Prajitura de post cu prune



Este o prajitura simpla si gustoasa, ca si prajitura de post cu caise - si o fac exact la fel. Doar fructele difera, in rest pun aceleasi ingrediente, in aceleasi cantitati. Eu o fac in tava de cozonac, ca sa fie mai inalta si ca sa aiba mai mult blat, dar cine vrea sa fie mai putin aluat, poate injumatati cantitatile, ca la prajitura de post cu mere.


Ingrediente pentru o tava mare de cozonac

- 2 cani de faina
- 1 cana de zahar
- 1 cana de apa minerala (sau simpla)
- 6 linguri de ulei (sau 2 linguri de margarina, normala sau tartinabila)
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 plic de zahar vanilinat

Pentru tapetat tava

- 1 lingura de margarina
- 2 linguri de zahar

Pentru umplutura

- 6-7 prune

Procedez exact ca la prajitura de post cu caise.
Dau drumul la cuptor la foc potrivit de 180C.
Fac aluatul in bolul robotului de bucatarie, in care pun toate ingredientele si las mixerul sa le amestece timp de 1 minut.

 

 

 

Intre timp spal bine si curat prunele de samburi, taindu-le in doua. Daca se rup singure, e si mai bine!

 

Ale mele au fost din acelea care sunt lipite de sambure, de aceea le-am taiat, ca sa am jumatati intregi, nu rupte.
Intre timp s-a facut si aluatul.


Ung tava cu margarina si presar zahar pe toata suprafata formei, ca si la prajitura de post cu caise.

 

 

Asez jumatatile de prune.


Apoi torn aluatul.


Intind aluatul cu paleta de cauciuc, ca sa fie uniform.

 

Dau prajitura la cuptor pentru 40 de minute, pana cand se rumeneste deasupra.


Cand incepe sa se rumeneasca, incerc sa vad daca s-a copt, cu o scobitoare pe care o infig in prajitura din cuptor. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca prajitura e coapta si pot sa scot din cuptor.

 

 

Dezlipesc marginile prajiturii de tava, cu un cutit, pe care il plimb de-a lungul prajiturii, de jur-imprejur.


Asez o tava sau un platou deasupra formei si rastorn prajitura pe tava, cu o miscare rapida.


E posibil sa ramana bucati de prajitura lipite de fundul formei, dar le iau usor cu un cutit si le asez inapoi pe prajitura. Asez si fructele care au alunecat de pe prajitura.

 

 

Ca si la prajitura de post cu caise, torn putin sirop de dulceata deasupra, ca sa fie si mai buna. Eu am pus de capsuni.


O las sa se raceasca si apoi pot sa o tai. Este delicioasa si foarte pufoasa!

 

 

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare