Prajitura cu cirese confiate


Este o prajitura spectaculoasa - dupa cum se vede - si foarte gustoasa. Pe langa aspectul absolut senzational, m-a atras si faptul ca prajitura cu cirese confiate se face foarte usor. Este o prajitura de tip guguluf sau "bundt cake" dupa cum spune englezul (si americanul!), care are forma de coroana sau, cum spun eu, are o gaura in mijloc. Imi propusesem de mult timp sa fac o astfel de prajitura si chiar mi-am cumparat si o forma speciala. Stiam despre acest gen de prajitura de mult timp, din cartea de bucate a Sandei Marin, dar nu am avut ocazia (si nici curiozitatea) sa o fac vreodata, mai mult si pentru ca nu aveam o forma potrivita - nu de alta, dar nu se gasea. Abia in ultimii ani au inceput sa apara, prin magazinele specializate de menaj, aceste forme ciudate pentru acest fel de prajitura neobisnuita. al carei scop nu il inteleg inca. Dar, pentru ca am vazut de multe ori la TV cum se fac aceste prajituri, mai mult prin UK si SUA, am planuit sa fac si eu. Cred ca am forma de un an, dar nu am folosit-o pana acum - cum spuneam, nu eram hotarata si am avut mereu alte prajituri de facut. Dar, de cum am vazut aceasta prajitura, pe care faimoasa Mary Berry a facut-o la concursul "Bake Off" din UK, mi-am spus ca trebuie sa o fac si eu neaparat.  Este foarte usor de facut, pentru ca se amesteca toate ingredientele la un loc si atat. Doar decorul e un pic mai complicat. 

Am scris reteta si am asteptat momentul potrivit ca sa o fac. Problema cea mai mare a fost sa gasesc cirese confiate si migdale macinate. Dupa o incercare nereusita de a face eu cirese confiate (care au iesit ca o dulceata de cirese, nicidecum asa cum ar trebui, ca niste cirese uscate si zaharisite) am inceput sa caut prin magazine. Vazusem de multe ori, dar nu m-au atras pana acum, considerand ca sunt prea scumpe, desi aratau foarte bine si ar fi fost minunate pentru decorarea unei prajituri. Mai cumparasem migdale macinate de la Lidl, dar stiam ca nu se gasesc mereu, adica in tot timpul anului. Am inceput prin a cauta amandoua produsele la raionul de esente, praf de copt si ciocolata menaj al supermarketurilor, dar nu am avut succes. La Lidl nu aduce mereu, decat in preajma sarbatorilor, iar la Carrefour nu am gasit...decat intr-un final, dupa ce ma lamurisem ca ciresele confiate se gasesc la raionul de fructe uscate, nu la mirodenii pentru dulciuri. Dupa multe cautari, am gasit o cutie de cirese confiate la Carrefour!! Nu stiu daca nu cumva nu adusesera prea multe si de-aia mai era doar una pe raft, dar am tras concluzia ca nu numai eu le cautam - si ce m-am bucurat ca le-am gasit!

Nu am gasit insa si migdale macinate, de aceea a trebuit sa le cumpar intregi si sa le macin eu. De-aici si pana la a face prajitura a fost doar un pas. Dupa ce m-am organizat si am strans toate ingredientele, am facut prajitura, care a fost delicioasa. Are un gust deosebit, dat de migdale si de ciresele confiate, insa cel mai tare e decorul, care face toti banii. Nici nu imi venea sa o tai, m-as fi uitat la ea ore intregi, atat era de frumoasa...noroc ca i-am facut poze si pot sa o vad de cate ori vreau! Acum ca stiu de unde sa iau cirese confiate, o sa mai repet reteta pentru ca am pus-o pe lista mea de deserturi pe care le fac regulat.

Ingrediente pentru o forma de guguluf de 22 cm diametru

Pentru blat


- 200g cirese glasate (o cutie)

- 225g faina (1 si 1/2 cana de 250 ml)

- 1 plic de praf de copt 

- 175 g de unt moale de 82% grasime, plus 1 bucata mica pentru uns forma

- 175 g de zahar tos (3/4 de cana de 250 ml)

- coaja rasa de la o lamaie potrivita

- 50 g de migdale macinate

- 3 oua

Pentru decor

- 175 g de zahar pudra

- zeama de la o lamaie

- 15 g (o mana) de fulgi de migdale prajiti 

- 5 cirese glasate, taiate in jumatati

Am inceput sa imi pregatesc ingredientele, ca sa le am la indemana si doar sa le amestec.

Intai am macinat migdalele, pe care le-am cantarit sa fie 50 g - ceea ce inseamna cam cat am putut apuca cu mana, cat sa fie foarte plina. Le-am pus in blenderul de la robotul de bucatarie si le-am macinat la viteza 2 si apoi 3, pana cand au fost ca o faina foarte fina.




Apoi am taiat ciresele confiate in 4, pastrand 5 cirese intregi pentru decor. 





Am pus ciresele taiate intr-o sita si le-am spalat intr-un jet de apa rece, ca sa iasa siropul ramas in mijlocul ciresii, de la confiere. 



Iese si putin din culoare, pentru ca asa se fac aceste cirese : intai se decoloreazasi devin albe si apoi se coloreaza cu rosu, ca sa aiba toate aceeasi culoare. Dar nu are nimic, ca ramane destula culoare in ele dupa spalare.



Am scuturat sita cu ciresele in ea, ca sa se scurga toata apa. Am luat 2 servetele de hartie, le-am suprapus si am varsat ciresele deasupra. Le-am invelit bine cu servetelul, apasand usor, ca sa absoarba toata apa.




Le-am pus apoi intr-un castron ca sa fie pregatite cand va fi randul lor sa le amestec in prajitura. 



Am pus 1/2 de lingura de faina peste ele si le-am amestecat usor cu lingura, ca sa le cuprinda faina pe toate.





Am ras coaja de la lamaie pe o farfurie, folosind o hartie de copt, pe care am pus-o peste razatoare, ca sa ramana razatura de lamaie pe ea si nu printre gaurile razatoarei.


Odata pregatite ingredientele, am dat drumul la cuptor la 180C, ca sa se incalzeasca, in timp ce am pregatit aluatul.

Am luat bolul de la mixerul vertical, in care urma sa pun toate ingredientele. Am facut si eu cum am vazut la TV si am pus bolul pe cantar, iar apoi am pus fiecare ingredient, cantarindu-le pe rand pe fiecare. Insa le-am socotit pe fiecare in parte pentru a scrie cantitatile in reteta.

Am pus intai faina, apoi zaharul si praful de copt. Le-am amestecat putin cu degetele.





Am adaugat untul moale si apoi am uns forma cu unt.








Am spart ouale si le-am pus in bol.

Apoi am adaugat coaja de lamaie si migdalele macinate.



Am montat paleta la mixerul vertical si l-am pornit intai la viteza 1, apoi la viteza 2, pentru vreo 30 de secunde, pana cand s-au amestecat toate ingredientele si aluatul a devenit omogen.





Am curatat paleta si am scos-o din mixer. Am scos si bolul si am adaugat ciresele peste aluat, amestecandu-le usor in aluat cu o paleta de cauciuc.





Am pus aluatul in forma cu paleta de cauciuc.

L-am nivelat pentru a avea o baza a prajiturii perfect dreapta. E un aluat mai dens, care nu se umfla la copt, dar asa trebuie sa fie.



Am dat prajitura la cuptor pentru 50 minute, pana cand s-a rumenit deasupra. 



Reteta initiala spunea ca se tine 35-40 de minute la cuptor, de aceea am incercat prajitura dupa 35 de minute, sa vad daca s-a copt, facandu-i testul cu scobitoarea. Am bagat scobitoarea in prajitura, dar a iesit cu aluat pe ea, asa ca am mai lasat-o sa se coaca. 



Dupa 5 minute am incercat din nou si inca mai ramanea aluat pe scobitoare - si tot asa pana cand, dupa 50 de minute, scobitoarea a iesit curata. Am scos prajitura din cuptor si am oprit cuptorul.


Am lasat-o sa stea in forma timp de 10 minute, apoi am rasturnat-o pe un gratar cu o miscare rapid, asa cum fac cu orice prajitura rasturnata - ca la tortul de mere. Am lasat-o pe gratar sa se raceasca timp de o ora si jumatate.





Prajitura are niste caneluri, dupa forma in care s-a copt.

Cand am vazut ca e rece, am putut sa ma apuc sa pregatesc glazura si decorul. Am asezat prajitura pe un platou.

Am pus fulgi de migdale intr-o tigaie si i-am lasat la foc potrivit, amestecandu-i din cand in cand, fara sa plec de langa aragaz, ca sa nu se arda. Chiar si-asa, s-au rumenit cam tare unele bucati, pe care a trebuit sa le dau deoparte.





Am taiat lamaia in doua si am stors-o printr-o sita, intr-o canuta. 



Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie, intr-un castron. Am pus cate putina zeama de lamaie, nu pe toata odata, ca sa nu iasa glazura prea moale. Mie mi-a ajuns zeama de la o lamaie potrivit spre mica. 



Cand glazura s-a ingrosat, dar totusi curgea putin, am pus glazura peste prajitura, chiar cu lingura cu care am amestecat. 

Initial voiam sa fac niste dungi, cum am vazut pe site-ul lui Mary Berry, dar mi-am dat seama ca e prea multa glazura, asa ca am turnat mai multa si am intins-o apoi cu lingura pe partea de deasupra, lasand-o sa curga pe margini.

Asa era mai bine si am folosit toata glazura, care s-a scurs putin si pe platou.



Am presarat imediat feliile de migdale rumenite peste toata glazura, cat era inca moale, altfel nu ar mai fi stat lipite.


Am taiat cele 5 cirese confiate in 10 jumatati, pe care le-am pus deasupra prajiturii, la distante egale.



Prajitura a iesit spectaculos si gustul nu a fost mai prejos. 



Nu ma mai saturam sa o privesc!

Am taiat o bucata si am savurat-o. 



Desi pare uscata, nu este, datorita untului si migdalelor, iar ciresele ii dau un gust deosebit, care se potriveste cu gustul de migdale. In interior se vad ciresele, care nu s-au lasat la fund si sunt repartizate uniform.



Pofta buna si voua!






Comentarii

Postări populare