Prajitura cu cirese


 A inceput sezonul cireselor, asa ca m-am gandit sa fac o prajitura cu cirese. Eu o fac la fel ca si prajitura cu visine, doar ca de aceasta data am facut un aluat de pandispan cu sirop de zahar, la fel ca la prajitura cu caise si ca la checul cu sirop de zahar. In plus, acum am un robot de bucatarie cu mixer vertical si pot face tot aluatul in bolul mixerului fara sa mai amestec nimic cu mana. Aluatul se face rapid si fara sa fac vreun efort, iar prajitura cu cirese este pufoasa si delicioasa. 

Ingrediente pentru o tava de aragaz

- 5 oua

- 3/4 de cana de zahar (cana mare de 300 ml)

- 5 linguri de apa

- 5 linguri de ulei

- 1 cana de faina

- 1 plic de zahar vanilat

Pentru umplutura

- 2 cani de cirese 

- 2 linguri de zahar pentru cirese

Incep prin a scoate samburii cireselor cu acul de siguranta. 

Pun 2 linguri de zahar deasupra si amestec usor cu o lingura, pentru ca zaharul sa cuprinda toate ciresele.


Apoi dau drumul la cuptor la foc mediu de 180C. La cuptorul electric potrivesc focul sa arda de sus si de jos. Tapetez tava cu unt si faina, ca sa o am pregatita.

Pregatesc ingredientele pentru a face aluatul de pandispan. Ca si la checul cu sirop de zahar, pun zaharul si apa intr-o craticioara, pe care o pun pe ochiul cel mai mic al aragazului, dat la mare.

Pot sa pun si zaharul vanilat cu tot zaharul la fiert sau il pun separat, cand bat albusurile. Las sa fiarba pana cand se topeste zaharul, iar intre timp separ ouale. Pun albusurile in bolul mixerului vertical, iar galbenusurile intr-un castronel. 

Pun un praf de sare peste albusuri, atat cat iau intre 3 degete si montez telul la mixer

Dau drumul mixerului sa bata albusurile la viteza maxima 4. 

Pana cand se fac spuma, numai bine se fierbe si siropul, pana se topeste bine zaharul. 

Cand spuma e tare, pun si zaharul vanilat. 

Apoi iau craticioara cu siropul de pe foc si incep sa torn siropul fierbinte peste albusuri, in fir subtire, fara sa opresc mixerul. 


Dupa ce am terminat de pus siropul, mai las sa bata albusurile cam 30 de secunde, ca sa se umfle bine impreuna cu zaharul. Intre timp, pun faina in cana.

Pun cate o lingura de ulei peste albusurile batute, fara sa opresc mixerul. 

Apoi micsorez viteza la 3 si incep sa pun cate un galbenus, las sa se incorporeze cateva secunde si apoi il pun pe urmatorul. 

Apoi micsorez viteza la 2 si incep sa adaug faina, in ploaie, adica, cate putina odata, ca sa nu se formeze cocoloase si sa nu se lase albusul. 

E bine sa pun si intr-o parte si in alta a bolului, ca sa se amestece mai bine. Cand am terminat, scutur bine telul de peretele bolului, ca sa se iasa aluatul ramas in interior. Apoi amestec usor, de jos in sus cu o paleta de cauciuc, ca sa uniformizez mai bine aluatul, doar cu cateva miscari, ca sa nu se lase albusul. Vars aluatul in tava si il intind pe toata suprafata, in strat de grosime egala. 

Asez ciresele una langa alta, cu doar putin spatiu intre ele, pana cand acopar toata suprafata. 

Le imping usor in aluat, pe masura ce le asez.


Dau tava la cuptor pentru 30 de minute, pana cand aluatul se rumeneste usor deasupra. Scot tava si las prajitura sa se raceasca. 

O tai in bucati potrivit de mari, dupa cum sunt asezate ciresele. 

Eu prefer sa tai printre randurile de cirese, dar prajitura arata foarte bine si daca tai chiar pe cirese.

Pudrez toata prajitura taiata cu zahar pudra sau pot sa pudrez fiecare bucata in parte, chiar atunci cand le servesc. 

E posibil ca prajitura sa se lipeasca de tava, de aceea trebuie sa trec cu un cutit pe sub fiecare bucata, ca sa o dezlipesc si sa o scot mai usor din tava.

Prajitura e foarte pufoasa si foarte gustoasa, un adevarat deliciu!

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare