Conopida murata in otet cu zahar

Imi place foarte mult conopida murata, dar mai mereu am pus-o doar in borcanele cu gogosari taiati in otet si zahar sau gogonele in saramura. Intr-un an in care aveam prea multa conopida, am umplut cateva borcane cu conopida, in care am pus zeama ramasa de la gogosarii taiati in otet si zahar. A fost atat de buna, incat m-am hotarat sa pun in fiecare an sau de cate ori voi putea - asta pentru ca, de obicei, conopida nu e prea ieftina. Imi ramane cam 1,5 litri de zeama, pe care pot sa o folosesc la salate, dar si la alte muraturi. Daca nu am conopida in ziua respectiva, pot sa tin zeama de gogosari la frigider timp de o saptamana, poate chiar 10 zile. Daca nu mai am zeama de la gogosarii taiati in otet si zahar, fac o saramura din o parte otet si 2 parti apa, la care adaug sare si zahar, ca la gogosarii umpluti cu conopida. Este reteta de saramura pe care o facea mama atunci cand punea gogosari.

Ingrediente pentru 3 borcane de 800 ml

- 1 conopida medie

- 2-3 morcovi

- o telina cu frunze

- 1 fir de hrean

- foi de dafin

- piper boabe

- boabe de mustar

Pentru 2 litri de saramura 

- 1/2 litru de otet

- 1 1/2 litri apa

- 2 linguri rase de sare grunjoasa pentru muraturi

- 2 linguri de zahar

Intai si intai, spal borcanele (chiar daca sunt noi) le las sa se scurga si apoi le pun la sterilizat in cuptor, cu fata in jos, pe gratar, ca si la gogosarii taiati in otet si zahar. Pornesc cuptorul imediat ce am pus borcanele si il potrivesc sa arda la foc mic de 150C. Las borcanele in cuptor timp de 10 minute, dupa care opresc cuptorul si las borcanele sa se raceasca acolo sau pot sa le scot imediat, daca nu am timp destul, ca sa se raceasca mai repede. E bine sa am si borcane in plus, in caz ca mai am nevoie - ceea ce nu o data mi s-a intamplat!


Curat conopida de frunze, apoi tai buchetelele cu cutitul, chiar de la baza, unul cate unul, pana ramane doar cotorul, ca si la gogosarii taiati in otet si zahar. Nu arunc cotorul, care e foarte bun de mancat, la fel ca si cotorul de varza.

Curat morcovii, hreanul si telina, le spal bine si le asez pe o farfurie, ca sa le am la indemana.

Cand s-au racit borcanele, incep sa asez buchetelele de conopida in fiecare borcan, adaugand si cate un morcov intreg sau taiat rondele, plus cate o felie de telina. Dupa ce am umplut toate borcanele si am terminat conopida, adaug in fiecare borcan cateva boabe de piper (cat iau intre 3 degete), cate o lingurita de boabe de mustar, cate o foaie de dafin si cate un fir de frunze de telina, pe care il rasucesc ca sa intre bine deasupra borcanului.

Tai hreanul ca si la gogosarii taiati in otet si zahar, in lungime egala cu diametrul borcanului, astfel incat sa asez 2 fasii in forma de cruce deasupra frunzelor de telina si sa stea fixat bine, ca sa nu iasa frunzele afara din saramura. Tai fiecare bucata pe jumatate, apoi pe sfert daca e nevoie, in functie de cat de gros este firul de hrean. Asez fasiile de hrean in cruce, astfel incat capetele sa intre pe sub gatul borcanului.

Dupa ce am terminat cu umplerea borcanelor, fie torn deasupra zeama ramasa de la gogosarii taiati in otet si zahar, fie fac o saramura. 

Daca le umplu cu zeama de la gogosari, va trebui sa le fierb apoi in bain -marie, ca pe gogosarii taiati in otet si zahar. 

Daca pun saramura facuta pe loc, o pregatesc fierband toate ingredientele la foc mare, pana cand clocoteste. Pun apa, otetul, sarea si zaharul, in functie de cate borcane cu conopida am, tinand cont ca intr-un borcan de 850 ml, de exemplu, va intra cam 500 ml de saramura sau chiar mai putina. Eventual, se poate masura inainte, turnand apa in borcanele deja umplute cu conopida si morcovi, inainte de a pune si bobitele de piper si mustar. Apoi, se varsa apa si se socoteste cata apa si otet se pun in total, in functie de cata apa am masurat. La fiecare litru de lichid (otet si apa amestecate) se socoteste cate o lingura de sare si una de zahar.


Apoi opresc focul, asez fiecare borcan plin cu conopida pe gratarul aragazului (ca sa preia din caldura saramurii si sa nu plesneasca borcanul), apoi pun saramura cu polonicul, pana cand acopera legumele.


Inchid bine cu capacul ajutandu-ma de un servet, cu care tin borcanul fierbinte. Daca le-am fiert in bain-marie, pun borcanele intr-o patura, le acopar bine si le las acolo, timp de 2 zile, pana cand se racesc complet - la fel ca si pe gogosarii taiati in otet si zahar. Daca le-am pus saramura fierbinte, le las in bucatarie, pe blat sau pe masa, timp de o saptamana, ca sa se acreasca.

Abia apoi le depozitez in beci, unde stau foarte bine pe timpul iernii, dar pot sta bine si pe un balcon inchis, dar neincalzit sau intr-o camara cu aerisire, in care e mai rece - dar unde nu ingheata. Nu ca ar tine prea mult, pentru ca le mancam pana cand incepe iarna!

Pofta buna si spor la treaba si voua!



Comentarii

Postări populare