Lasagna cu foi de taietei de casa si cu sos bechamel
Pana acum am facut o lasagna fara sos bechamel, mai simpla, cu foi cumparate, putin parmezan si cascaval simplu. Zilele trecute mi-am propus sa fac o lasagna adevarata, cu sos bechamel si foaie de taietei de casa, facuta de mine. Si, ca sa fie ca la mama ei, am pus parmezan si mozarella. Sigur ca a durat mai mult, pana cand am pregatit si foile si sosul bechamel, dar am constatat ca nu mai mult decat de obicei, pentru ca oricum am lasat sa fiarba ragu-ul timp de aproape 2 ore. Atata doar ca am muncit eu mai mult! Ca sa fiu sigura ca lasagna mea e originala, am facut-o dupa reteta lui Gennaro Contaldo de pe YouTube. Astfel, am obtinut o lasagna foarte gustoasa si cat se poate de originala.
Ingrediente pentru o tava de 40/20 cm
Pentru ragu
- 1,5 kg carne de porc
- 1 morcov mic
- 2 cepe
- 1 ardei gras mic
- 1 bucata de telina mica cat morcovul
- 1 paharel de tuica cu vin alb sau rosu
- 1 l de suc de rosii
- 3 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita de sare
- 1/4 de lingurita de piper macinat
- o cana de apa (daca e nevoie)
Pentru sosul bechamel
- 1 l lapte
- 80 g faina
- 100 g unt
- 2 linguri de parmezan ras
- sare, piper, nucsoara, dupa gust
Pentru foile de lasagna
- 2 oua
- 2 cani de faina
In plus
- 100g parmezan ras
- 2 bucati de mozarella (cam 100g)
Am facut ragu-ul la fel ca si pentru lasagna fara sos bechamel.
In timp ce fierbea, m-am ocupat sa fac foile de spaghete din aluat de taietei, la fel cum fac si pentru taieteii de casa. Am facut cantitatea dubla de aluat, din 2 oua si am impartit aluatul in 2. Am intins o foaie subtire de 1-2 mm, lata de 40 cm (cat este lungimea tavii) si lunga de cat s-a putut intinde.
Am taiat foi mai mici, de marimea tavii in care urma sa fac lasagna, folosind chiar tava drept sablon : am pus tava deasupra foii si am taiat pe langa ea cu rotita de taiat pizza. Mi-au iesit 3 foi si una mai mica.
Am pus foile facute din prima parte de aluat intr-o alta tava mai lunga, cu servetele intre ele, ca sa nu se lipeasca.
Am intins si cea de-a doua foaie, la fel de mare, din care am taiat inca 3 foi, pe care le-am lasat pe blatul de bucatarie, ca sa se mai usuce.
Intre timp, ragu-ul fierbea deja de o ora si jumatate. Pentru ca nu mai avea destul lichid, am mai adaugat o cana de apa si l-am lasat sa mai fiarba pana cand am facut sosul bechamel. Am procedat la fel ca in reteta obisnuita, doar ca am facut o cantitate mai mare - si a fost gata in 10 minute. Am adaugat si 2 linguri de parmezan ras in sosul bechamel.
Avand toate ingredientele pregatite, am montat lasagna in tava. Mi-am adus toate oalele la indemana, precum si tava in care sa le asez. Am scos mozarella din punga si am taiat-o in felii. Am socotit cu aproximatie cam cat ar trebui sa pun pe fiecare strat, astfel incat sa imi ajunga si branza si sosurile pentru toate foile. De fapt, daca nu ar fi ajuns sosul de carne "ragu" pentru toate cele 5 foi pe care le aveam, as fi pus mai putine foi. Din fericire, am avut indeajuns sos si branza pentru toate foile.
Am pus intai cam doua polonice de ragu pe fundul tavii si l-am intins lejer - adica nu chiar foarte bine.
Am pus o foaie de lasagna deasupra si apoi iar ragu, cat sa acopere foaia.
Am intins un strat subtire de bechamel, pe care l-am pus tot cu un polonic. Nu l-am intins pentru ca se imprastie oricum pe toata suprafata, atunci cand pun foaia urmatoare. Am avut grija sa impart sosul si ragu-ul in asa fel incat sa imi ajunga pana la ultima foaie, deci in 5 parti - cu aproximatie, chiar daca partile nu au fost chiar egale.
Am presarat 2 linguri de parmezan ras si am rupt 2 felii de mozarella, peste toata suprafata.
Am continuat cu inca 4 foi de lasagna, pe care le-am acoperit la fel pe fiecare, terminand cu ultimul strat de ragu la final, peste care am pus ultima portie de sos bechamel. Am nivelat sosul bechamel.
Am presarat ultimile portii de parmezan si mozarella.
Am dat lasagna la cuptor la foc potrivit de 180C pentru 45 de minute. In ultimile 5 minute am marit focul la 250C, ca sa se rumeneasca frumos deasupra.
Am scos lasagna si am servit-o imediat, desi, ca sa se taie bine, ar fi trebuit sa mai stea putin, sa se racoreasca, pentru a avea o forma frumoasa in farfurie. Asa, a fost cam moale si putin zemoasa. Dar nici nu a contat asta, pentru ca gustul a fost exceptional, cu toata branza si cascavalul topite in interior si rumenite frumos deasupra lasagnei.
A doua zi abia a fost inchegata bine si am taiat-o in bucati patrate, ca pe orice placinta.
Ca sa o incalzesc, am pus bucata de lasagna intr-o tavita mica de Jena si am pus-o in cuptorul incins la 180C. Am tinut-o timp de 5 minute su focul aprins, apoi am stins focul si am lasat-o acolo pana cand am servit-o, ca sa fie bine incalzita.
De ceva timp mi s-a stricat cuptorul cu microunde, de aceea folosesc cuptorul electric pentru a incalzi lasagna. Dar nu ma deranjeaza, pentru ca nu aveam mare incredere in cuptorul cu microunde, tocmai datorita acestor microunde, care se pare ca sunt cancerigene.
Lasagna ramasa a stat in frigider, ca orice mancare, pana cand am consumat-o pe toata, incalzind doar cate o bucata pentru fiecare si nu toata tava odata. A fost la fel de buna si incalzita!
Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu