Tort de mere

 

Acest tort de mere este de fapt un alt fel de tarta - cel putin asa se numeste in reteta dupa care il fac, inca de cand eram insarcinata cu fiica mea. Pe vremea aceea (acum 40 de ani!) eram abonata la un ziar (de hartie) care se numea Magazin, pe care il primeam la serviciu. In fiecare numar era cate o reteta, pe care eram nerabdatoare sa o citesc. In saptamana aceea a fost tarta de mere si, de cum am citit reteta, mi-a venit o pofta nebuna sa o fac - dar, mai ales, sa o mananc! Am plecat acasa si pe drum am cumparat toate ingredientele. Cand am ajuns acasa am copt tarta si nici nu am mai asteptat sa se raceasca, ca am si taiat o felie si am mancat-o. Era delicioasa! De atunci am tot facut acest tort mai mereu, mai ales la ocazii speciale. Cand fetita mea (cu care eram insarcinata la momentul respectiv) a implinit 1 an, i-am facut acest tort de ziua ei - atunci cand i-am rupt si turta. Bineinteles, am facut un tort mai mare, sa ajunga la toti invitatii. Multi ani am facut acest tort, la toate zilele de nastere ale copiilor mei, devenind si tortul lor preferat - desi am mai incercat sa-i tentez si cu alte torturi, pe care le faceam cu alte ocazii. Cantitatile initiale s-au dublat cu timpul, cand au crescut copiii. Acum, fata mea are si ea copii la randul ei, care iubesc acest tort, pentru ca si ea il face mereu.

Ingrediente pentru o oala de 3 litri

Ingrediente pentru umplutura


- 150 g unt moale
- 150 g zahar tos
- 1 kg mere de acelasi soi
- dulceata de visine sau cateva lingurite de zahar tos

Ingrediente pentru blatul de pandispan

- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri faina
- 1 lingurita de zahar vanilat

In plus

- o oala de 3 litri smaltuita

 Pentru decor

- 200 ml smantana lichida pentru frisca
- 2 linguri de zahar pudra
- fructe pentru decor, dupa gustul fiecaruia

Spre deosebire de alte torturi, la tortul de mere nu se face intai blatul, ci umplutura. Folosesc de obicei o cratita mai inalta, de 3 litri si nu o forma de tort cu inel detasabil, prin care ar curge caramelul format din zahar si sucul lasat de mere. Daca fac un tort mai mare, dublez cantitatile si implicit si oala in care il fac, adica folosesc o oala de 6 litri. Poate sa fie si o tava simpla, de placinta, in caz ca nu vreau sa aiba forma de tort. Oala sau tava trebuie sa fie cu fundul simplu, de tabla smaltuita sau de teflon. Am incercat sa fac in oalele noi de inox, cu fundul dublu si abia - abia s-au copt merele, din cauza fundului dublu. La fel am patit si in cazul tortului cu crema de zahar ars.
Cantaresc untul sau il masor dupa gradatiile de pe pachet si il pun in cratita sau in tava. 


Il las cam o jumatate de ora, la temperatura camerei, sa se inmoaie. Daca ma grabesc, pot sa dau cratita in cuptor pentru 1-2 minute, pentru a incalzi putin untul, in timp ce se preincalzeste cuptorul.


Cantaresc si zaharul si il pun in oala, peste unt.


Frec bine untul moale cu zaharul, pana se omogenizeaza ca o crema.


Intind aceasta crema peste peretii si fundul cratitei.



Dau drumul la cuptor la foc mediu spre mare de 200 C, sa se incalzeasca. La cuptoarele electrice, potrivesc cuptorul sa arda in partea de jos sau cu ventilatie. Intre timp curat merele de coaja si de miez, le tai in doua si le asez in cratita tapetata cu crema de unt, cu scobitura in sus. 


Pun in fiecare scobitura cate o visina din dulceata, daca am, sau le umplu cu o lingurita de zahar tos.






Presar putina scortisoara deasupra, dar nu e neaparat. Mie imi place gustul de scortisoara si merge cu merele.


Le dau la cuptor cam 1/2 ora, la foc mediu spre mare de 200 C, pana se caramelizeaza zaharul si se maronesc merele. Pot sa stea si mai mult daca e cazul, pana ce se rumenesc bine merele. 


Cam dupa vreo 15 minute de cand am bagat merele la cuptor, ma apuc sa fac blatul. Fac blatul de pandispan ca si pentru rulada cu gem. Separ galbenusurile de albusuri. 


Pun albusurile in bolul cel mare al robotului de bucatarie si il pornesc sa le bata spuma, la viteza cea mai mare.

Vars apoi albusurile spuma intr-un castron mai mare.


Amestec galbenusurile cu zaharul in bolul cel mic al robotului, timp de 1 minut.


Apoi le vars peste albusuri si amestec usor cu un tel, de jos in sus, sa nu se lase albusurile. Adaug si o lingurita de zahar vanilat.

Adaug faina in ploaie, cate o lingura odata si amestec usor cu telul, tot de jos in sus, pana ce se amesteca bine toata faina, dar fara sa bat aluatul.

Intre timp, merele sunt caramelizate si pot sa le scot din cuptor.


Pun aluatul peste mere si il intind usor pe toata suprafata.


Micsorez focul la temperatura medie de 170 C si il potrivesc sa arda si de jos si de sus, la cuptorul electric.
Las sa se coaca pandispanul timp de 20 de minute. Cand blatul este bine rumenit pe deasupra, scot tortul din cuptor.


Asez un platou sau o tava mai mare decat gura cratitei, peste cratita cu tortul si cu o miscare rapida rastorn cratita, cu mare grija sa nu curga sosul format si sa ma arda. 



Folosesc niste servete de bucatarie sau manusi.



Las tortul sa se raceasca. Siropul format va intra in blat, care va fi moale si dulce.








Pot sa il ornez cu frisca si sa il decorez cu fructe sau cu orice am la indemana.


Sau il las asa, simplu. E la fel de gustos!




S-avem pofta!

Comentarii

Postări populare