepe sa se albeasca. Daca cumva se uneste albusul de la 2 oua, le despart cu o spatula de lemn pe care o folosesc special pentru a nu strica fundul tigaii de teflon.
Totodata, le si misc putin, ca sa fiu sigura ca nu s-au lipit de fund. De ce e important sa nu se lipeasca ouale ochiuri? E foarte simplu : pentru ca atunci cand incerci sa le dezlipesti, galbenusul se sparge si iese un talmes-balmes in tigaie! Acest cosmar nu prea mai e posibil sa se intample cu tigaile moderne, daca sunt intr-adevar de calitate. Insa, chiar daca nu sunt atat de bune, daca incing bine uleiul, nu e nici o problema, cu conditia sa le misc si sa nu le las sa se lipeasca. Cu ajutorul unei linguri, iau cate putin ulei din tigaie si il pun peste albusul din jurul galbenusului, ca sa se faca mai repede, evitand astfel ca albusul de pe margine si de pe fund sa se prajeasca prea rau.
Pentru sotul meu, caruia nu ii place galbenusul prea moale si gelatinos deasupra, pun ulei incins si pe deasupra galbenusului, care se albeste putin deasupra.
Cand tot albusul e alb, ouale sunt gata. Le scot tot cu spatula de lemn.
Presar sare deasupra si gata, le pot servi! E posibil ca primul ou pus sa se rumeneasca putin pe margini, dar nu ma deranjeaza. Ouale sunt gata in cateva minute, deci le fac chiar inainte de a le servi. De obicei, le servesc peste piureul de spanac, mancarea de spanac sau mancarea de urzici si stevie, dar sunt foarte bune si cu garnitura de cartofi prajiti - chiar mai bune, depinde de gustul fiecaruia!
Pofta buna si succes la ochiuri!
Comentarii
Trimiteți un comentariu